Ko 'upravlja' Internetom?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Saznajte ko ‘upravlja’ Internetom na 7. DIDS konferenciji sredinom marta

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije', ove godine održaće se 15. i 16. marta pod pokroviteljstvom Fondacije RNIDS. Mesto održavanja događaja jeste hotel Hyatt Regency Beograd, a učesnici će imati priliku da čuju kako da posluju globalno i bezbedno, radeći pritom na lokalu i primenjujući sva dostupna znanja koja im svetska kompjuterska mreža pruža.

dids2016

Ovogodišnji DIDS otvoriće Žan-Žak Sael, potpredsednik ICANN-a za Evropu, krovne organizacije Interneta koja je i ove godine podržala konferenciju u Beogradu. Uvodne reči u ime RNIDS-a daće direktor Danko Jeftović i predsednik upravnog odbora Bojislav Rodić.

Tradicionalno, prvi blok konferencije posvećen je aktuelnostima u Internet industriji na globalnom nivou i njegovi učesnici pružiće odgovor na pitanja šta, ko, gde i kako globalno upravlja Internetom. Visoka politika danas direktno utiče na trendove i presedane globalnog života – od regulative, pa sve do odgovornosti i nadzora. Imaju li obični korisnici ikakav uticaj na oblikovanje web politike i ko odlučuje o svetskoj kompjuterskoj mreži?

Čiji je zapravo Internet?

Tom prilikom moderatoru Vladimiru Radunoviću pridružiće se Marilia Masel iz Brazila, koordinator Centra za tehnologije i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji, Majk Silber iz Južnoafričke Republike, član upravnog odbora ICANN-a i Volf Ludvig iz Švajcarske, predsedavajući EURALO pri ICANN-u i programski direktor dijaloga o upravljanju Internetom (EuroDIG).

Iz organizacije ističu da je prisustvo DIDS-u i ove godine besplatno za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija počinje krajem februara (očekuje se već danas) i može se obaviti na adresi dids.rs, kao i na дидс.срб.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Mobilno

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.