Magija se desi onda kada korisnike stavite na prvo mesto

CityExpert: Magija se desi onda kada korisnike stavite na prvo mesto

Izdavanje i kupovina stanova danas su udaljeni svega par klikova mišem. Tih prednosti svesni su i momci iz beogradskog startapa CityExpert koji je nedavno podigao investiciju od 700.000 evra, a koji u ovom trenutku generiše više od 1.000 nekretnina te opslužuje 900.000 korisnika - i to samo na teritoriji Beograda. O budućim planovima, skaliranju tima i širenju na druge gradove, porazgovarali smo sa osnivčima.

city_1
Milan, Stefan, Darko Igor, Darko i Boris momci su koji uvode revoluciju na tržištu nekretnina u Beogradu (Foto: CityExpert)

Da je na početku svakog startapa potrebno osluškivati korisnike i njihove potrebe za određenim proizvodom i uslugom, odavno smo se uverili. Beogradska ekipa koja stoji iza servisa CityExpert tek nedavno se našla u fokusu javnosti i to nakon vesti da je tim osigurao investiciju od fonda SC Ventures u iznosu od 700.000 evra koja će biti uložena u tehnološki napredak same platforme, ali i u skaliranje tima. Ko su momci koji se mogu pohvaliti najvrednijom investicijom u jednu domaću IT kompaniju, otkrivamo u razgovoru sa Borisom Prpićem, suosnivačem CityExperta.

Visoke provizije, malo informacija = loše korisničko iskustvo

Tržište nekretnina u našoj zemlji danas okuplja veliki broj korisnika koji potragu za budućim stanom započinju i završavaju upravo na Internetu. I baš iz tih razloga, Prpić kaže da je projekat nastao vođen negativnim iskustvom osnivača, a od samog starta ideja je bila da se stvori interaktivan i inovativan servis koji će olakšati proces pretrage nekretnina i osloboditi zakupce velikih provizija:

Kako su se negativna iskustva uglavnom svodila na nepotpune informacije i nepreglednost samih oglasa na različitim portalima, uvideli smo da na tržištu nekretnina postoji prostor da se unesu određene inovacije.

Tako smo došli na ideju da apsolutno svakoj nekretnini u našoj ponudi pružimo detaljnu prezentaciju koja obuhvata fotografiju svake prostorije, interaktivnu mapu nekretnine, kao i video turu kako bi korisnici “osetili” nekretninu bez potrebe da istu pogledaju uživo. Naravno, tu su i sve potrebne informacije kao što su troškovi, a išli smo toliko daleko da opisujemo i vrstu poda, čak beležimo i visinu svake prostorije.

Besplatno za korisnike, zarada nakon izdavanja

Kako zapravo funkcioniše CityExpert? Boris kaže da je servis baziran na dva pristupa: na usluzi posredovanja i usluzi oglašavanja. Kako on navodi, u usluzi posredovanja vlasnici nekretnina se odlučuju za saradnju tako što će uslugu platiti nakon izdavanja tj. zaključenja ugovora, dok u usluzi oglašavanja vlasnici ostavljaju svoj broj telefona kako bi stupili direktno u kontakt sa klijentom, te plaćaju mesečnu pretplatu za oglašavanje na portalu, dodaje Prpić, izjavivši jednu bitnu stvar za same korisnike:

U oba slučaja, osobe koje su u potrazi za novim domom ili poslovnim prostorom, nemaju nikakve finansijske obaveze prema našoj kompaniji, jer je za njih usluga potpuno besplatna i to je nešto što nas pored celog koncepta izdvaja u ovoj branši i što ćemo zadržati kroz dalje poslovanje.

Sam tim danas broji više od 50 zaposlenih, no šestoro je osnivača koji su u ovaj projekat ušli sa iskustvom iz različitih sektora. Prpić ističe da tri člana imaju tehnološkog iskustva, ali i da on sam već duže vreme “plovi” domaćom startap zajednicom – kao vlasnik sajta googlasi.com i konsultant za transakcije putem kriptovalute bitkoin.

Terenske ekipe dnevno dodaju 20 novih nekretnina na sajt, a svaku od lokacija detaljno proverava CityExpert ekipa - kako bi sve istaknute informacije bile tačne.
Terenske ekipe dnevno dodaju 20 novih nekretnina na sajt, a svaku od lokacija detaljno proverava CityExpert ekipa – od širokougaonih fotografija stanova, do visine plafona i drugih mera.

‘Investicija dokaz da smo na pravom putu’

Po čemu se CityExpert toliko razlikuje od konkurencije, upitali smo Borisa. I pored očiglednog razloga koji je istaknut i kao moto kompanije (lako do stana bez provizije), tu je svakako i produkcija koja stoji iza svake nekretnine pojedinačno – širokougaone fotografije koje korisnicima pružaju mogućnost da u okviru jedne fotografije vide barem polovinu određene prostorije. Potencijalni zakupci na taj način stiču bolji osećaj samog prostora i atmosfere koju uređenje te prostorije nudi. Tim konstantno eksperimentiše sa različitim formatima među kojima je u ponudi već uveliko i video snimak stana, a nisu daleko ni od najnovijih tehnologija kao što su 360 video ili VR, napominje Prpić.

Iako napredni u tehničkom pogledu, konkurencije svakako ima – što u vidu drugih servisa, što u vidu agencija za nekretnine kod kojih uspeh ove beogradske ekipe nije prošao nezapaženo. Kako momci na to gledaju?

Druge servise generalno ne gledamo kao konkurenciju jer oni su u većini slučajeva standardni portali. Sa druge strane, mi smo fuzija agencije i portala. Usluge su nam potpuno drugačije jer informacije koje mi pružamo, koje se nalaze na našem sajtu, detaljno su proverene od strane naše ekipe – mi ne služimo samo kao web prostor na kome će korisnici okačiti oglas.

stan
Širokougaone fotografije i mapa prikaza svake nekretnine najupečatljivije su informacije koje budućim zakupcima pružaju potpunu sliku o stanu ili kući.

Podsećanja radi, ova beogradska kompanija je osigurala investiciju u vrednosti od 700.000 evra od South Central Ventures fonda još početkom meseca. U pitanju je svakako najveća investicija u jednu domaću tehnološku kompaniju koja posluje na ovim prostorima, a nas je zanimalo koji su dalji planovi tima kada je skaliranje u pitanju, te da li možemo očekivati CityExpert i u drugim gradovima širom Srbije, regiona?

Investicija je svakako odlična odskočna daska, ali i dokaz da smo na pravom putu i da radimo stvari na ispravan način. U procesu smo istraživanja kako stranog, tako i domaćeg tržišta i sada sa sigurnošću možemo reći da u bližoj budućnosti očekujemo proširenje našeg biznisa.

Konkretan grad i vreme ulaska na sledeće tržište još uvek nismo u mogućnosti da otkrijemo, ali ono što možemo reći jeste da smo trenutno fokusirani na poslovanje u Beogradu kako bi napravili zdrave temelje na kojim ćemo se kasnije lakše širiti.

Slede nova zapošljavanja i širenje na druge gradove

S obzirom na to da kompanija svakodnevno dobija veliki broj povratnih informacija od korisnika, Prpić ističe da u skladu sa tim podacima čitava ekipa nastoji da korisnicima pruži što bolje i realnije iskustvo – iskustvo koje će im uštedeti i vreme i novac. Investicija će svakako pomoći i da se proširi broj terenskih ekipa neophodnih za prikupljanje detaljnih informacija o nekretninama.

Kako kaže, CityExpert je trenutno u fazi tehničkog razvoja nove platforme koja će samom biznisu omogućiti još brže i bolje skaliranje, a korisnicima napredniju i lakšu pretragu. Iako nije mogao da otkriva da li sa novim tržištima planiraju i drugačiji poslovni model od trenutnog po kome se od prvog izdavanja vlasnicima nekretnina naplaćuje 49% od zakupa za prvi mesec, Prpić zaključuje da je cilj od prvog dana pružiti pristupačnu uslugu koja će se i ovoga puta odraziti na drugim tržištima.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Intervju

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).