Aliexpress: Šta se dešava sa besplatnom poštarinom za Srbiju?

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Od našeg inicijalnog teksta o poskupljenju takozvanog shipping-a sa AliExpressa prošlo je mesec dana. Od tada, dobili smo veliki broj komentara od strane čitalaca koji su sa nama podelili svoja iskustva povodom pomenutog i sada već velikog problema sa kupovinom robe sa ove najpoznatije online prodavnice.

Mnogi od njih izrazili su svoje nezadovoljstvo usled ukidanja besplatne poštarine navodeći različite probleme sa kojima su se susretali. Istina, ima i onih koji nisu imali problema sa dostavom paketa, ali ih je znatno manje. Sudeći prema komentarima na našem sajtu, gotovo svi kupci su imali problem sa velikim kašnjenjem isporuke paketa, a mnogima od njih kupljeni proizvod nikada nije ni stigao.

Kulminacija problema sa dostavom iz Kine proširila se i na ostale medije, Facebook stranice i druge organizacije koje su se zapitale o čemu se ovde radi. Javno mnenje u gotovo 90% slučajeva, optužilo je Poštu Srbije za neažurnost isporuke robe, ali i za nestanak paketa, pa se čak išlo i do neosnovanih optužbi za krađu istih proizvoda sa AliExpressa od strane radnika Pošte.

Činjenica je da razloga ima mnogo, da se stvorila konfuzija i misterija koju za sada niko ne može sa sigurnošću da reši. Mi smo se potrudili da na jednom mestu skupimo sve informacije sa kojima do sada raspolažemo i pokušamo da izvučemo mogući zaključak čitavog ovog problema koji nas je sve pogodio.

Hronološki sled događaja

Kao i što smo pomenuli na početku, sajt AliExpress ukinuo opciju free shipping za Srbiju, što je dovelo do toga da domaći kupci trenutno nemaju mogućnost besplatne dostave, a kupovina je za mnoge predmete neisplativa – jer za jeftiniji proizvod od svega par dolara plaćate višestruko skuplju poštarinu. Sve ovo, izazvalo je tektonska nezadovoljstva desetine hiljada kupaca u Srbiji koji redovno posećuju ovu prodavnicu.

O čemu se zapravo tu radi? 

Ovo je možda trenutno najskuplje pitanje u Srbiji.

Šalu na stranu, činjenica je da problem za sada ne leži samo u visokim troškovima avio prevoza usled COVID-19 pandemije, već ova situacija seže duboko u strukture domaćih firmi kao što je Pošta Srbije koja je najodgovornija za distribuciju paketa do krajnjih korisnika. Usledio je talas optužbi na njihov račun i ružne i neprimerene reči o krađi paketa. Ok, Pošta gotovo sigurno jeste jedan od glavnih razloga zašto paketi kasne jer je za to direktno zadužena, ali nikoga bez dokaza ne možemo nazvati lopovima.

Skupe poštarine od kojih je krenuo talas negativnih komentara korisnika od pre par meseci, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.

Vratimo se u novembar prošle godine. Setićemo se da je baš u tom periodu bio ogroman štrajk poštara u Srbiji, magacini su bili prepuni i bilo je mnogo neisporučene robe. Međutim, oko mesec dana pre početka štrajka naručio sam jedan proizvod sa AliExpressa i nakon što je štrajk obustavljen, taj isti proizvod je uredno došao.

Dakle, to je sve bilo pre više od sedam meseci. Sada je čini se neki drugi problem u pitanju. Prvo, jedna od najopravdanijih pretpostavki može da bude neažurnost radnika Pošte usled pandemije (moguće da je prepolovljen broj radnika), oslabljeni kapaciteti isporuke ili gubitak i mešanje robe usled nedostatka radne snage.

Kako bismo dobili najadekvatniji odgovor na ovo pitanje, probali smo da kontaktiramo predstanike Pošte Srbije, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor. Međutim, Pošta je uspela da odgovori na javne optužbe, pre svega na one koje su dolazile od strane Efektive organizacije potrošača na Facebook stranici. Tada su iz ove firme objavili da nisu istinite tvrdnje da pošiljke sa AliExpressa neobjašnjivo nestaju u magacinima, demantujući informacije koje su se širile u javnosti, a što je preneo i list Danas, nadovezujući se na zvanično saopštenje Pošta Srbije:

Sve pošiljke, pa i one generisane Internet trgovinom, prerađuju, distribuiraju i uručuju se u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, propisanim procedurama i rokovima dostave, po prispeću u Poštu Srbije i završenih carinskih postupaka.

Ponovnim uspostavljanjem međunarodnog saobraćaja značajno su ubrzani i normalizovani tokovi transporta međunarodnih pošiljki, za razliku od vremena na početku pandemije, kada je transport bio u prekidu.

Nažalost ovde nije kraj čitavom ovom problemu. Lančana reakcija izazvana da li greškom Pošte ili totalnom haosu koji je izbio u avio saobraćaju doveo je do toga da proizvodi sa AliExpressa i dalje ne dolaze na vreme do kupaca. Sve ovo je, par hiljada kilometara daleko, uvelo finansijske probleme kineskim trgovcima koji su na gubitku – jer nemaju proizvod a i moraju da vrate novac korisniku kome paket nije stigao u predviđenom roku od 60 dana.

U ovom trenutku, kineski trgovci upravo zbog pomenutog gubitka, srpskim kupcima su omogućili da kupuju prozivode do 4,99 dolara sa besplatnom poštarinom, pa se ne zna tačno kada bi čitava situacija ponovo mogla da se vrati na staro (kupovina skupljih proizvoda sa free shipping opcijom).

Da li je avio prevoz ipak ključni problem?

Tragajući danima za odgovorom koji nas već neko vreme muči, došli smo do različitih izvora s obzirom na to da na glavnog aktera, u ovom slučaju Pošte Srbije, nismo mogli da računamo. Na Facebook stranici AliExpress – iskustva, osvanula je objava u kojoj se zapravo navodi da ne postiji nijedna “crna lista” na kojoj se nalazi Srbija zbog navodne krađe pošiljki, već da je ključni problem zapravo u nedostatku komercijalnih avio letova.

Zapitaćete se onda, pa kako to da Hrvatska, Bugarska, Mađarska i zemlje u okruženju imaju regularnu besplatnu dostavu? 

Upravo na pomenutoj stranici, stoji podatak da pošiljke sa AliExpressa u 75% slučajeva preuzima kompanija Singapur post koja je Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ali i druge države koje nisu članice EU stavila pod trenutnu suspenziju. Da se suočavaju sa manjkom letova usled COVID-19 pandemije, objavili su i na svom sajtu, gde su takođe izneli detaljan spisak zemalja za koji je Singapur post trenutno obustavio dalju distribuciju pošiljki.

Kako bismo i definitivno proverili da li je ovo jedan od glavnih problema kašnjenja pošiljki i poskupljenja poštarina, kontaktirali smo jednu prodavnicu sa AliExpressa. Naime, za računarski miš od 20 dolara ne samo da nije bila skupa poštarina, nego za Srbiju uopšte nije bio dostupan transport.

Otuda smo poslali poruku ovoj trgovini sa namerom da saznamo u čemu je problem, nakon čega smo dobili sledeći odgovor:

Hello friend, we are using aliexpress standard air shipping. Early it’s available to Serbia, right now shipping company doesen’t deliver to Serbia. Please check again little later. Thanks.

Na koji način čitava ova situacija izgleda iz ugla nekoga ko se bavi dropšipingom, otkrio nam je Marko Pršić koji vodi zajednicu dropshippingpodrska.com. Govoreći za Netokraciju kao neko ko se dugo bavi dropshipping-om i koji poznaje način na koji prodavnica kao što je AliExpress funkcioniše, kaže sledeće:

Ne bih ovo nazvao velikim problemom pored postojećih, ali siguran sam da nije samo jedan uzrok. Složiću se da je glavni problem pandemija i ograničeni avio saobraćaj pored širenja dezinformacija.

Ako pogledamo cenu isporuka kod naših komšija koje nisu u Evropskoj uniji (Bosna i Crna Gora) videćemo da je kod njih cena shipping-a još veća. Nema AliExpress “crne liste” već trenutne suspenzije koja je opravdana zbog pandemije i važi za sve zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Marko je takođe dodao da bi on, kao i mnogi korisnici, voleo da zna kada će se pandemija završiti, ali ovako samo može da se sugeriše da bi u ovoj situaciji bilo idealno dodatno informisati i podsetiti potrošače u Pošti (makar na oglasnoj tabli) o njihovim pravima i trenutnoj situaciji sa pošiljkama iz Kine. Marko takođe dodaje:

Na kraju, svako ko nije dobio pošiljku, dobio je povrat novca. Ako posmatramo iz ugla “gde je problem tu je rešenje” ovo bi bila idealna prilika da se domaće privatne kurirske službe prošire internacionalno ili pokrene novi biznis koji će doneti rešenje. Samo zamislite koji bi to broj pošiljki bio.

Istina je negde tamo – ali uskoro će izaći na videlo

S obzirom na ogroman broj komentara i informacija, teško je izneti direktan stav sa činjenicama i dokazima, jer tih dokaza zapravo i nema i niko sa sigurnošću ne može da kaže šta je konkretan problem koji je sve ovo uzrokovao.

Ipak, problem skupe poštarine će neko vreme i dalje biti prisutan, ali sam ubeđen da će nakon završetka pandemije isti biti rešen i da ćemo moći da kupujemo kao i ranije sa AliExpressa – jeftino i bezbedno. Poenta je samo da se strpimo, što je bolje nego da iznosimo neproverene informacije i osuđujemo jedni druge.


Ostavi komentar

 1. Tole

  Tole

  31. 7. 2020. u 19:53 Odgovori

  Ja sam prestao sa narudzbinama iz Kine vec u januaru jer je bilo jasno da ce transport biti ugrozen usled pandemije. Hrvatska Posta je javno saopstila da 250.000 paketa nece biti isporuceno jos u februaru. Rast popularnosti Aliexpressa je ogroman, cak i moji matorci su poceli da narucuju. Menadzment Pošte Srbije ćuti, i time samo pojacava utisak da se nesto krije. Ne verujem u pricu o kradji, ali ne bi me cudilo puno skladiste neisporucenih paketa.

  Evo vesti iz februara na ovu temu:
  https://www.poslovni.hr/hrvatska/koronavirus-vec-utjece-na-hrvatsku-ekonomiju-362463
  https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-51398222

 2. Adrijana Bozovic

  Adrijana Bozovic

  31. 7. 2020. u 22:08 Odgovori

  Vanredne okolnosti zahtevaju prilagođavanje svih. Meni su kasnile pošiljke i DHL-om, AKS, BEX… Tako da nije samo do Pošte ili AliExpresa. Malo više strpljenja a i informisanja od strane potrošača nije na odmet.
  Na nekim sajtovima za online kupovinu lepo pišu podaci kome da se obratite(br. tel, mail…) kako bi ste proverili status porudžbine, ali to većina ljudi i ne primeti.

  • Radovan

   Radovan

   20. 10. 2020. u 17:48 Odgovori

   Ali stvarno bruka za Carinu, neznam što im je ovo trebalo,tu sam uzimao djelove, za telefone, pomalo zaradjivao koliko da opstanem, sad mi dodje se ubijem

 3. Lana Vujičić

  Lana Vujičić

  1. 8. 2020. u 00:31 Odgovori

  Ćao!
  Evo da se javim i ja sa mojim iskustvom. Paket sam poručila preko AliExpress-a 27.04.2020. U pitanju je bio jedan ključ za štimanje instrumenta, nebitno, ali nije bio free shipping. Proizvod je koštao $12.57, shipping $8.78. Dakle, ukupno je paket koštao tačno $21.35 sa dostavom. To je bilo samo par dana pre nego što će uvesti one ogromne cene dostave, pa je dostava za taj isti proizvod, samo par dana nakom mog poručivanja, skočila na neverovatnih $79.29. Taj paket do dan danas ja nisam dobila. Kontaktirala sam prodavca sa AliExpress-a koji me ubeđuje da sačekam još malo. Ono što se čudno desilo je da, nakon što sam nekoliko puta pokušala da saznam šta se dešava i na kraju zatražila refundaciju od prodavca, prodavac je tamo nešto kao “čačnuo” i proverio i pustio mi poruku da je paket konačno na putu. I stvarno posle skoro 3 meseca vidi se neka promena na trackingu. A zapravo nije, nego meni deluje kao da su samo potvrdili u sistemu da paket čeka na avion. Od tada je opet prošlo nekih 10-tak dana i ja dalje ne vidim više nikakvu novu promenu na tracking-u. Ja sad ne znam šta više da radim i da li i dalje da čekam. Poštu nisam zvala kod nas jer pretpostavljam da taj paket uopšte nije ni stigao u Srbiju, nego stoji negde u nekom magacinu na aerodromu u Kini i gde već… Ipak nije u pitanju 2 ili 3 dolara, u pitanju je preko 20 dolara, pa zašto da im ostavim taj novac.
  Imate savet neki za mene? 🙁
  Hvala unapred!

 4. Nenad Veljković

  Nenad Veljković

  2. 8. 2020. u 06:22 Odgovori

  Od početka pandemije u Evropi, Singapur Post ne isporučuje pakete u Srbiju. Takođe, prodavci sa AliExpress-a ne šalju više ovim kanalom. Pošiljke se šalju preko Yanwen-a, SunYou-a, SF-a i slično. Ove kompanije onda koriste posrednike, kao što su pošte Turske, Holandije, Litvanije ili Kirgistana, koje dopremaju pakete u Srbiju. Po informacijama praćenja paketa, standardne registrovane pošiljke stižu do kupca za oko 3 nedelje. Neragistrovane pošiljke, kao i pošiljke čiji registracioni broj Pošta Srbije ne prepoznaje, se po ulasku u Srbiju zadržavaju i po nekoliko meseci pre nego što se isporuče.

  • Dragan Radičević

   Dragan Radičević

   6. 11. 2020. u 21:18 Odgovori

   APSOLUTNO TAČNO.
   JP Posta Srbije je ipak od septembra tekuće godine UBRZALO isporuku i registrovanih i neregistrovanih pošiljki, koje su na navedene načine stigle u Srbiju.
   KLJUČNO JE, KAO I DO, SADA SLEDEĆE:
   Da li će srpska carina PROCENITI da li pošiljka treba da se carini, što drastično usporava proces dostave.

 5. Симо Дубајић

  Симо Дубајић

  2. 8. 2020. u 06:38 Odgovori

  Када је пошиљка стигла у Србију и више од месец дана није испоручена, то није проблем у интернационалном транспорту робе већ код нас, царина и птт србије. Ја знам да није проблем у поштару који нам доставља пошту, јасно је онда где је у том конкретном случају проблем. Никакви деманти не помажу. Неколико малих пакета које сам поручио је у истом застоју код царине-пријемне поште. Кад постоји праћење одређеног пакета и кад је потврђено да је стигао у земљу корисника/купца Алиекспрес неће платити, ни они нису блесави, упутиће вас да тражите у својој пошти свој пакет.

 6. Joe Black

  Joe Black

  2. 8. 2020. u 10:31 Odgovori

  Prošle jeseni sam napravio više porudžbina, i to dosta pre štrajka. Većina je stigla u Aprilu. Neke nikada. U pošti kažu da su ušle u Srbiju, da su “negde na terminalu u Beogradu”. I, to je to. Gubi im se svaki trag. Meni su pare vraćene, ali šta je sa proizvođačem? On je jedini na gubitku. Nije ni čudo što ne žele da rade sa nama.

 7. Marija Miljković

  Marija Miljković

  2. 8. 2020. u 11:09 Odgovori

  I ja sam neke stvari poručila u februaru. Nesto je stiglo, s kašnjenjem naravno a nešto nije ni stiglo. Kad sam pitala prodavca, rekao mi je da ne brinem. Ujutru stiže mail da je isti predmet ponovo poslat. Ni tad nije stigao. Tad mi je sam prodavac rekao da otvorim spor, da će vratiti novac. Bez objašnjenja. Sad mi je jasno. A to nije jedini put. Inače čekam još 5 predmeta, a stigli su neki poručeni kasnije.. Njih još nema.. Van svake pameti

 8. Мила

  Мила

  2. 8. 2020. u 13:15 Odgovori

  Коначно неко ко барата чињеницама и разложно износи своје мишљење и није спреман да на прву лопту пљује и блати како раднике Поште Србије тако и саму Србију која по коментарима испаде земља у којој се краде некажњено а околности на које не можемо да утичемо се баш нимало не узимају у обзир. Докле више та самодеструкција?

 9. Sg

  Sg

  2. 8. 2020. u 13:28 Odgovori

  Svi su zaboravili na CARINU. Oni su jedan od ključnih usporavača procedura, već godinama, treba vratolomiju telefonskih poziva uraditi NEDELJAMA da bi se ti bezobzranici I lažovi smilovali da urade svoj posao i onda protivzakonito lupe ogromnu carinu na jeftinu robu. Nakon što prođe carinu roba, meni brzo stigne poštom.

 10. Propali sistem

  Propali sistem

  2. 8. 2020. u 13:52 Odgovori

  Posiljke pa cak I one sa free shippingom su nakon svega par Dana usle u Srbiju, svaku posliljku je moguce pratiti I kupac je automatski obavijesten kada paket udje u zemlju. E sta posle ovi iz nase poste rade to je drugo pitanje. Stigla su mi dva paket a, sa dosta kasnjenja I to od strane nasih, cekam jos tri. Bitno da je nedavno bila organizovana rasprodaja za sitne pare raznih proizvoda od strane poste ( neisporucenih paketa ili cega vec) a ja svoje proizvoda jos cekam iako su prije mjesec ipo Dana paketi usli u Srbiju. Pratila Sam svaku fazu posiljke…

 11. Bojan. M

  Bojan. M

  2. 8. 2020. u 14:13 Odgovori

  Ako mi se skinu pare sa računa a pošiljka ne bude isporučena a paket je stigao u Srbiju sta drugo da mislim nego da je ukradena i da sam ja oštećen kao i koliko vidim veliki broj ljudi koji se žale. Sramota sta drugo!

 12. Zoran

  Zoran

  5. 8. 2020. u 12:35 Odgovori

  Telenovela presentas….

  Narucio sam robu 18. 3.
  Kinez poslao robu 22. 4.
  Roba stigla u Singapur 27. 5. i kako 17 track kaze – jos uvek je tamo…
  Proslo je 60 dana i Kinez vratio pare jer niko ne zna gde je paket?
  U Srbiji se podigla prasina i dreka oko gubitaka paketa…
  Postar donosi paket 4. 8.
  17 track i dalje vidi da je paket u Singapuru i da ceka transport…

  Gde je paket bio 4 meseca?

  Niko nema pojma….

 13. Bojan Ali

  Bojan Ali

  10. 9. 2020. u 21:41 Odgovori

  U proteklih nekoliko godina sam imao preko 600 porudžbina sa Aliexpresa i 0 problema sa isporukom. U februaru 2020 sam poručio bateriju koja košta 50 USD. Mojom greškom nisam otvorio dispute iako ništa nije stiglo ni posle više od 90 dana. Od prodavca sam dobio fotografiju statusa pošiljke na kojoj se vidi da je ona u Srbiju stigla već u martu 2020! Bio sam prinuđen da čekam iako sam mislio da pošiljka nikad neće stići. Medjutim, u junu je pošiljka stigla, na moju veliku radost!
  Pored toga od još 20-tak pošiljki poručenih u martu za 10 je otvoren dispute od kojih su tek sad neke počele da stižu. Sve pošiljke poručene u julu stižu redovno.
  Iz svega navedenog mogu da zaključim da nema govora ni o kakvoj krađi već o raščišćavanju nagomilanih pošiljki po redu kako su stizale što ide jako sporo uz redovnu isporuku novopristiglih.
  Na kraju ne mogu da se otmem utisku da je ovoliko kašnjenje u isporuci sigurno uticalo na povećanje cena slanja pošiljki.

 14. IT programer

  IT programer

  6. 1. 2021. u 10:37 Odgovori

  Dobar dan svima. Ja isto čekam da nas AliExpress opet vrati u normalno stanje, jer mi za posao treba da poručujem elektronske komponente koje koštaju preko 5 dolara. Ima li nekih novih informacija, ili je ovo sad naša nova realnost?

 15. Dragana Petrušević

  Dragana Petrušević

  1. 3. 2021. u 10:39 Odgovori

  Šta da kažem, naručila igračku za drugaricino dete. Platila 19 evra. Čekala 4 meseca, prošli svi rokovi, igračka nije stigla. Tražila povraćaj novca od AliExpressa. Oni mi napisali da je pošiljka bila poslata preko SunYou i da je prema njihovim informacijama isporučena, da kontaktiram Poštu i nađem šta se dogodilo i dostavim im to pismenim putem ako hocu pare nazad. Okrenem Poštu, oni mi kažu da nemaju podatke jer se podaci po šifri pošiljke mogu pratiti samo 40 dana osim ako je pošiljka preporučena (primiš na potpis) onda ima neku šifru koja počinje sa RS…. i onda ostaje u arhivi ko zna koliko. Naravno kinezi su poslali obično preko SunYou. Ja nisam mogla da se bavim ovim problemom u prvih 40 dana jer je rok za isporuku bio 120 dana. Otkud sam znala da neće stići paket. Čekaš da istekne rok pa onda tražiš povraćaj, logično. Uglavnom, mogu da se slikam sada. Platila 19 evra, igračke nema, kinezi tvrde da su poslali, Pošta nema ništa u arhivi. I šta sad?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.