Širenje web shopa Abrakadabra na Srbiju i Sloveniju

Širenje web shopa Abrakadabra na Srbiju i Sloveniju u fokusu Agrokora za dalji rast

Dvanaesti SAP Forum koji je ove nedelje održan u Beogradu, okupio je veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti digitalnog poslovanja. Među govornicima našli su se i gosti iz Hrvatske, predstavnici kompanija Agrokor i mStart koji su na primeru web shopa Abrakadabra objasnili korišćenje SAP Hybris softverskih sistema za razvoj e-commerce poslovanja, te najavili dalje širenje web prodavnice na tržište Srbije i Slovenije.

abrakadabra
Hrvoje Kujundžić predstavio je domaćoj publici Abrakadabru – novi web shop koji je početkom godine zaživeo u Hrvatskoj.

Publici se na početku polučasovnog izlaganja najpre obratio Hrvoje Kujundžić, direktor razvoja web shop-a Abrakadabra koji je lansiran početkom godine u Hrvatskoj. Poznato je da iza ovog e-commerce servisa stoji Agrokor koji broji 60.000 zaposlenih, a koji poseduje čak 2.000 prodavnica koje na dnevnom nivou opslužuju više od milion kupaca. Bogato iskustvo iz retail segmenta kompanija je implementirala u razvoj inovativnog tehnološkog rešenja koje od prvog dana počiva na stabilnom i unapredivom poslovanju.

Kujundžić ističe da se razvoj Abrakadabre bazira na korišćenju SAP softverskih rešenja pri čemu su različiti servisi i usluge prisutne u gotovo svim segmentima poslovanja ovog koncerna. Sam web shop delo je Agrokorove kompanije mStart koja je imala zadatak da u periodu od 6 meseci implementira rešenja zasnovana na SAP Hybris platformi namenjenoj prevashodno e-commerce poslovanju.

Širok asortiman proizvoda, ali i kvalitetno korisničko iskustvo - odlike su Abrakadabre čiji predstavnici najavljuju i širenje na Srbiju.
Širok asortiman proizvoda, ali i kvalitetno korisničko iskustvo – odlike su Abrakadabre čiji predstavnici najavljuju i širenje na Srbiju.

Sa druge strane, direktor službe elektronske trgovine pri mStartu, Hrvoje Ljubičić, uputio je prisutne u sam proces lansiranja Abrakadabre dodavši da je početna vizija bila da se stvori jedan poseban marketplace kako bi se ostvarila što bolja veza sa kupcima. Pomenuti planovi bili su aktuelni još 2014. godine, nakon čega je usledio izbor tehnološkog partnera na osnovu čije platforme bi se temeljilo samo rešenje – odabir je stigao u vidu SAP-ovih usluga.

Abrakadabra uskoro u Srbiji i Sloveniji

Tokom svog izlaganja Hrvoje je ukazao na činjenicu kako je odluka za upotrebu SAP Hybris arhitekture dosta pomogla timu, nudeći čitav niz već razvijenih funkcionalnosti koje se pre svega tiču dalje digitalne distribucije proizvoda.

Ovaj model se poklapao sa našim planovima i modelima, a Hybris je baziran na Java frameworku što nam je omogućilo da naše ljude koji već poseduju određena znanja, lakše edukujemo za upotrebu pomenute platforme koja je pre svega jednostavna za nadogradnju sistema, skalabilna je i pokriva naš model planiranja rollout-a.

Hrvoje Ljubičić govorio je o tome kako je mStart uz SAP Hybris kreirao 'kičmu' Abrakadabre.
Hrvoje Ljubičić govorio je o tome kako je mStart uz SAP Hybris kreirao ‘kičmu’ Abrakadabre.

Štaviše, u kratkom video obraćanju posvećenom studiji slučaja, publika je imala priliku da čuje i Matu Krpana, direktora mStarta koji je naveo kako su prilikom lansiranja Abrakadabre prvi kupci mogli da pretražuju asortiman sa više od 100.000 proizvoda, te da se kao veoma efikasan proces pokazalo tiho lansiranje servisa koji je na početku bio dostupan samo jednom delu korisnika. Kujundžić pak dodaje da se ciljevi Abrakadabre zasnivaju na jedinstvenom korisničkom iskustvu kako bi se došlo do liderske pozicije na tržištu.

‘Želimo da ponudimo personalizovnao iskustvo’

Hrvoje se osvrnuo i na zanimljivo poređenje koje se zasniva na pitanju zašto kupiti neki proizvod na Abrakadabri, a ne na Amazonu ili nekom drugom web shop-u? On navodi da je vrednost onoga što se nudi kupcima i trgovcima jedna od glavnih predispozicija za uspešno poslovanje samog servisa. Tako na primer, svi potencijalni korisnici dobijaju besplatnu dostavu proizvoda, zatim mogućnost plaćanja na rate, dok je sa druge strane fokus da se trgovcima ponudi platforma pomoću koje mogu na vrlo lak način da izlistaju svoje proizvode i tako dosegnu do većeg broja potrošača.

Ukoliko govorimo o planovima za budućnost, predavači su napomenuli da je širenje Abrakadabre na tržište Srbije i Slovenije jedna od primarnih stvari na kojima se već uveliko radi. U planu je i unapređenje korisničkog iskustva, ali i uvrštavanje ulaznica i vaučera za putovanje u kategorije ponuda. „Takođe, radimo i na tome da se još više poboljša vreme isporuke proizvoda, koje za sada iznosi dva dana“, zaključili su gosti iz Hrvatske na dvanaestom SAP Forumu održanom u Beogradu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Startapi i poslovanje

Startap Shyft zahvaljujući development timu u Srbiji podigao investiciju od $15 miliona

Kalifornijski startap Shyft podigao je Serija A investiciju u iznosu od 15 miliona dolara što je, gledano sa lokalnog stanovišta, posebno važno jer se njegov kompletan development tim nalazi upravo u Srbiji.

Propustili ste

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.

Mobilno

Bus Plus aplikacija konačno dostupna i za iOS uređaje

Posle dugo čekanja i najavljivanja, za korisnike mobilnih uređaja kompanije Apple konačno je dostupna Bus Plus aplikacija - koja će im omogućiti bolje i jednostavnije praćenje gradskog prevoza u Beogradu.

E-commerce

U borbi za domaće trgovce srpski Shopen izaziva WooCommerce i Shopify

Niste programer, ne umete da dizajnirate, a želite da kreirate web prodavnicu? Platforma Shopen.com bi vam mogla pomoći.