Agrokorov 'Amazon' (A007) nosi ime Abrakadabra

Agrokorov ‘Amazon’ nosi ime Abrakadabra i stiže u Srbiju

Kada u Srbiji danas kažemo Internet trgovina, većina nas odmah pomisli na KupujemProdajem ili Limundo. To bi se uskoro značajno moglo promeniti još snažnijim ulaskom grupacije Agrokor u ovaj tržišni segment, pri čemu sada imamo i zvaničnu potvrdu da tajnoviti projekat A007 nosi ime Abrakadabra. Planovi za 'balkanski Amazon' polako se otkrivaju.

abrakadabrars_1png

I dok u Srbiji i dalje diskutujemo postoji li zapravo Internet trgovina, ili je u pitanju samo kataloška prodaja predvođena plaćanjem po pouzeću, u susednoj Hrvatskoj na pomolu su tektonske promene koje bi u skorijoj budućnosti mogle drastično da promene poimanje o kupovini preko Interneta — širom regiona.

Glavni “krivac” za ovu činjenicu jeste grupacija Agrokor u čijem su vlasništvu kompanije i brendovi kao što su IDEA, Mercator, Frikom, Dijamant, Roda i mnogi drugi, a koja već duže vreme u tajnosti razvija A007 kao novi projekat Internet trgovine za čije su potrebe bili raspisani i mnogobrojni oglasi za digitalce.

A007 = Abrakadabra = Agrokor (zaista)

Ukoliko pratite regionalne vesti iz oblasti marketinga, do sada ste verovatno čuli da je hrvatska agencija Abrakadabra koja posluje i u Srbiji, promenila ime u Komunikacijski laboratorij što je i obelodanjeno u velikom intervjuu koji je osnivač ove agencije, Manuela Šola, dala u razgovoru za portal Media Marketing. Gotovo istog trenutka mnogi su se zapitali čemu potreba za rebrandingom, no uz poslednje vesti o Agrokorovim planovima za ime Abrakadabra koje je objavio glavni i odgovorni urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan, 1 i 1 postaju 2.

Abrakadabra
Podaci o domenu abrakadabra.rs pokazuju detaljnije informacije o njegovom vlasniku (Izvor: RNIDS/domen.rs)

Rešeni da i sami vidimo šta se tačno krije iza domena abrakadabra.rs koji je prema RNIDS-ovoj WHOIS pretrazi zauzet, otvaranjem napredne pretrage dolazimo do zanimljivih informacija koje nam kažu da je vlasnik tj. registrant ove domene upravo kompanija A007 d.o.o. sa sedištem na adresi Trg Dražena Petrovića 3 — ujedno poznatiji i kao Agrokorov neboder iliti Cibonin toranj.

Domen je registrovan sredinom 2015. godine, a prema pretrazi matičnog broja kompanije A007 u hrvatskim poslovnim registrima, dolazimo i do saznanja da je Agrokor d.d. vlasnik pomenute kompanije o čijim se planovima i dalje ne zna mnogo. Pretraga je izvršena putem portala Fininfo gde se nalaze detaljnije informacije o A007 d.o.o.

istrazivanje
Na istoj adresi nalazi se A007 koji je registrovao domen abrakadabra.rs, a koji je zapravo u vlasništvu Agrokora (Izvor. Finfino.hr)

Od polja do stola… preko Interneta

Pitate se šta će jedan prehrambeni gigant poput Agrokora u igri za našu Internet kupovinu? Zahvaljujući naprednim digitalnim rešenjima koja već sada nude trgovinski lanci Konzum, Mercator i IDEA, kupci su do sada mogli da poručuju namirnice i druge proizvode putem Interneta. Nedavno je najavljen i redizajn webshop-koji je već dostupan u Hrvatskoj (Konzum), a koji bi uskoro trebalo da se nađe i u ponudi trgovinskog lanca IDEA.

Sve ozbiljniji planovi Agrokora kada je Internet trgovina u pitanju sada su nešto poznatiji. Dodamo li tome i izjavu predsednika Agrokora, Ivice Todorića, u kojoj je rekao kako bi čitava grupacija uskoro mogla da promeni pravac i kako “ne zna ostaje li Agrokor i ubuduće prehrambeno-trgovački koncern”, lako dolazimo do zaključka da će Internet trgovina u regionu uskoro dobiti i svog najozbiljnijeg igrača do sada — igrača koji iz korena može promeniti naše šire potrošačke navike i u potpunosti ih digitalizovati.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.