Dogovor od $35 milijardi: Didi Chuxing akvizirao Uber u Kini

Dogovor od $35 milijardi: Didi Chuxing akvizirao Uber u Kini

Sharing ekonomija u Kini od sinoć više nije ista, s obzirom na to da su iz Ubera postigli dogovor o spajanju sa glavnim konkurentom na ovom tržištu, Didi Chuxingom, dok vrednost akvizicije iznosi čak 35 milijardi dolara! Time se podrazumeva da će oba serivsa kombinovati zajedničko poslovanje na tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta.

vuk1

Naime, glasine o potencijalnom dogovoru kružile su poslednjih meseci u svetskoj javnosti, dok su obe strane demantovale bilo kakva spekulisanja. Ipak, sakriti informacije o pripajanju bilo je teško. Kako piše TechCrunch i drugi mediji na prostoru SAD-a, kao što su Bloomberg i Wall Street Journal navode određene izvore u kojima se ističe da je dogovor između dve kompanije već postignut.

Zanimljiva je činjenica da su Didi i Uber dogovor o spajanju postigli samo nedelju dana otkako je kineska vlada predložila regulaciju o legalizaciji koja će ovakve taksi servise učini legalnim počev od prvog novembra tekuće godine. Takođe, sudeći prema informacijama iz pomenutih medija, realno je očekivati da će Didi, koji trenutno broji oko 7 milijardi dolara u budžetu, investirati jednu milijardu u operacije Ubera u Kini.

Uber China trbealo bi da zauzme 20% akcija kao deo nove velike kompanije u ovoj azijskoj zemlji. Sa druge strane, kada su u pitanju novačane vrednosti, bitno je istaći da je Uber China prethodno procenjen na 7 milijardi dolara, dok je Didi još ranije imao vrednost od 28 milijardi, što je više nego duplo manje od vrednosti kalifornijske kompanije koja iznosi nešto preko 70 milijardi dolara – ukoliko već pravimo poređenja.

Zakasnela akvizicija?

Kako će pomenuta akvizicija uticati na dalji razvoj sharing servisa, za Netokraciju je prokomentarisao CEO CAR:GO-a, Vuk Guberinić, koji je tom prilikom izjavio:

Mislim da je ovo iznenađenje za sve, pre samo mesec dana bilo je priče da se to nikad neće desiti, međutim velike cifre su u pitanju, pa kao što kaže stari dobri recept: “Ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se”. Smatram da je Uber napravio dobar potez. Didi kao jak lokalni igrač sa investicijom od Apple-a, pokazao je da mu nema ravnih, a pri tom su već sad 5 puta veći nego Uber globalno – ako računamo broj dnevnih vožnji (10 miliona).

Didi-kina
Poznata kompanija u Kini je takođe nastala spajanjem dva servisa. (Izvor: telegraph.co.uk)

Ipak, dogovor o kome od jutros bruje tehnološki mediji samo dokazuje da su planovi Didija u ovoj industriji veliki, posebno ako se uzmu u obzir i pređašnje investicije u servise kao što su Lyft i Ola u Indiji, kao i Grab koji posluje u jugoistočnom delu Azije. Podsećanja radi, ovo nije prvi veliki dogovor u Kini ako govorimo o industriji deljenja prevoza, što nam dokazuje činjenica da je kompanija Didi Chuxing nastala spajanjem Didi Dache-a i Didi Kuaidi-a u vrednosti od 6 milijardi dolara.

Za kraj, Vuk dodaje da Kina svakako predstavlja jedinstveno tržište – kao i Indija, te dodaje: “Mislim da bi Uber mnogo bolje i brže napredovao da su oni bili ti koji su radili akviziciju u ranoj razvojnoj fazi Didi-a, upravo iz razloga što je tajming dosta bitan faktor, a u tehnologiji pogotovo”, zaključio je on.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Gaming

Upoznaj Trovo – mrežu koja od lokalnih strimera može da napravi regionalne gejming zvezde

Još jedan izvor zabave može da bude gledanje gejming 'streaming' servisa gde se možete diviti umeću nekih od najboljih gejmera na svetu. Posle Twitcha, svoju veliku ekspanziju ima i nova 'stream' platforma Trovo koja svoje fanove ima i u Srbiji gde, postepeno ali sigurno, raste i esport industrija.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.