Facebook na tronu 'Top 10' aplikacija godine

Facebook na tronu ‘Top 10’ aplikacija godine – slede Messenger, YouTube

Na osnovu statistika koje stižu iz analitičarske kompanije Nielsen, Facebook se i dalje nalazi na prvom mestu liste Top 10 aplikacija za tekuću godinu baziranih na osnovu prosečnog broja jedinstvenih korisnika u SAD-u. Odmah iza njega je i Messenger koji je ujedno i najbrže rastuća aplikacija za ovu godinu, dok ostatak liste sačinjavaju i YouTube, Apple Music, Google Maps, Instagram i druge.

Top-aplikacije-2015

Iako svesni da se uspeh Messengera najviše pripisuje odluci iz Facebooka da se ova aplikacija osamostali i isključi iz native verzije još prošle godine, ostaje nam da se zapitamo šta će se desiti sa servisom Moments koga čeka ista sudbina. Podsećanja radi, samo mesec dana otkako se odvojio, Messenegr je zauzimao sam vrh liste App Storea što je i bilo prikazano na grafikonima određenih statistika.

Kako prenosi TechCrunch, pomenuti servis naime beleži najveći rast preuzimnja još u 2014. godini od čak 31% korisnika. Sa druge strane, bitno je napomenuti da se u kategoriji brzo rastućih aplikacija nalazi i Apple Music sa brojkom od 26% koja se penje iz godine u godinu. U odnosu na Messenger, za ovaj muzički streaming servis važi nešto drugačija situacija – s obziorm da je on predstavljen tek u junu ove godine.

Kada govorimo o najboljim aplikacijama sudeći prema korisnicima, tron i dalje drži Facebook sa prosekom od oko 126 miliona jedinstvenih korisnika svakog meseca, odnosno rastom od 8% u odnosu na prošlu godinu. Za vratom mu diše YouTube koji je zabeležio brojku od 97 miliona, te rast od 5% u odnosu na isti period pre godinu dana.

WhatsApp bez premca na globalnom nivou

Zanimljivo je navesti da iz Facebooka tvrde kako je prošlog meseca zabeleženo čak 1,39 milijardi korisnika koji upotrebljavaju ovu društvenu mrežu na svojim mobilnim telefonima sa porastom od 23% iz godine u godinu. Na globalnom nivou prva tri mesta za aplikacije koje su najviše puta preuzete, pripadaju WhatsAppu, Messengeru i Snapchatu.

Takođe, svetska populacija je dokazala kako su aplikacije za prenos videa uživo među najpopularnijima, a ukoliko uzmemo u obzir da su ovi servisi besplatni, te omogućavaju korisnicima prenos videa uživo sa različitih lokacija širom sveta, onda možemo očekivati da se jednog dana probiju do samog vrha već pomenute liste.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!