AdEx 2021: €72 miliona utrošeno na digitalno oglašavanje u Srbiji

AdEx 2021: €72 miliona utrošeno na digitalno oglašavanje u Srbiji

Na jučerašnjoj Digital Day konferenciji predstavljeni su rezultati AdEx istraživanja za 2021. godinu. Na prvi pogled i ovog puta tržište je ostvarilo značajan rast.

Industrija digitalnog oglašavanja u Srbiji tokom prošle godine porasla je za 28,8% – sa 56,222  na 72,394 miliona evra. Procenat rasta primetno je veći od onog iz 2020. godine, koji je iznosio 19,5%.

Analizom ključnih segmenata, AdEx istraživanje nam donosi i ukupnu potrošnju:

  • Display (€ 46,77 mil / rast 26,5%)
  • Paid Search (€ 12,19 mil / 40%)
  • Classifieds and Directories (€ 9,1 mil / 21%)

Segment Local Display zabeležio je blagi pad od 3% pa vrednost ovog tržišta beleži ukupnu potrošnju od €7,5 miliona tokom 2021. godine. To je svakako poboljšanje u odnosu na 2020. godinu kada je taj pad iznosio čak 16%. Mobilno oglašavanje zabeležilo je rast od 29% i dostigao vrednost od €57,1 miliona.

Tržište online video oglašavanja ostvarilo je €13,2 miliona u 2021. godini uz rast od 35,5% Ukoliko ove podatke uporedimo sa onima iz 2020.godine  videćemo da je tadašnji ad spend u ovoj kategoriji iznosio €9,75 miliona, s rastom od 24,1% .

Facebook i Instagram nastavljaju svoju dominaciju

Ukupno tržište oglašavanja na društvenim mrežama iznosilo je €21,6 miliona (rast od 37%) od kojih je Facebooku i Instagramu otišlo €19,666 miliona (rast od 40%), a na LinkedIn je potrošeno €991.000 (rast od 27%). S druge strane, Twitter (€499.000), Viber (€261.000) i Snapchat (€186.000) nisu zabeležili značajan rast u odnosu na 2020. godinu.

Zaključak istraživanja jeste da digitalno tržište u Srbiji beleži snažan rast od 28,8%, što je blizu evropskog nivoa od 30,5%. Segmet search ima najveći rast investicija (40%), a prate ga segmenti društveno (37%) i video oglašavanje (35,5%). Društvene mreže predstavljaju 29% ukupnih digitalnih investicija u 2021.

Očekivano, influencer marketing i dalje je u porastu, sa snažnim rastom od 60%. Potrošnja na digitalno oglašavanje po glavi stanovnika i ostala je jedna od najnižih u Evropi (€10), u poređenju sa evropskim prosekom. Jeidni segment koji beleži pad jeste lokalni prikaz (-3%). 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.