Širenje web shopa Abrakadabra na Srbiju i Sloveniju

Širenje web shopa Abrakadabra na Srbiju i Sloveniju u fokusu Agrokora za dalji rast

Dvanaesti SAP Forum koji je ove nedelje održan u Beogradu, okupio je veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti digitalnog poslovanja. Među govornicima našli su se i gosti iz Hrvatske, predstavnici kompanija Agrokor i mStart koji su na primeru web shopa Abrakadabra objasnili korišćenje SAP Hybris softverskih sistema za razvoj e-commerce poslovanja, te najavili dalje širenje web prodavnice na tržište Srbije i Slovenije.

abrakadabra
Hrvoje Kujundžić predstavio je domaćoj publici Abrakadabru – novi web shop koji je početkom godine zaživeo u Hrvatskoj.

Publici se na početku polučasovnog izlaganja najpre obratio Hrvoje Kujundžić, direktor razvoja web shop-a Abrakadabra koji je lansiran početkom godine u Hrvatskoj. Poznato je da iza ovog e-commerce servisa stoji Agrokor koji broji 60.000 zaposlenih, a koji poseduje čak 2.000 prodavnica koje na dnevnom nivou opslužuju više od milion kupaca. Bogato iskustvo iz retail segmenta kompanija je implementirala u razvoj inovativnog tehnološkog rešenja koje od prvog dana počiva na stabilnom i unapredivom poslovanju.

Kujundžić ističe da se razvoj Abrakadabre bazira na korišćenju SAP softverskih rešenja pri čemu su različiti servisi i usluge prisutne u gotovo svim segmentima poslovanja ovog koncerna. Sam web shop delo je Agrokorove kompanije mStart koja je imala zadatak da u periodu od 6 meseci implementira rešenja zasnovana na SAP Hybris platformi namenjenoj prevashodno e-commerce poslovanju.

Širok asortiman proizvoda, ali i kvalitetno korisničko iskustvo - odlike su Abrakadabre čiji predstavnici najavljuju i širenje na Srbiju.
Širok asortiman proizvoda, ali i kvalitetno korisničko iskustvo – odlike su Abrakadabre čiji predstavnici najavljuju i širenje na Srbiju.

Sa druge strane, direktor službe elektronske trgovine pri mStartu, Hrvoje Ljubičić, uputio je prisutne u sam proces lansiranja Abrakadabre dodavši da je početna vizija bila da se stvori jedan poseban marketplace kako bi se ostvarila što bolja veza sa kupcima. Pomenuti planovi bili su aktuelni još 2014. godine, nakon čega je usledio izbor tehnološkog partnera na osnovu čije platforme bi se temeljilo samo rešenje – odabir je stigao u vidu SAP-ovih usluga.

Abrakadabra uskoro u Srbiji i Sloveniji

Tokom svog izlaganja Hrvoje je ukazao na činjenicu kako je odluka za upotrebu SAP Hybris arhitekture dosta pomogla timu, nudeći čitav niz već razvijenih funkcionalnosti koje se pre svega tiču dalje digitalne distribucije proizvoda.

Ovaj model se poklapao sa našim planovima i modelima, a Hybris je baziran na Java frameworku što nam je omogućilo da naše ljude koji već poseduju određena znanja, lakše edukujemo za upotrebu pomenute platforme koja je pre svega jednostavna za nadogradnju sistema, skalabilna je i pokriva naš model planiranja rollout-a.

Hrvoje Ljubičić govorio je o tome kako je mStart uz SAP Hybris kreirao 'kičmu' Abrakadabre.
Hrvoje Ljubičić govorio je o tome kako je mStart uz SAP Hybris kreirao ‘kičmu’ Abrakadabre.

Štaviše, u kratkom video obraćanju posvećenom studiji slučaja, publika je imala priliku da čuje i Matu Krpana, direktora mStarta koji je naveo kako su prilikom lansiranja Abrakadabre prvi kupci mogli da pretražuju asortiman sa više od 100.000 proizvoda, te da se kao veoma efikasan proces pokazalo tiho lansiranje servisa koji je na početku bio dostupan samo jednom delu korisnika. Kujundžić pak dodaje da se ciljevi Abrakadabre zasnivaju na jedinstvenom korisničkom iskustvu kako bi se došlo do liderske pozicije na tržištu.

‘Želimo da ponudimo personalizovnao iskustvo’

Hrvoje se osvrnuo i na zanimljivo poređenje koje se zasniva na pitanju zašto kupiti neki proizvod na Abrakadabri, a ne na Amazonu ili nekom drugom web shop-u? On navodi da je vrednost onoga što se nudi kupcima i trgovcima jedna od glavnih predispozicija za uspešno poslovanje samog servisa. Tako na primer, svi potencijalni korisnici dobijaju besplatnu dostavu proizvoda, zatim mogućnost plaćanja na rate, dok je sa druge strane fokus da se trgovcima ponudi platforma pomoću koje mogu na vrlo lak način da izlistaju svoje proizvode i tako dosegnu do većeg broja potrošača.

Ukoliko govorimo o planovima za budućnost, predavači su napomenuli da je širenje Abrakadabre na tržište Srbije i Slovenije jedna od primarnih stvari na kojima se već uveliko radi. U planu je i unapređenje korisničkog iskustva, ali i uvrštavanje ulaznica i vaučera za putovanje u kategorije ponuda. „Takođe, radimo i na tome da se još više poboljša vreme isporuke proizvoda, koje za sada iznosi dva dana“, zaključili su gosti iz Hrvatske na dvanaestom SAP Forumu održanom u Beogradu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.