Dogovor od $35 milijardi: Didi Chuxing akvizirao Uber u Kini

Dogovor od $35 milijardi: Didi Chuxing akvizirao Uber u Kini

Sharing ekonomija u Kini od sinoć više nije ista, s obzirom na to da su iz Ubera postigli dogovor o spajanju sa glavnim konkurentom na ovom tržištu, Didi Chuxingom, dok vrednost akvizicije iznosi čak 35 milijardi dolara! Time se podrazumeva da će oba serivsa kombinovati zajedničko poslovanje na tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta.

vuk1

Naime, glasine o potencijalnom dogovoru kružile su poslednjih meseci u svetskoj javnosti, dok su obe strane demantovale bilo kakva spekulisanja. Ipak, sakriti informacije o pripajanju bilo je teško. Kako piše TechCrunch i drugi mediji na prostoru SAD-a, kao što su Bloomberg i Wall Street Journal navode određene izvore u kojima se ističe da je dogovor između dve kompanije već postignut.

Zanimljiva je činjenica da su Didi i Uber dogovor o spajanju postigli samo nedelju dana otkako je kineska vlada predložila regulaciju o legalizaciji koja će ovakve taksi servise učini legalnim počev od prvog novembra tekuće godine. Takođe, sudeći prema informacijama iz pomenutih medija, realno je očekivati da će Didi, koji trenutno broji oko 7 milijardi dolara u budžetu, investirati jednu milijardu u operacije Ubera u Kini.

Uber China trbealo bi da zauzme 20% akcija kao deo nove velike kompanije u ovoj azijskoj zemlji. Sa druge strane, kada su u pitanju novačane vrednosti, bitno je istaći da je Uber China prethodno procenjen na 7 milijardi dolara, dok je Didi još ranije imao vrednost od 28 milijardi, što je više nego duplo manje od vrednosti kalifornijske kompanije koja iznosi nešto preko 70 milijardi dolara – ukoliko već pravimo poređenja.

Zakasnela akvizicija?

Kako će pomenuta akvizicija uticati na dalji razvoj sharing servisa, za Netokraciju je prokomentarisao CEO CAR:GO-a, Vuk Guberinić, koji je tom prilikom izjavio:

Mislim da je ovo iznenađenje za sve, pre samo mesec dana bilo je priče da se to nikad neće desiti, međutim velike cifre su u pitanju, pa kao što kaže stari dobri recept: “Ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se”. Smatram da je Uber napravio dobar potez. Didi kao jak lokalni igrač sa investicijom od Apple-a, pokazao je da mu nema ravnih, a pri tom su već sad 5 puta veći nego Uber globalno – ako računamo broj dnevnih vožnji (10 miliona).

Didi-kina
Poznata kompanija u Kini je takođe nastala spajanjem dva servisa. (Izvor: telegraph.co.uk)

Ipak, dogovor o kome od jutros bruje tehnološki mediji samo dokazuje da su planovi Didija u ovoj industriji veliki, posebno ako se uzmu u obzir i pređašnje investicije u servise kao što su Lyft i Ola u Indiji, kao i Grab koji posluje u jugoistočnom delu Azije. Podsećanja radi, ovo nije prvi veliki dogovor u Kini ako govorimo o industriji deljenja prevoza, što nam dokazuje činjenica da je kompanija Didi Chuxing nastala spajanjem Didi Dache-a i Didi Kuaidi-a u vrednosti od 6 milijardi dolara.

Za kraj, Vuk dodaje da Kina svakako predstavlja jedinstveno tržište – kao i Indija, te dodaje: “Mislim da bi Uber mnogo bolje i brže napredovao da su oni bili ti koji su radili akviziciju u ranoj razvojnoj fazi Didi-a, upravo iz razloga što je tajming dosta bitan faktor, a u tehnologiji pogotovo”, zaključio je on.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.