Facebook ponovo nameće svoja pravila - ‘Moments’ aplikaciju

Facebook ponovo nameće svoja pravila – ovoga puta ‘Moments’ aplikaciju

Društvenoj mreži koju koristi preko 1,4 milijarde ljudi širom sveta, nije strano usmeravanje korisnika ka preuzimanju aplikacija, umesto korišćenja funkcija koje su sastavni deo mobilne verzije Facebooka. Upravo iz tih razloga, tri godine stara auto-sync opcija za fotografije bi mogla da bude zamenjena linkom za preuzimanje ‘Moments’ aplikacije - već početkom januara.

Facebook-moments
Da li će Facebook opet naići na nezadovoljstvo korisnika? (Izvor: The Verge)

Kako prenosi The Verge, najavljena promena znatno podseća na kontroverznu odluku pomenute kompanije od prošle godine, kojom je onemogućeno dopisivanje unutar same Facebook aplikacije, što je na kraju rezultiralo odvajanjem Messengera koji je na kraju postao samostalan servis.

Međutim, iz poznate društvene mreže ističu da se u prethodnom vremenskom periodu promenio način na koji se foto sadržaj deli na društvenim mrežama, te da se sve zasniva na mobilnim platformama, iz čega se zaključuje da navedena funkcija sinhronizacije fotografija na aplikaciji postaje nepotrebna.

Podsećanja radi, photo-sync opcija koja je na putu da bude ukinuta, lansirana je još 2012. godine kada je korisnicima omogućeno da napravljene fotografije sa mobilnih uređaja postuju direktno sa svojih računara. Iz ove kompanije takođe dodaju da će svi korisnici koji upotrebljavaju funkciju sinhronizovanja fotki, dobiti opciju da ukoliko žele, prebace svoj sadržaj na novu “Moments” aplikaciju – putem koje mogu pregledati, preuzeti ili izbrisati fotografije.

Da li će se rizik Facebooku opet isplatiti?

Upravo iz ovih razloga, Facebook vidi “Moments” kao logičnu ekstenziju procesa putem koga se danas prave i dele fotografije – ne putem selektivnog uploada i kasnijeg deljenja na mreži, već putem pametnog algoritma na našim telefonima koji obavlja kompletan proces za korisnika.

Inače, servis “Moments” je predstavljen u junu ove godine, te dolazi sa modernim poboljšanjima kao što su prepoznavanje lica i preporuke za tagovanje prijatelja, kao i automatsko kreiranje foto albuma na ovom servisu. Pored toga, iz Facebooka ističu da će svim korisnicima koji ne budu hteli da instaliraju pomenutu aplikaciju, biti omogućeno preuzimanje fotografija u .zip fajlu, pre nego što photo-sync zvanično bude uklonjen.

Iako svesni činjenice da se velika prašina digla postavljanjem Messengera kao samostalne aplikacije, te izbacivanjem pisanih konverzacija iz native aplikacije, pojedini napori Facebooka ukazali su na to da neki potezi mogu biti uspešni. Hoće li se slična sudbina desiti i sa “Moments” aplikacijom, ostaje nam da saznamo.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.