Uroš Ilić (Mojih 5): Preporuke knjiga, serija, tekstova, YouTube kanala i muzike

Mojih 5: Uroš Ilić

Ovonedeljni sagovornik u okviru specijala 'Mojih 5' je Uroš Ilić, dvadesetpetogodišnjak koji trenutno radi na poziciji Digital Account Assistant u agenciji Executive Group.

U svet advertajzinga Uroš Ilić ušao je nakon završetka studija, kada je dobio praksu u I&F McCann grupi. Nakon tih prvih marketinških koraka, trejdovao se u Knez Mihailovu 9, gde firma u kojoj radi trenutno posluje.

Pored standardnih radnih rutina, on je i veliki zaljubljenik u umetnost, Beograd, prirodu, ekstremne sportove i kvalitetnu muziku, a s obzirom na to da je pored toga trenirao basket i bavio se glumom, svoj stil življenja opisuje u jednoj reči – kreativnost. U nastavku sa nama deli preporuke sadržaja koji ga je inspirisao u poslednje vreme.

Serija: ZeroZeroZero

Preporučujem seriju ZeroZeroZero, reditelja Leonarda Fasolia, zajedno sa Mauricio Katzom i Stefano Sollimijem. Šta reći za ovaj neverovatan trio fantastico, osim da su nastavili da dominiraju filmskom industrijom i da posle poznate krimi serije Gomora naprave uzbudljiv projekat koji u potpunosti ispunjava sva očekivanja gledalaca.

Ova krimi serija je zapravo odgovor Amazona na dobro poznatu seriju Netflixa Narcos, gde u tom začaranom krugu u kom nema izlaza, pratimo tri različite strane (prozvođači, dostavljači i kupci) na tri različita jezika – pošto je serija sama po sebi italijansko-američko-meksička produkcija. Serija prati pošiljku kokaina koja putuje od Amerike do Evrope, kao i različite grupe kriminalaca gladnih moći, meksičke kartele, mafiju iz Kalabrije i korumpirane biznismene koji žele da preuzmu kontrolu nad trgovinom kokainom.

Trenutno je izašla samo prva sezona, ali čim pominjem reč samo, jasno je koliko sam bio opčinjen svim segmentima, počev od glume, lokacije, jednostavnosti, kadrova, pa sve do lucidnosti samih reditelja, da prosto nisam znao gde je početak, sredina i kraj, a opet da sve bude povezano.

You Tube: Agelast podcast

Šta reći za Galeba, osim da je nastavio da briljira u svojim projektima. Ovaj podcast me je privukao od samog počekta, jer je sam po sebi nešto novo što Beograd-Srbija može da ponudi, a istovremeno da bude jednostavno i svetski odrađeno.

More interesantnih gostiju iz različitih oblasti, sa interesantnim životnim pričama, usponima, padovima, anegdotama, savetima i planovima u budućnosti. Zaista jedno prijatno osveženje na ovom kanalu, tako da sve preporuke da pogledate bilo koji intervju jer svaki nosi svoju priču i svoju težinu.

Knjiga: Ivan Tokin, Molekuli (zbirka priča)

Uf, ima više razloga zašto mi je knjiga Molekuli draga, ali izdvojiću tri. Prvi razlog je, zato što mi je kupila draga osoba. Drugi razlog jeste što u svakom delu ove knjige Beograd kao Beograd, njegova duša, ulice, ljudi, znamenitosti su opisani tako da se prisetiš barem jedne anegdote sa nekom dragom osobom koja te vezuje za njega, a pored toga da uhvatiš tamo nekog stranca i da mu pročitaš odlomak bio bi u fazonu „Ja tamo moram da odem i to je centar sveta“.

Treći razlog je taj što Tokin ima veoma prepoznatljiv stil. On na potpuno jednostavan način piše o najnormalnijim životnim situacijama i sudbinama, obuhvatajući tako egzistencijalne stvari i one male slatke (ili ne toliko slatke) životne začine, ali opet ume i da te baci u rebus sa nekim metaforičnim delovima, gde se zapitaš šta je hteo da kaže sa ovom pričom, a opet si siguran da se vezuje za nešto, za nas, za život, za ljubav, za razumevanje, za međuljudske odnose, ma za sve… Topla preporuka!

Muzika: Od Thievery Corporationa do hip-hopa

U poslednje vreme (kao i svi) tražio sam neki impuls koji nas pokreće da po kući uradimo nešto korisno, a pored toga da se prijatno osećamo. Jednom prilikom Marilyn Manson je rekao „Muzika je najsnažniji oblik magije“, i zaista jeste!

Ja sam svoju magiju našao, a to su albumi izvođača Thievery Corporation (Treasures from the Temple), Jamiroquai (Emergency on Planet Earth) i album Jestofunk-a (Love in a Black Dimension). Mada, da se razumemo, u’vate pundraci svoju žutu minutu i uleti tu i neka elektronika, trap, hip-hop, jer su mi ti žanrovi trenutno nezaobilazni pošto radim sa jednim klijentom na radiju koji promoviše takvu vrstu muzike.

Tekst: The National Geographic, Society supports critical action for the planet

Ovo je veoma zanimljiv tekst, kao i svaki koji izbaci Nacionalna Geografija. Tekst prati nekoliko istraživača na različitim destinacijama, gde svako iskazuje svoje subjektivno mišljenje i doživljaj sa terena, uz poučne priče o klimatskim promenama, ugroženim životinjskim vrstama širom sveta i povezanosti čoveka sa samom prirodom. Mislim da bi u ovom trenutku trebalo da obratimo više pažnje na ovakve tekstove i detaljnije se informišemo kako i na koji način možemo minimizirati negativan uticaj na samu prirodu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.