WhatsApp ulaže u enkripciju i postaje još sigurniji

WhatsApp ulaže u enkripciju i postaje još sigurniji – jer vaše poruke to zaslužuju

Pravna bitka državnih organa Sjedinjenih Američkih Država i kompanije Apple ne jenjava, a u fokusu čitave priče našla se upravo enkripcija tj. potreba za zaštitom podataka. Nemali broj tehnoloških kompanija otvoreno je podržao giganta iz Kupertina ukazavši na nebrojene benefite koje enkripcija pruža, a poslednji među njima oglasio se i WhatsApp koji je najavio da postaje još sigurniji za svoje korisnike.

wa1

Tim Kuk nije čekao da svetu i pravosudnim organima objasni zbog čega ova kompanija ne može da napravi backdoor ulaz koji bi FBI-ju omogućio da otključa iPhone jedne osobe zarad prikupljanja dokaza. Ovom temom sinoć se pozabavio i britanski komičar Džon Oliver koji je na plastičan način opisao zbog čega je enkripcija bitna i zašto pravljenje virusa koji bi napao jedan uređaj nije tako jednostavno kao što pojedini tamošnji političari propagiraju.

Poslednja u nizu velikih tehnoloških kompanija koje su najavile još veća ulaganja na polju enkripcije jeste WhatsApp. Kako prenosi britanski The Guardian, kompanija u vlasništvu Facebooka podstaknuta je skorašnjim događanjima i želi svojim korisnicima da pruži još bezbedniji servis. Na kraju krajeva, broj servisa za enkriptovanu komunikaciju nije mali – kada je ozvaničena kupovina WhatsApp-a od strane najveće društvene mreže na svetu, veliki broj korisnika pohrlio je upravo na Telegram.

http://www.apple.com/customer-letter/ – I have always admired Tim Cook for his stance on privacy and Apple’s efforts to…

Posted by Jan Koum on Wednesday, February 17, 2016

Štaviše, CEO ove messaging aplikacije, Jan Koum, otvoreno je podržao Apple u borbi protiv nadležnih organa koji i nisu svesni problema koje univerzalni ključ (backdoor pristup) može da napravi za korisnike širom sveta. Guardian takođe izveštava da se veliki broj kompanija iz Silicijumske doline okuplja oko iste ideje – zaštititi svoje korisnike i njihove lične podatke od mogućih zloupotreba.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.