Kako izabrati najbolji ‘Internet Payment Gateway’ za vaš biznis?

Kako izabrati najbolji ‘Internet Payment Gateway’ za vaš e-biznis?

Možda i jedan od najvažnijih aspekata svih e-prodavnica, ‘Internet Payment Gateway’ predstavlja rešenje koje vlasnicima e-commerce sajtova omogućava vršenje naplate putem platnih kartica. Više o IPG-u na OMGcommerce konferenciji, govorio je Tomislav Car iz Infinuma - kompanije koja za potrebe svojih klijenata danas vrši različite implementacije i održava pomenute sisteme.

car_1

Već na samom početku svog predavanja pod imenom „How to choose the right payment gateway for your business“, Car je ukazao na činjenicu da je Infinum do dana današnjeg impementirao veliki proj IPG rešenja – kako za domaće, tako i za inostrane klijente. Današnje predavanje bazirano je na decenijskom iskustvu, a neke od najpoznatijih e-commerce web i mobilnih aplikacija koje su izašle iz „kuhinje“ ove kompanije jesu upravo HAK, Truck Parking Europe, Erste Wallet, Croatia Osiguranje te Papaya Club.

Govoreći o online plaćanjima, Tomislav je ukazao da se čitav proces deli na:

 • Business owner
 • Sofware developer
 • Internet payment gateway
 • Merchant bank

Payment Gateway jeste POS terminal u prodavnici iza ćoška

Na pitanje šta je to IPG, Car je izjavio da je u pitanju zapravo običan POS terminal kakav se može naći i obližnjoj prodavnici, samo prilagođen webu. Ovo rešenje zaslužno je za dve vrlo jednostavne stvari – autorizaciju plaćanja karticom i prebacivanje srestava na račun prodavca. Ipak, nije svaki IPG isti, a ukoliko odaberete onaj pravi, videćete mnoge benefite.

Zašto je bitno u startu odabrati dobar Internet Payment Gateway? Dobar IPG smanjuje izgubljene prodaje, on smanjuje inicijalne troškove integracije. Loš IPG sa druge može dovesti do gubitka prodaja.

Kada je integracija u pitanju, Car je prisutnima izjavio da danas posotji nekoliko mogućnosti pri čemu su svakako najzatupljenije redirekcija i embedovanje stranice unutar vaše starne tzf. iframe. Iako je svako od ovih rešenja izuzetno zastupljeno, Tomislav pak kaže ovo nisu dobra UX rešenja, te je preporučio IPG zasnovan na Java Script-u koji ne zadržava podatke na serverima prodavca.

carcar

Danas je izuzetno zastupljen i „3D Secure“, dodatni sloj sigurnosti pri plaćanju online gde banka iliti issuer mora napraviti posebni proces autorizacije. On smanjuje prevare, ali i smanjuje prodaju. Ovakvo rešenje gotovo da nije zastupljeno u Sjedinjenim Američkim Državama – jednostavno, oni ne idu na super fraud zaštitu i smatraju je nepotrebom jer žele da se plaćanje izvrši u svega nekoliko koraka.

Car se osvrnuo i na popularne mobilne IPG-je među kojima su Apple Pay i Google-ovo rešenje za plaćanje unutar aplikacija. On je izjavio da je ujedno i najbolji način za reklamiranje jednog payment gateway-a marketing usmeren prema developerima, koji kasnije ova rešenja preporučuju svojim klijentima.

Šta developeri žele kod IPG:

 • Clean UX
 • Support for mobile apps
 • Online documentation
 • Cusotm CSS/HTML
 • Admin interface
 • Test servers
 • Test cards
 • Quality tech support

Šta prodavci žele?

 • Support for currenies they sell in
 • Fast card processing
 • Reasonable payout schedule
 • Merchant bank support
 • Affordable pricing
 • Card support
 • Maturity

Fiskalizacija, računi, kako to?

Za kraj, Tomislav se osvrnuo na temu fiskalizacije, izjavivši da su prodavci po hrvatskom zakonu dužni da ispostavljaju račune, te je ukazao i na koristan open-source alat koji je Infinum razvio za svoje potrebe – Fiscalizer, a koji se besplatno može preuzeti sa GitHub-a. Na pitanje kako da budući vlasnici odaberu najbolji IPG, Car kaže da je možda i najbolje da podignu telefon i okrenu one prodavnice koje su već impelmentirale pomenuta rešenja – tako će dobiti i najpouzdanije informacije o kvalitetu i fukcionalnostima koje ih zanimaju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.