Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte - Netokracija.rs

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Ne može se puno agencija sa ovih prostora pohvaliti pokretanjem sestrinske firme kako je to napravio Degordian s Bornfightom, kao ni s dve jake digitalne platforme: najnoviji Stethoscope i Determ – koji je izrastao u svetski proizvod. No, tu nisu stali, niti planiraju. Degordian pokreće novi podbrend.

U srcu ove priče nalazi se Digital Production Unit, kog čine Degordianov tim posvećen web rešenjima i razvoju digitalnih proizvoda i tim nedavno akviziranog Shopycodea, ecommerce agencije iz Srbije. Zajedno sada deluju pod imenom Builtt, koji će ostati pod glavnim brendom – Degordianom.

Ono što je motivisalo Degoridan na ovaj potez je njihova želja da na tržištu ponude specijalizovane usluge. Spajanjem je tako nastao snažan tim koji deluje u tri vertikale: ecommerce, web stranice i digitalni proizvodi

O detaljima pokretanja spin-off branda razgovarali smo s CEO-om Degordiana, Danielom Ackermannom i osnivačem Shopycodea, Darkom Đokovićem, koji sada u Builttu preuzima ulogu CEO-a.

Specijalizacija kao prirodni nastavak u razvoju firme

Iako je Digital Production Unit prvi podbrend u tom smislu, Degordian je svakom svom unitu dao mogućnost da dobije svoj vlastiti branding, a ta odluka proizlazi iz njihove želje da naprave skalabilniji i agilniji način poslovanja. Na tom putu najbolje im se pokazala organizacija u tzv. unite gde je svaki unit samostalan i potpuno prilagođen svojom pristupu, strukturi i ciljevima, objašnjava nam Daniel:

Ovim korakom, to još produbljujemo. Od unita kreiramo specijalizovane agencije i ovo će im ovo pomoći da se još više specijaliziraju, fokusiraju i eksterno pokažu svoj kvalitet i pristup.

Ako neko traži baš specijalizovanu agenciju: imamo top specijalizovanu agenciju. Ako neko traži veliki i jak sastav koji ga može pratiti u kompletnom business journeyju, imamo Degordian koji ga može u potpunosti ispratiti.

Za klijente i partnere ništa se neće promeniti. Poslovni model, tim, struktura i sve ostalo ostaje isto, ali nešto je ipak novo, ističe Darko:

Ono što se menja je samo to da će tim i leadership biti još više fokusirani na svoju viziju: kako biti najbolji svetski dev shop.

“Hteli smo da stvorimo development agenciju s tri vertikale, a to su ecommerce, web i product.”

Jedan od katalizatora da upravo Digital Production Unit bude prvi podbrend bila je akvizicija Shopycodea, koja se odvila početkom godine. Njihovi stručnjaci isporučuju svetski kvalitet na manjim, najvećim i najkompleksnijim implementacijama, ističe Daniel.

U pitanju je ecommerce-first agencija što znači kako je Shopycode bio usredsređen na ecommerce ekosistem, prvenstveno Shopify kao platformu, Shopify Headless Commerce rešenja, ali i omnichannel iskustva. S druge strane, Degordianov Digital Production unit je bio web-first agencija, objašnjava nam Darko:

Hteli smo da stvarimo development agenciju s tri vertikale, a to su ecommerce, web i product. Prilikom spajanja Shopycodea i Degordiana (Digital Production Unita) verovalo se da 1+1 nisu 2, već 3.

Sada je ova matematička teza i dokazana: ecommerce + web = ecommerce, web, product.

Developeri su shvatili koliko brending može biti zahtevan

Tragati za imenom koje zvuči snažno i jedinstveno, ali opet ima priču iza sebe, nije jednostavan posao. Ipak, pronašli su ono što traže u imenu Builtt, objašnjava nam Darko:

Najveći izazov je bio da nađemo nešto jedinstveno. Hteli smo da izbegnemo problem našeg proizvoda Stethoscope, čije smo ime izabrali u par sati u sklopu Startup in 24h. Stethoscope ima odličnu priču, ali postoji cela kategorija medicinskih proizvoda stethoscope…

Ko god bi pretraživao Stethoscope na netu, mi bismo izašli tek na dnu stranice ili se uopšte ne bismo ni pojavili. Zvuči smešno, ali zapravo je zaista teško odabrati dobro ime, a da ništa takvo već ne postoji.

Kako bi branding odradili ozbiljno, angažovali su brending tim iz Degordiana da im pomogne u celom procesu koji uključuje definisanje strategije, biranje imena i izradu vizualnog identiteta. Koliko god developerima ovo deluje jednostavno, to zaista nije, naglašava Darko:

Mnogo meseci razgovora i rada je bilo potrebno da dođemo do onog pravog: nečeg s čime se zaista možemo poistovetiti.

Builtt se u tom pogledu čini kao pun pogodak. Osim što progovara o tome što rade (grade!), vrlo lepo se spaja i sa ostatkom njihove vizije i misije: Builtt for more, Builtt for success, Builtt for your business needs, Builtt for the future.

Novi podbrend skovan je od ideje da Builtt gradi rešenja, a i sam logo uključuje glavni gradivni element na webu: pixel.

Koji su planovi za Builtt?

Builtt je vođen velikim ambicijama, a odličan tim i strukturu žele da iskoriste za rast, ali ne žele rast pod svaku cenu, već da grade stabilan i snažan tim koji može isporučiti manja rešenja, ali i najkompleksnije implementacije na svetskom nivou, zaključuje Darko:

Tek što smo se udružili, u periodu kada vlada IT kriza i većina firmi stagnira ili čak pada, mi ostvarujemo rast i stalno dobijamo nove projekte. Trenutni prihod nam je za 31% bolji nego prošle godine, što smatramo odličnim pokazateljem onoga što radimo.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Office Talks Podcast

UrbiGo: Pametne bašte iz Srbije u pohodu na SAD

Gosti 157. epizode Office Talks podkasta bili su Aleksandar i Anja Varničić, osnivači startapa UrbiGo. Sa njima smo razgovarali o njihovom preduzetničkom putu, investiciji koja sledi i planiranom izlasku na tržišta EU i SAD.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.