Srpski Agremo predvodi ‘AgTech’ revoluciju za 100 globalnih klijenata

Srpski Agremo predvodi ‘AgTech’ revoluciju za više od 100 globalnih klijenata – među partnerima i kompanija DJI!

Primena tehnologije u poljoprivredi i te kako ima svoj potencijal, posebno u agrarno razvijenim državama. I dok čekamo da Srbija jednog dana svoju poljoprivredu unapredi uz pomoć savremenih alata, ono što nam ne manjka jesu upravo AgTech rešenja naših ljudi, kao što je Agremo.

Sa predstavnicima ove veoma ambiciozne firme, imali smo priliku da razgovaramo prvi put početkom 2020. godine. Agremo je za dve godine prešao jedan intenzivan i izazovan preduzetnički put, a svoje kvalitete pokazao je i time što je postao deo OTP Booster programa koji organizuje ova banka.

Podsećanja radi, pomenuta kompanija je razvila naprednu AI platformu koja poljoprivrednicima omogućava analizu polja i sadnica upotrebom fotografija sa dronova. Štaviše, ovaj projekat je još 2018. godine dobio investiciju od 600.000 dolara od investicionih fondova South Central Ventures i Start Labs.

U narednim godinama, pred Agremom stoje veliki izazovi i posao koji podrazumeva kreiranje digitalnih rešenja radi rešavanja poljoprivrednih i globalnih izazova, kroz centralizovano upravljanje podacima. O svemu tome, ali i o trenutnom poslovanju firme, u nastavku teksta razgovaramo sa Nevenom Vračar, Marketing & Communications menadžerkom u Agremu.

Tim kompanije porastao za 50% – nastavlja se sa unapređenjem proizvoda

Već na samom počektu, naša sagovornica nam je otkrila da poslovanje ove kompanije u svakom smislu izgleda snažnije u odnosu na period kad smo poslednji put imali priliku da razgovaramo. Neosporno je i to da su iza ovog tima dve vrlo gusto “spakovane” godine i da se svaki učesnik na tržištu, uz velike napore, namučio kako bi premostio sve izazove.

Prema Neveninim rečima, ono što je bila konstanta, a biće i ubuduće, jesu poljoprivreda, stalna potreba za hranom i kvalitetnim sirovinama. Štaviše, poljoprivredna proizvodnja će se uvek odvijati, a cilj Agrema je da bude njen neizostavni element u budućnosti. Kako bi se ispratili svi izazovi na tržištu i sam rast kompanije, neminovno je i da se tim kompanije promeni, o čemu nam je Nevena i govorila:

Agremo je paralelno radio kako na razvoju proizvoda tako i na širenju tima. To nekako i ide zajedno, jer da biste napravili nešto što treba ljudima, to podrazumeva da vodite računa i o sopstvenom imidžu tj. imidžu poželjnog poslodavca. Stvaranje pozitivne klime “u kući” širi pozitivne vibracije spolja.

Agremo tim je porastao za čak 50% u odnosu na period od pre dve godine. Danas tim čini više od 40 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, biznisa i precizne poljoprivrede. Priključili su nam se i novi eksperti za mašinsko učenje, kao i kolege iz korporativnog sveta  i agronomi sa višegodišnjim iskustvom.

Ono što nam je naša sagovornica otkrila, jeste da čitav tim ove kompanije pažljivo osluškuje potrebe klijenata, trudeći se da to prati i dalji razvoj proizvoda. Ono što smo uspeli da saznamo jeste da su iz Agrema u poslednjih godinu dana puno radili na diferencijaciji svojih proizvoda i tome kome su oni namenjeni.

Upravo zato, napravljen je veliki zaokret, jer su, dodaje Nevena, do sada u fokusu imali samo farmera, pojedinca, korisnika tehnologije, a od sada to su svi veliki učesnici ove privredne grane. Na osnovu potreba klijenata, informacija sa tržišta i ciljeva preduzeća iz Agrema su izdvojili tri proizvoda:

Praćenje useva – alat za sezonsko praćenje useva. Svaki agronom ili farmer u toku jedne sezone treba da donese preko 140 odluka i on očekuje da mu novi alati pomognu u ovom procesu. Agremo omogućava tačnu analizu biljaka i uslova na polju kako bi pomogao proizvođačima da donesu ispravne odluke tokom cele sezone. Krajnji cilj je maksimizacija efikasnosti proizvodnje, i optimizacija upotrebe semena, hemije pa i same mehanizacije.

Uz pomoć napredne AI tehnologije, Agremo omogućava poljoprivrednicima znatno bolji uvid u stanje polja – što može dovesti do povećanja efikasnosti proizvodnje.

Ogledna polja – proizvod namenjen naučnim radnicima, istraživačima i svima koji sprovode redovne godišnje terenske eksperimente. Ovaj proizvod koriste semenske kompanije, hemijske kuće, jer dobijaju precizne informacije o razvoju hibrida, kvalitetu nicanja, evaluaciji efikasnosti preparata i performansama ogleda.

Osiguranje useva – Agremo omogućava proceniteljima štete poljoprivrednog osiguranja da lakše obavljaju svoj posao na polju kroz efikasniju identifikaciju i kvantifikaciju štete. Digitalizacijom procesa utvrđivanja štete na usevu, Agremo unapređuje operativne aktivnosti, standardizuje proces procene i izbegava pogrešno utvrđivanje premije, pa i sporove sa osiguranicima.

Snažnije prisustvo u EU i SAD kao važna strategija širenja poslovanja

U nastavku razgovora, imali smo priliku da pričamo i o tome koliko korisnika danas pomenuta kompanija ima u svojoj bazi i da li su to velike agro kompanije ili manji poljoprivredni proizvođači. Tom prilikom, Nevena nam otkriva da Agremo ima korisnike u više od 100 zemalja širom sveta, a poseban značaj za ovu kompaniju imaju dugoročne saradnje sa vodećim svetskim multinacionalnim kompanijama iz agrobiznisa.

Kako prolazi vreme, tako raste i broj karika iz poljoprivrednog lanca vrednosti, čijem radu doprinosi Agremo sa svojom AI tehnologijom. “Iako smo započeli svoj put sa željom da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i farmerima, danas je spektar korisnika i partnera daleko širi”, ističe naša sagovornica i dodaje sledeće:

Promene ka donošenju odluka na osnovu AI informacija, protkane su u manjoj ili većoj meri na svim nivoima u različitim nišama. Tu su pored poljoprivrednika i semenske i agrohemijske kuće – KWS i ADAMA, poljoprivredna osiguranja kao što je američka Hudson Insurance grupa, proizvođači mehanizacije John Deere i evropska organizacija proizvođača soje – Donau Soya.

Pored njih imamo i dobru saradnju sa kompanijama koje nisu na prvi pogled deo poljoprivrednog ekosistema, kao što je Microsoft, ICBA istraživački centar iz UAE, konsultantska kuća Baker Tilly i OTP banka. Jedno od poslednjih imena koje je odabralo Agremo za svog globalnog partnera u oblasti poljoprivrede je apsolutni svetski lider u proizvodnji dronova, DJI.

Digitalizacijom i uz pomoć naprednih tech rešenja, poljoprivreda budućnosti bi mogla da bude znatno efikasnija i ekološki prihvatljivija.

Jedan od značajnijih poslovnih koraka ali i onih za budućnost, Agremo je napravio postavši deo OTP Booster programa. Nevena nam otkriva da je OTP banka ponudila priliku za saradnju i razvoj svima koji rešavaju izazove, kako u bankarskoj industriji tako i van nje.

Prema rečima naše sagovornice, sam poziv je imao više kategorija u okviru kojih je bilo moguće da se prijavi proizvod, a tražena su bila i rešenja iz precizne poljoprivrede i održivog razvoja. Traženi su timovi čiji proizvod može napravi razliku i omogući dodatnu vrednost krajnjem korisniku, s tim što je ovog puta perspektiva bila iz ugla banke i njenih klijenata. Nevena kaže da je sam program kvalitetno osmišljen, donevši različite pogodnosti.

Govoreći nam o nekim budućim planovima za Agremo, naša sagovornica nam je dodala da je jedan od prioriteta svakako jačanje uloge na globalnom tržištu precizne poljoprivrede. Upravo zato, fokus tima koji stoji iza ove kompanije, usmeren je na unapređenje poljoprivrede i rada poljoprivrednih profesionalaca, što treba da se pokaže kroz bolje i kvalitetnije prinose, unapređenje životne sredine, i smanjenje cene hrane:

Usmereni smo na tržište, partnere i klijente kako bismo što bolje odgovorili na pomenute izazove. Verujemo da će Agremo sve više doprineti rešavanju poljoprivrednih i globalnih izazova, kroz centralizovano upravljanje podacima kojima se obezbeđuje snabdevanje visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, što naši korisnici potvrđuju putem evaluacija nakon završene sezone.

Agremo je usmeren na korisnika, jer od njega dolazi potvrda vrednosti tehnologije, kao i povratna informacija o opravdanoj investiciji u digitalne tehnologije. Dalje širenje na globalnom tržištu uključuje razvoj partnerske mreže i jačanje prisustva u SAD i EU.

Takođe, iz ove ambiciozne kompanije, planiraju i ulazak na nova tržišta Afrike i Azije uz pomoć lokalnih partnera. Ono što svakako ostaje prioritet jeste rad na svakodnevnom unapređenju Agremo tehnologije, kako bi se opravdalo poverenje i prisustvo na svakom meridijanu poljoprivrede budućnosti.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Dealroom: Srpski startapi od danas deo globalnog servisa za privlačenje VC kapitala

Danas smo prisustvovali predstavljanju platforme serbia.dealroom.co koja obezbeđuje komunikaciju srpskog startap ekosistema na lokalnom i svetskom nivou, omogućavajući na taj način veću vidljivost na mapi investitora.

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Web 3.0

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Kolumna

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Intervju

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.