Agrokorov 'Amazon' (A007) nosi ime Abrakadabra

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Agrokorov ‘Amazon’ nosi ime Abrakadabra i stiže u Srbiju

Kada u Srbiji danas kažemo Internet trgovina, većina nas odmah pomisli na KupujemProdajem ili Limundo. To bi se uskoro značajno moglo promeniti još snažnijim ulaskom grupacije Agrokor u ovaj tržišni segment, pri čemu sada imamo i zvaničnu potvrdu da tajnoviti projekat A007 nosi ime Abrakadabra. Planovi za 'balkanski Amazon' polako se otkrivaju.

abrakadabrars_1png

I dok u Srbiji i dalje diskutujemo postoji li zapravo Internet trgovina, ili je u pitanju samo kataloška prodaja predvođena plaćanjem po pouzeću, u susednoj Hrvatskoj na pomolu su tektonske promene koje bi u skorijoj budućnosti mogle drastično da promene poimanje o kupovini preko Interneta — širom regiona.

Glavni “krivac” za ovu činjenicu jeste grupacija Agrokor u čijem su vlasništvu kompanije i brendovi kao što su IDEA, Mercator, Frikom, Dijamant, Roda i mnogi drugi, a koja već duže vreme u tajnosti razvija A007 kao novi projekat Internet trgovine za čije su potrebe bili raspisani i mnogobrojni oglasi za digitalce.

A007 = Abrakadabra = Agrokor (zaista)

Ukoliko pratite regionalne vesti iz oblasti marketinga, do sada ste verovatno čuli da je hrvatska agencija Abrakadabra koja posluje i u Srbiji, promenila ime u Komunikacijski laboratorij što je i obelodanjeno u velikom intervjuu koji je osnivač ove agencije, Manuela Šola, dala u razgovoru za portal Media Marketing. Gotovo istog trenutka mnogi su se zapitali čemu potreba za rebrandingom, no uz poslednje vesti o Agrokorovim planovima za ime Abrakadabra koje je objavio glavni i odgovorni urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan, 1 i 1 postaju 2.

Abrakadabra
Podaci o domenu abrakadabra.rs pokazuju detaljnije informacije o njegovom vlasniku (Izvor: RNIDS/domen.rs)

Rešeni da i sami vidimo šta se tačno krije iza domena abrakadabra.rs koji je prema RNIDS-ovoj WHOIS pretrazi zauzet, otvaranjem napredne pretrage dolazimo do zanimljivih informacija koje nam kažu da je vlasnik tj. registrant ove domene upravo kompanija A007 d.o.o. sa sedištem na adresi Trg Dražena Petrovića 3 — ujedno poznatiji i kao Agrokorov neboder iliti Cibonin toranj.

Domen je registrovan sredinom 2015. godine, a prema pretrazi matičnog broja kompanije A007 u hrvatskim poslovnim registrima, dolazimo i do saznanja da je Agrokor d.d. vlasnik pomenute kompanije o čijim se planovima i dalje ne zna mnogo. Pretraga je izvršena putem portala Fininfo gde se nalaze detaljnije informacije o A007 d.o.o.

istrazivanje
Na istoj adresi nalazi se A007 koji je registrovao domen abrakadabra.rs, a koji je zapravo u vlasništvu Agrokora (Izvor. Finfino.hr)

Od polja do stola… preko Interneta

Pitate se šta će jedan prehrambeni gigant poput Agrokora u igri za našu Internet kupovinu? Zahvaljujući naprednim digitalnim rešenjima koja već sada nude trgovinski lanci Konzum, Mercator i IDEA, kupci su do sada mogli da poručuju namirnice i druge proizvode putem Interneta. Nedavno je najavljen i redizajn webshop-koji je već dostupan u Hrvatskoj (Konzum), a koji bi uskoro trebalo da se nađe i u ponudi trgovinskog lanca IDEA.

Sve ozbiljniji planovi Agrokora kada je Internet trgovina u pitanju sada su nešto poznatiji. Dodamo li tome i izjavu predsednika Agrokora, Ivice Todorića, u kojoj je rekao kako bi čitava grupacija uskoro mogla da promeni pravac i kako “ne zna ostaje li Agrokor i ubuduće prehrambeno-trgovački koncern”, lako dolazimo do zaključka da će Internet trgovina u regionu uskoro dobiti i svog najozbiljnijeg igrača do sada — igrača koji iz korena može promeniti naše šire potrošačke navike i u potpunosti ih digitalizovati.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Novost

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Sponzorisano

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.