Tinderom protiv HIV-a: Vlada Brazila za sigurniji seks

Vlada Brazila promoviše siguran seks i zaštitu od HIV-a na najboljem mestu – Tinderu

Neobavezan seks postao je normalna stvar na Tinderu. Sa ciljem podizanja svesti o HIV-u, Vlada Brazila odlučila je da pokrene svojevrsnu kampanju upravo putem ove mobilne aplikacije. Iako su reakcije bile odlične, predstavnici Tindera naložili su da se čitava akcija zaustavi.

hiv_main

Kreiravši nekoliko lažnih profila, Vlada Brazila lansirala je kampanju 23. januara (pred sezonu karnevala). Tri profila na kojima su prikazani muškarci, te dva profila na kojima su bile devojke, prikazivali su pored fotografija i jasne poruke o rizicima kojima se mladi izlažu tokom neobaveznog seksa. Svako ko je swipe-ovao udesno i samim tim pokazao interes za tu osobu, ubrzo je dobio i poruku od druge strane sa upozorenjem.

Identična kampanja pokrenuta je i putem aplikacije Hornet, namenjena gej populaciji. Veliki odziv i pozitivne reakcije dodatno su ispraćene posetama zvaničnika lokalnim barovima, pri čemu je Ministar zdravlja Arthur Chioro izjavio da ovo nije poslednji put da Vlada Brazila prilazi problemu na jedan ovako kreativan način – ovo je samo početak.

Tinder zaustavio kampanju

Do sada je zabeleženo nekoliko pokušaja reklamiranja putem Tindera, a kako pravila kompanije ne dozvoljavaju oglašavanje bilo koje vrste, njeni predstavnici brzo su reagovali i kampanja protiv HIV-a je povučena tako što su izbrisani “lažni” profili. Ne popuštajući pred višim ciljem, Tinder je naišao na velike kritike zbog ovakve odluke.

https://www.youtube.com/watch?v=mrG5KKYsqT4

Ipak, predstavnici aplikacije Hornet podržali su pomenutu akciju, izjavivši da im je izuzetno drago što je Vlada jedne države odlučila da pristupi problemu na jedan kreativan i moderan način. Štaviše, iz Horneta poručuju da će i ubuduće sarađivati sa Vladom Brazila, te da će uložiti dodatan napor kako bi se podigla svest o HIV-u i drugim polnim bolestima koje najčešće nastaju prilikom neobaveznog seksa.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.