TikTok pretekao Google i postao najposećeniji sajt – menja li se način pretrage sadržaja?

TikTok pretekao Google i postao najposećeniji sajt – menja li se način pretrage sadržaja?

Način na koji se pretražuje sadržaj na internetu se rapidno menja. Google, kao neprikosnovena kompanija u ovom segmentu, potpuno neočekivano dobija konkurenciju u vidu TikToka.

Godinama unazad način pretrage na internetu se menjao i oblikovao sve u zavisnosti od trendova koji su se pojavljivali i koji su iznedrili mnoge servise, aplikacije i kreativne alate. Samim tim, i korisnici su istrenirani da iskoriste nešto više kreativne slobode koja im je pružena za kreiranje i konzumaciju sadržaja, distancirajući se od već ustaljenih funkcionalnosti koje pružaju društvene mreže poput Facebooka, Tvitera, Instagrama i drugih.

Naravno, ove mreže i dalje imaju veliki broj svojih vernih pratilaca i imaće ih i u narednim godinama, ali ono što je ovde novost jeste da je video format na webu (na računaru ili telefonu) popularniji nego ikada pre. Upravo zato, najbrže rastuća društvena mreža TikTok ima ogroman potencijal ne samo da bude aplikacija sa najvećim brojem korisnika, već da postane broj jedan agregator vesti.

Poslednjih godina, Google je bio najposećeniji i ujedno najdominantniji web domen na svetu (i sada je), ali se u ovom trenutku stvari rapidno menjaju. Još od rivalstva sa Yahoo-om, pomenuti tech gigant nije imao ozbiljniju konkurenciju. Kada se uzme u obzir koliko samo ljudi koristi Google alate i da blizu polovine celokupnog internet saobraćaja potiče upravo od pretrage koju je omogućila ova kompanija, realno je zapitati se kako i na koji način neko može da ih ugrozi.

Nije lako trkati se sa najvećim svetskim kompanijama

Ova dominacija učinila je Google između ostalog i najvećom svetskom platformom za oglašavanje što je takođe važno ukoliko govorimo o broju korisnika i načinu pretrage, što bi u narednom periodu moglo drastično da se promeni. Prema izveštaju koji je još ranije objavila kompanija Cloudflare, TikTok je pretekao Google kao najposećeniji domen na svetu u 2021. godini, a čini se da bi taj trend mogao da ostane i u tekućoj godini.

Ovo se u svakom slučaju može okarakterisati kao iznenađujuća vest s obzirom na to da je TikTok i dalje relativno nova društvena mreža na globalnom nivou. Međutim, treba se setiti da je ovo aplikacija koja izuzetno brzo raste i već u ovom trenutku ima više od milijardu korisnika.

Uspon TikTok-a na vrh jasno govori o tome kako se tehnologija menja, zapravo na koji način se menjaju navike korisnika u vezi toga kako pronalaze i konzumiraju informacije na internetu. Već sada je poznato da mlađa populacija odrasta na video sadržaju a samim tim su im aplikacije kao što su Instagram, Snapchat i TikTok primarne. Moć ove aplikacije koja nam dolazi iz Kine nije samo u smešnim video snimcima, već publici može ponuditi i veliki broj informativnog i praktičnog sadržaja – upravo ono u čemu Google dominira poslednih godina (računajući i YouTube).

Napredak popularnosti TikTok-a iz godine u godinu.

Poenta je u tome da TikTok ne mora da se koristi samo za zabavu, već može da bude ozbiljna baza za pretragu vesti i drugog informativnog sadržaja. Upravo zato, logično je očekivati bi ova nova platforma u svetu društvenih medija mogla da skrene pažnju korisnika sa Facebooka, Tvitera ili Instagrama. Ipak, za sada je teško reći da li može da ugrozi Google, giganta na koji smo se navikli – i mi kao korisnici i sami brendovi.

Google je ogromna kompanija koja iza sebe ima ustaljeni sistem funkcionisanja, ozbiljnu tehničku podršku i partnerstva sa brendovima koje je teško raskinuti. Sa druge strane, TikTok ima verne korisnike i to stotine miliona aktivnih, ali isto tako ima ogromnu manu kada govorimo o brigama u vezi privatnosti i bezbednosti korisnika koje se vezju za kinesku kompaniju Bitedance – kreatora TikToka.

Činjenica je i da TikTok ima svoje mane u vezi plasiranja dezinformacija ali i rasističkog, zapaljivog i kontraverznog sadržaja, na čemu bi i te kako moralo da se poradi u godinama koje dolaze. Koliko god potencijala imao, TikTok je i dalje mali u poređenju sa konkurencijom kada govorimo o bilo kojem drugom segmentu, a da to nije broj korisnika.

Recimo, pojedini analitičari tvrde da je TikTok imao oko dve milijarde dolara prihoda u 2020. godini, što je neuporedivo sa brojevima koji karakterišu Google (181 milijarda dolara) i Facebook (86 milijardi dolara). Ipak, istina je da društvena mreža iz Kine tek ima prostora za rast, ali da bi se to iskoristilo potrebno je povlačiti izuzetno precizne strateške poteze, jer broj korisnika nekada nije dovoljan – ako uzmemo u obzir konkurenciju koja ima mnogo veće prihode i samim tim mnogo prostora za usavršavanje i širenje korisničke baze.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.