Ko 'upravlja' Internetom?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Saznajte ko ‘upravlja’ Internetom na 7. DIDS konferenciji sredinom marta

Sedmo izdanje konferencije 'Dan Internet domena Srbije', ove godine održaće se 15. i 16. marta pod pokroviteljstvom Fondacije RNIDS. Mesto održavanja događaja jeste hotel Hyatt Regency Beograd, a učesnici će imati priliku da čuju kako da posluju globalno i bezbedno, radeći pritom na lokalu i primenjujući sva dostupna znanja koja im svetska kompjuterska mreža pruža.

dids2016

Ovogodišnji DIDS otvoriće Žan-Žak Sael, potpredsednik ICANN-a za Evropu, krovne organizacije Interneta koja je i ove godine podržala konferenciju u Beogradu. Uvodne reči u ime RNIDS-a daće direktor Danko Jeftović i predsednik upravnog odbora Bojislav Rodić.

Tradicionalno, prvi blok konferencije posvećen je aktuelnostima u Internet industriji na globalnom nivou i njegovi učesnici pružiće odgovor na pitanja šta, ko, gde i kako globalno upravlja Internetom. Visoka politika danas direktno utiče na trendove i presedane globalnog života – od regulative, pa sve do odgovornosti i nadzora. Imaju li obični korisnici ikakav uticaj na oblikovanje web politike i ko odlučuje o svetskoj kompjuterskoj mreži?

Čiji je zapravo Internet?

Tom prilikom moderatoru Vladimiru Radunoviću pridružiće se Marilia Masel iz Brazila, koordinator Centra za tehnologije i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji, Majk Silber iz Južnoafričke Republike, član upravnog odbora ICANN-a i Volf Ludvig iz Švajcarske, predsedavajući EURALO pri ICANN-u i programski direktor dijaloga o upravljanju Internetom (EuroDIG).

Iz organizacije ističu da je prisustvo DIDS-u i ove godine besplatno za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija počinje krajem februara (očekuje se već danas) i može se obaviti na adresi dids.rs, kao i na дидс.срб.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Web 3.0

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Office Talks Podcast

Događaji koji su obeležili domaći IT u 2022.

Još jedna intenzivna i turbulentna godina u lokalnoj i globalnoj IT industriji polako ostaje iza nas. U 124. epizodi Office Talks podkasta tradicionalno prelazimo najznačajnije momente iz IT ekosistema u prethodnih 365 dana.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Intervju

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.