Kada je najbolje krenuti sa programiranjem? (gost Vanja Paunović)

Kada je najbolje krenuti sa programiranjem? (gost Vanja Paunović)

Vanja trenutno završava Raf i već četiri godine radi kao programer, a uz sve to pokrenuo je i YouTube kanal posvećen programiranju. Njegovu priču, nakon intervjua na sajtu, otkrivamo još detaljnije u dvadeset i šestoj epizodi Office Talks podcasta.

U okviru sat vremena razgovora koliko je trajala najnovija epizoda Office Talks podkasta, Vanja nam je otkrio kako je izgledao put koji ga je vodio do programiranja i kako se zainteresovao za ovu profesiju, počev od ranih srednjoškolskih dana, pa sve do fakulteta. Svoj talenat, pokazao je i na FON hakatonu gde je osvojio prvo mesto, a tu nam je govorio i o iskustvima sa ovih takmičenja i kako to sve zapravo izgleda iz ugla takmičara.

Fokus ove epizode bio je da predstavi programiranje generaciji Z, kao i kako ova generacija gleda na pisanje koda i kada je zapravo najbolje vreme da se započne sa programiranjem. O svemu ovome nam je Vanja govorio koji sada studira Računarski fakultet i koji je u ovaj svet ušao sasvim slučajno, iako mu je inicijalna želja bila da se bavi sportskim novinarstvom.

Sa našim sagovornikom smo komentarisali i domaću IT industriju, trenutno stanje, kao i koje su njene prednosti i mane bilo da je reč da se bavite ovom profesijom u velikoj IT kompaniji ili planirate da vaše znanje iz programiranja iskoristite za određenu biznis ideju i pokrenete svoj startap.

Još jedna od bitnih stavki ove epizode jeste i YouTube kanal koji je Vanja pokrenuo pre dva meseca, a koji se zove Dzimiks. Na ovaj način, on svojim vršnjacima pomaže da se upoznaju sa oblašću u okviru koje je naš sagovornik nedavno započeo karijeru – sa programiranjem. Štaviše, osvrnuli smo se i na sve popularniji kanal digitalne komunikacije TikTok na kojem se takođe mogu naći različite tech teme. Ostanite do kraja epizode i poslušajte šta je Vanja imao da poruči svima onima koji planiraju da naprave svoje prve korake u svetu programiranja.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.