Kako izabrati najbolji ‘Internet Payment Gateway’ za vaš biznis?

Kako izabrati najbolji ‘Internet Payment Gateway’ za vaš e-biznis?

Možda i jedan od najvažnijih aspekata svih e-prodavnica, ‘Internet Payment Gateway’ predstavlja rešenje koje vlasnicima e-commerce sajtova omogućava vršenje naplate putem platnih kartica. Više o IPG-u na OMGcommerce konferenciji, govorio je Tomislav Car iz Infinuma - kompanije koja za potrebe svojih klijenata danas vrši različite implementacije i održava pomenute sisteme.

car_1

Već na samom početku svog predavanja pod imenom „How to choose the right payment gateway for your business“, Car je ukazao na činjenicu da je Infinum do dana današnjeg impementirao veliki proj IPG rešenja – kako za domaće, tako i za inostrane klijente. Današnje predavanje bazirano je na decenijskom iskustvu, a neke od najpoznatijih e-commerce web i mobilnih aplikacija koje su izašle iz „kuhinje“ ove kompanije jesu upravo HAK, Truck Parking Europe, Erste Wallet, Croatia Osiguranje te Papaya Club.

Govoreći o online plaćanjima, Tomislav je ukazao da se čitav proces deli na:

 • Business owner
 • Sofware developer
 • Internet payment gateway
 • Merchant bank

Payment Gateway jeste POS terminal u prodavnici iza ćoška

Na pitanje šta je to IPG, Car je izjavio da je u pitanju zapravo običan POS terminal kakav se može naći i obližnjoj prodavnici, samo prilagođen webu. Ovo rešenje zaslužno je za dve vrlo jednostavne stvari – autorizaciju plaćanja karticom i prebacivanje srestava na račun prodavca. Ipak, nije svaki IPG isti, a ukoliko odaberete onaj pravi, videćete mnoge benefite.

Zašto je bitno u startu odabrati dobar Internet Payment Gateway? Dobar IPG smanjuje izgubljene prodaje, on smanjuje inicijalne troškove integracije. Loš IPG sa druge može dovesti do gubitka prodaja.

Kada je integracija u pitanju, Car je prisutnima izjavio da danas posotji nekoliko mogućnosti pri čemu su svakako najzatupljenije redirekcija i embedovanje stranice unutar vaše starne tzf. iframe. Iako je svako od ovih rešenja izuzetno zastupljeno, Tomislav pak kaže ovo nisu dobra UX rešenja, te je preporučio IPG zasnovan na Java Script-u koji ne zadržava podatke na serverima prodavca.

carcar

Danas je izuzetno zastupljen i „3D Secure“, dodatni sloj sigurnosti pri plaćanju online gde banka iliti issuer mora napraviti posebni proces autorizacije. On smanjuje prevare, ali i smanjuje prodaju. Ovakvo rešenje gotovo da nije zastupljeno u Sjedinjenim Američkim Državama – jednostavno, oni ne idu na super fraud zaštitu i smatraju je nepotrebom jer žele da se plaćanje izvrši u svega nekoliko koraka.

Car se osvrnuo i na popularne mobilne IPG-je među kojima su Apple Pay i Google-ovo rešenje za plaćanje unutar aplikacija. On je izjavio da je ujedno i najbolji način za reklamiranje jednog payment gateway-a marketing usmeren prema developerima, koji kasnije ova rešenja preporučuju svojim klijentima.

Šta developeri žele kod IPG:

 • Clean UX
 • Support for mobile apps
 • Online documentation
 • Cusotm CSS/HTML
 • Admin interface
 • Test servers
 • Test cards
 • Quality tech support

Šta prodavci žele?

 • Support for currenies they sell in
 • Fast card processing
 • Reasonable payout schedule
 • Merchant bank support
 • Affordable pricing
 • Card support
 • Maturity

Fiskalizacija, računi, kako to?

Za kraj, Tomislav se osvrnuo na temu fiskalizacije, izjavivši da su prodavci po hrvatskom zakonu dužni da ispostavljaju račune, te je ukazao i na koristan open-source alat koji je Infinum razvio za svoje potrebe – Fiscalizer, a koji se besplatno može preuzeti sa GitHub-a. Na pitanje kako da budući vlasnici odaberu najbolji IPG, Car kaže da je možda i najbolje da podignu telefon i okrenu one prodavnice koje su već impelmentirale pomenuta rešenja – tako će dobiti i najpouzdanije informacije o kvalitetu i fukcionalnostima koje ih zanimaju.

Ostavi komentar

 1. Tomislav

  Tomislav

  9. 9. 2019. u 22:02 Odgovori

  Postovanje, ja zelim da na mom sajtu koji uskoro pustam onlajn da imam sistem placanj u dinarskoj valuti, i nije u pitanju onlajn prodavnica, gde se prodaju proizvodi, vec placanja usluga izmedju pravnih i fizickih lica, koji sistem da upotrebim?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Domaći Teodesk omogućava interno praćenje poslovnih aktivnosti za 1.000 korisnika u Srbiji – od komunikacije do organizacije

I kompanije i mali timovi u digitalnoj industriji gotovo da ne mogu da funkcionišu bez kolaboracionih i menadžerskih aplikacija. U gomili tih softverskih rešenja, beogradski Teodesk u jednoj platformi nudi čitav niz alata koje zadovoljavaju različite poslovne potrebe jedne firme.

Karijere

Devojke, želite praksu u agenciji Namics? Prijavite se za programerski hakaton!

Takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za programiranje u organizaciji agencije Namics zakazano je za 14. decembar, a na njega se mogu prijaviti i učesnice koje nemaju profesionalno programersko iskustvo.

Kultura 2.0

Tekst koji treba da pročitate pre odlaska u Kinu

Sve je više ljudi koji me u poslednje vreme pitaju kako da se pripreme za (kratki) put u Kinu. Kapiram da me niko to ne bi pitao da pre dva meseca nisam pomislio da je baš sjajna ideja da odem kao novinar na Svetsko prvenstvo u košarci i provedem tri nedelje u nekoliko kineskih gradova.

Startapi i poslovanje

Najbrže rastuća evropska development agencija dolazi u Srbiju – i u startu zapošljava 20 developera

Q, zagrebačka development i dizajn agencija, na čuvenoj Deloitte Technology Fast 500 EMEA listi zauzela je 20. mesto, što je čini najbrže rastućom development agencijom u Evropi. Uskoro otvaraju i kancelariju u Srbiji, povodom toga razgovaramo sa njihovim osnivačem.

Kultura 2.0

Naš digitalni imunitet je narušen. Ko je kriv za to i kako ga izlečiti?

U okviru ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa 2019, Desk Kreativna Evropa Srbija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovao je panel diskusiju na temu 'Kritičko mišljenje i digitalni imunitet' koja je juče održana u Nordeus Habu.

Startapi i poslovanje

Srpski Hunch postao deo ekskluzivnog ‘ad-tech’ programa koji organizuje Google

Beogradski startap Hunch koji razvija SaaS rešenje za automatizaciju digitalnog oglašavanja, postao je deo programa kompanije Google namenjenog startapima iz oblasti marketinga. O tome šta to znači za njihovo dalje poslovanje, za Netokraciju objašnjava CEO ovog startapa.