Hoće li autonomna vozila zameniti taksiste? Renault kaže da

Hoće li autonomna vozila zameniti taksiste? Renault kaže da

Prethodnih nedelja svedoci smo masovnih protesta taksista i hapšenja Uberovih čelnika u Francuskoj. Američka kompanija je u međuvremenu povukla uslugu UberPop kojom i fizičkim licima omogućava prevoz putnika, dok se u diskusiju oko legalnosti jednog ovakvog servisa uključila čitava javnost - pa i izvršni direktor kompanije Renault.

uber_fr

Da stvari koje se odvijaju ovih dana ostavljaju dubok trag na industriju prevoza i ekonomiju rada, mogli smo se uveriti čim je vest o masovnim protestima taksista u Parizu dospela do naslovnica svetskih, ali i domaćih medija.

Nezadovoljni konkurentskim proizvodom koji omogućava „taksiranje“ tj. prevoz putnika bez prethodno stečene taksi licence koja može koštati i po nekoliko desetina hiljada evra, pariski taksisti organizovali su svojevrsnu hajku na vozače Ubera, pretvarajući se u pojedinim slučajevima da su putnici a onda ih napadajući u zavučenim delovima grada.

Krajem juna direktori Ubera u Evropi i Francuskoj, Pierre-Dimitri Gore-Coty i Thibaud Simphal privedeni su francuskom sudu za prekršaj ustaljenih poslovnih praksi. Samo nekoliko dana kasnije oni su izvedeni na suđenje, a kako prenose francuski mediji istraga je i dalje u toku.

Iako se čini da bi Uber u ovom trenutku mogao dići ruke od operacije u Francuskoj, servis jeste povukao UberPop, ali isključivo zbog napada na prevoznike u putnike, ne zbog neutvrđene legalnosti samog servisa.

Poziv na dijalog

Svakako najviše pažnje u francuskoj javnosti, privukla je izjava izvršnog direktora kompanije Renault, Carlosa Ghosn, koji je ukazao na jednu interesantnu činjenicu – da će taksisti nestati u narednih 20 godina. Iako pomalo šokantna, izjava možda i najbolje oslikava vreme u kome živimo. Vreme u kome „održivost“ nije moguća bez inovacija i tehnoloških rešenja.

Nezadovoljni nelojalnom konkurencijom, francuski taksisti žele potpunu zabranu Ubera (Izvor: Reuters)
Nezadovoljni nelojalnom konkurencijom, francuski taksisti žele potpunu zabranu Ubera (Izvor: Reuters)

Upravo ova tehnološka rešenja prete ne samo taksistima u Francuskoj, već i vozačima širom planete. Ghosn kaže da će taksi služba evoluirati pod pritiskom tržišta i inovacija, ali nasuprot tome važno je pobrinuti se za radnike:

I dok se gnevni taksisti iz celog sveta suočavaju sa konkurentskim servisima poput Ubera i Lyfta, na ulicama Kalifornije već krstare Google autonomna vozila.

Privevši intervju za Reuters, izvršni direktor francuskog proizvođača automobila osvrnuo se na činjenicu da je dijalog između taksista i Ubera u ovom trenutku neophodan – kako za Uber, tako i za taksi industriju, pre nego što obe strane budu zamenjene autonomnim vozilima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Office Talks Podcast

Šta najbolji programeri traže pored plate?

Kako se kompanije danas trude da privuku kvalitetan kadar, šta podrazumeva presonalizacija benefita i kako tokom pandemije izgleda proces zadržavanja zaposlenih? O ovim temama razgovaramo sa Tanjom Mladenović iz kompanije Nutanix u desetoj epizodi Office Talks podcasta.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Maratonci trče počasni krug (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduztništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Startapi i poslovanje

Vladimir Vulić: Inovacije predstavljaju jedini ‘protivotrov’ za sve jaču konkurenciju i moraju postati DNK vaše kompanije

Uoči #CIC2020 sa Vladimirom Vulićem, menadžment konsultantom i suosnivačem Digitalizuj.Me, razgovaramo o tome kako napraviti 'revoluciju' u menadžmentu koji treba da podstanke na inovacije u svom timu.

Startapi i poslovanje

Predstavite svoj ‘fintech’ projekat na takmičenju Elevator Lab Challenge 2020 i osvojite i do €10.000

Raiffeisen banka i Startit pozivaju sve zainteresovane startape da se prijave na Elevator Lab Challenge 2020. Timovi koji se uključe u takmičenje imaće priliku da predstave svoje inovacije i najnovija rešenja iz oblasti finansijskih tehnologija pred stručnjacima iz industrije i startap ekosistema.