Uroš Ilić (Mojih 5): Preporuke knjiga, serija, tekstova, YouTube kanala i muzike

Mojih 5: Uroš Ilić

Ovonedeljni sagovornik u okviru specijala 'Mojih 5' je Uroš Ilić, dvadesetpetogodišnjak koji trenutno radi na poziciji Digital Account Assistant u agenciji Executive Group.

U svet advertajzinga Uroš Ilić ušao je nakon završetka studija, kada je dobio praksu u I&F McCann grupi. Nakon tih prvih marketinških koraka, trejdovao se u Knez Mihailovu 9, gde firma u kojoj radi trenutno posluje.

Pored standardnih radnih rutina, on je i veliki zaljubljenik u umetnost, Beograd, prirodu, ekstremne sportove i kvalitetnu muziku, a s obzirom na to da je pored toga trenirao basket i bavio se glumom, svoj stil življenja opisuje u jednoj reči – kreativnost. U nastavku sa nama deli preporuke sadržaja koji ga je inspirisao u poslednje vreme.

Serija: ZeroZeroZero

Preporučujem seriju ZeroZeroZero, reditelja Leonarda Fasolia, zajedno sa Mauricio Katzom i Stefano Sollimijem. Šta reći za ovaj neverovatan trio fantastico, osim da su nastavili da dominiraju filmskom industrijom i da posle poznate krimi serije Gomora naprave uzbudljiv projekat koji u potpunosti ispunjava sva očekivanja gledalaca.

Ova krimi serija je zapravo odgovor Amazona na dobro poznatu seriju Netflixa Narcos, gde u tom začaranom krugu u kom nema izlaza, pratimo tri različite strane (prozvođači, dostavljači i kupci) na tri različita jezika – pošto je serija sama po sebi italijansko-američko-meksička produkcija. Serija prati pošiljku kokaina koja putuje od Amerike do Evrope, kao i različite grupe kriminalaca gladnih moći, meksičke kartele, mafiju iz Kalabrije i korumpirane biznismene koji žele da preuzmu kontrolu nad trgovinom kokainom.

Trenutno je izašla samo prva sezona, ali čim pominjem reč samo, jasno je koliko sam bio opčinjen svim segmentima, počev od glume, lokacije, jednostavnosti, kadrova, pa sve do lucidnosti samih reditelja, da prosto nisam znao gde je početak, sredina i kraj, a opet da sve bude povezano.

You Tube: Agelast podcast

Šta reći za Galeba, osim da je nastavio da briljira u svojim projektima. Ovaj podcast me je privukao od samog počekta, jer je sam po sebi nešto novo što Beograd-Srbija može da ponudi, a istovremeno da bude jednostavno i svetski odrađeno.

More interesantnih gostiju iz različitih oblasti, sa interesantnim životnim pričama, usponima, padovima, anegdotama, savetima i planovima u budućnosti. Zaista jedno prijatno osveženje na ovom kanalu, tako da sve preporuke da pogledate bilo koji intervju jer svaki nosi svoju priču i svoju težinu.

Knjiga: Ivan Tokin, Molekuli (zbirka priča)

Uf, ima više razloga zašto mi je knjiga Molekuli draga, ali izdvojiću tri. Prvi razlog je, zato što mi je kupila draga osoba. Drugi razlog jeste što u svakom delu ove knjige Beograd kao Beograd, njegova duša, ulice, ljudi, znamenitosti su opisani tako da se prisetiš barem jedne anegdote sa nekom dragom osobom koja te vezuje za njega, a pored toga da uhvatiš tamo nekog stranca i da mu pročitaš odlomak bio bi u fazonu „Ja tamo moram da odem i to je centar sveta“.

Treći razlog je taj što Tokin ima veoma prepoznatljiv stil. On na potpuno jednostavan način piše o najnormalnijim životnim situacijama i sudbinama, obuhvatajući tako egzistencijalne stvari i one male slatke (ili ne toliko slatke) životne začine, ali opet ume i da te baci u rebus sa nekim metaforičnim delovima, gde se zapitaš šta je hteo da kaže sa ovom pričom, a opet si siguran da se vezuje za nešto, za nas, za život, za ljubav, za razumevanje, za međuljudske odnose, ma za sve… Topla preporuka!

Muzika: Od Thievery Corporationa do hip-hopa

U poslednje vreme (kao i svi) tražio sam neki impuls koji nas pokreće da po kući uradimo nešto korisno, a pored toga da se prijatno osećamo. Jednom prilikom Marilyn Manson je rekao „Muzika je najsnažniji oblik magije“, i zaista jeste!

Ja sam svoju magiju našao, a to su albumi izvođača Thievery Corporation (Treasures from the Temple), Jamiroquai (Emergency on Planet Earth) i album Jestofunk-a (Love in a Black Dimension). Mada, da se razumemo, u’vate pundraci svoju žutu minutu i uleti tu i neka elektronika, trap, hip-hop, jer su mi ti žanrovi trenutno nezaobilazni pošto radim sa jednim klijentom na radiju koji promoviše takvu vrstu muzike.

Tekst: The National Geographic, Society supports critical action for the planet

Ovo je veoma zanimljiv tekst, kao i svaki koji izbaci Nacionalna Geografija. Tekst prati nekoliko istraživača na različitim destinacijama, gde svako iskazuje svoje subjektivno mišljenje i doživljaj sa terena, uz poučne priče o klimatskim promenama, ugroženim životinjskim vrstama širom sveta i povezanosti čoveka sa samom prirodom. Mislim da bi u ovom trenutku trebalo da obratimo više pažnje na ovakve tekstove i detaljnije se informišemo kako i na koji način možemo minimizirati negativan uticaj na samu prirodu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Kultura 2.0

Milica Čalija: Pokrenuli smo ‘Kupujmo iz Srbije’ jer želimo da mali proizvođači prežive pandemijsku krizu

Akcija 'Kupujmo iz Srbije' pokrenuta je sa ciljem da se kroz predstavljanje malih proizvođača putem društvenih mreža doprinese borbi da njihovi biznisi prežive aktuelnu pandemiju. U tekstu koji sledi, sa inicijatorkom projekta razgovaramo o samoj akciji i daljim koracima za pomoć malim preduzetnicima u Srbiji.

Propustili ste

Gaming

Preko 10 miliona ljudi preuzelo je igru srpsko-švedskog studija Sozap – a za domaći tim to je samo početak

Armed Heist je 'mobile' igra studija Sozap i verovatno je najviše preuzimana igra bilo kog domaćeg studija južno od Beograda. Sa predstavnicima niškog ogranka ove gejming kompanije razgovaramo o pomenutoj igri i planovima za budućnost.

Netokracija

Popunite anketu o stanju plata u srpskoj IT i digitalnoj industriji nakon COVID-19

Učestvovanje u anketi je anonimno, zahteva svega nekoliko minuta i biće moguće dok ne prikupimo relevantnu količinu materijala.

Karijere

Kada je pravo vreme da uvećate vaš tim – iz ugla kreativne agencije i IT kompanije

Skaliranje - naizgled strana reč koju ako prebacite u kontekst preduzetništva i poslovanja znači mnogo. Ovog puta govorimo o rastu timova u kreativnoj i IT industriji, o tome kako efikasno voditi ovaj proces i kako izbeći izazove na tom putu.

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.