WhatsApp ulaže u enkripciju i postaje još sigurniji

WhatsApp ulaže u enkripciju i postaje još sigurniji – jer vaše poruke to zaslužuju

Pravna bitka državnih organa Sjedinjenih Američkih Država i kompanije Apple ne jenjava, a u fokusu čitave priče našla se upravo enkripcija tj. potreba za zaštitom podataka. Nemali broj tehnoloških kompanija otvoreno je podržao giganta iz Kupertina ukazavši na nebrojene benefite koje enkripcija pruža, a poslednji među njima oglasio se i WhatsApp koji je najavio da postaje još sigurniji za svoje korisnike.

wa1

Tim Kuk nije čekao da svetu i pravosudnim organima objasni zbog čega ova kompanija ne može da napravi backdoor ulaz koji bi FBI-ju omogućio da otključa iPhone jedne osobe zarad prikupljanja dokaza. Ovom temom sinoć se pozabavio i britanski komičar Džon Oliver koji je na plastičan način opisao zbog čega je enkripcija bitna i zašto pravljenje virusa koji bi napao jedan uređaj nije tako jednostavno kao što pojedini tamošnji političari propagiraju.

Poslednja u nizu velikih tehnoloških kompanija koje su najavile još veća ulaganja na polju enkripcije jeste WhatsApp. Kako prenosi britanski The Guardian, kompanija u vlasništvu Facebooka podstaknuta je skorašnjim događanjima i želi svojim korisnicima da pruži još bezbedniji servis. Na kraju krajeva, broj servisa za enkriptovanu komunikaciju nije mali – kada je ozvaničena kupovina WhatsApp-a od strane najveće društvene mreže na svetu, veliki broj korisnika pohrlio je upravo na Telegram.

http://www.apple.com/customer-letter/ – I have always admired Tim Cook for his stance on privacy and Apple’s efforts to…

Posted by Jan Koum on Wednesday, February 17, 2016

Štaviše, CEO ove messaging aplikacije, Jan Koum, otvoreno je podržao Apple u borbi protiv nadležnih organa koji i nisu svesni problema koje univerzalni ključ (backdoor pristup) može da napravi za korisnike širom sveta. Guardian takođe izveštava da se veliki broj kompanija iz Silicijumske doline okuplja oko iste ideje – zaštititi svoje korisnike i njihove lične podatke od mogućih zloupotreba.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Kako da napravite podcast zbog kojeg nećete morati da prodate bubreg?

Šta morate da znate ukoliko želite da se upustite u avanturu zvanu podcast?

Kultura 2.0

Ko je vaš Mesija na razmućivanje?

Kada ste prvi put shvatili da ste matori? Ja pre nekih 5-6 godina, tada u kasnim dvadesetim.

Digitalni mediji

Valjda niste zaboravili na TikTok jer ova aplikacija upravo menja način na koji konzumiramo digitalni sadržaj

Aplikacija TikTok otklanja iluziju o tome kako je bilo koji korisnik društvenih mreža tu da odlučuje i aktivno bira – to umesto njega u potpunosti radi aplikacija. Znači li to da dolazi novo doba za društvene mreže?

Propustili ste

Netokracija

Kako da unapredite korisničko iskustvo svojih klijenata? Saznajte na ‘Customer Experience’ konferenciji!

Bavite se korisničkim iskustvom ili podrškom, marketingom, IT-jem ili vas jednostavno zanima digitalna transformacija? Netokracijina Customer Experience konferencija u Zagrebu je pravo mesto za vas!

Digitalni mediji

Kako da napravite podcast zbog kojeg nećete morati da prodate bubreg?

Šta morate da znate ukoliko želite da se upustite u avanturu zvanu podcast?

Startapi i poslovanje

U kojoj meri sarađuju domaće kompanije i startapi?

Uoči predstojeće Webiz edukacije u Novom Sadu, razgovaramo sa učesnicima panela o saradnji kompanija i startapa. Kako taj odnos izgleda danas i može li se unaprediti?

Mobilno

Societe Generale Srbija i Mastercard lansirali mCard – uslugu plaćanja mobilnim telefonom na POS terminalima

Societe Generale Srbija lansirala je u petak mCard - uslugu koja omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Startapi i poslovanje

Vukan Simić (FishingBooker): Svaki dan na posao dolazi 80 ljudi koji veruju u ono što stvaramo – to je naš najveći uspeh

Sa Vukanom Simićem razgovarali smo o putu koji je prošao FishingBooker, jedan od najpoznatijih domaćih startapa i servis koji se bavi rezervacijom pecaroških tura svuda u svetu.

Internet marketing

Proglašeni dobitnici IAB MIXX 2019. nagrada – Grand Prix otišao u ruke Ovation BBDO

Na devetom po redu Digital Day konferenciji pod sloganom How do you trust, dodeljena su Mixx Awards priznanja za najbolje digitalne kampanje realizovane prethodne godine u Srbiji.