Vip ulaže €30 miliona za 4G u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Vip ulaže €30 miliona za 4G u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

U prethodnim danima Vip mobile započeo je širenje svoje 4G LTE mreže na teritoriji Beograda i Pančeva, a uskoro će je uvesti i u druge gradove kao što su Kragujevac, Niš i Novi Sad.Tokom ove godine, pomenuti operater će uložiti više od 30 miliona evra kako bi se unapredile mreže širom Srbije, a u okviru investicije biće obuhvaćeno i dodatno poboljšanje signala 3G mreže u Vojvodini.

vip_1

Signal veoma brzog prenosa podataka četvrte generacije biće dostupan i u drugim delovima Beograda, tačnije širim zonama Zemuna, Vračara, Zvezdare, Voždovca, Žarkova i Krnjače, a početkom novembra prednosti LTE tehnologije osetiće i korisnici u već pomenuta tri grada.

Što se tiče same tehnologije, 4G LTE pruža znatno bolje korisničko iskustvo u odnosu na postojeću 3G mrežu, prvenstveno pri korišćenju mobilnog Interneta. Pristup Internetu i učitavanje online sadržaja odvija se gotovo u trenutku, što važi i za preuzimanje velikih i zahtevnih aplikacija, kao i za gledanje i deljenje Full HD (1080p) video materijala.

Obim prenosa podataka u Srbiji veoma brzo raste

Povodom ovih novina, oglasila se i CTO kompanije Vip mobile Natali Delić, koja tom prilikom ističe:

Zbog sve veće potrebe korisnika za mobilnim prenosom podataka, naš cilj je da do kraja ove godine obezbedimo brzi 3G i 4G mobilni internet za 89% populacije Srbije. U narednim fazama planiramo da omogućimo pristup 4G mreži, najpre korisnicima u većim gradovima Srbije, a nakon toga i u manjim mestima i ruralnim područjima, u zavisnosti od njihovog broja i učestalosti korišćenja pametnih uređaja.

Sudeći prema određenim statistikama, samo u Vip mreži od početka godine obim prenosa podataka je porastao za 80% u odnosu na isti period 2014. godine, a u ovom trenutku više od polovine postpejd korisnika ima pametni telefon.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.