Telenor fondacija otvorila konkurs za inovativne projekte

#Uključisedigitalno: Telenor fondacija otvorila konkurs za inovativne projekte

Telenor fondacija otvorila je drugi po redu konkurs za projekte koji promovišu ulogu i značaj digitalizacije, te nude inovativna tehnološka rešenja koja imaju za cilj da unaprede srpsko društvo. Sa Milicom Begenišić, menadžerkom Telenor fondacije razgovarali smo o uslovima i ciljevima konkursa koji će biti otvoren do 18. oktobra.

milica_1
Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

Telenor fondacija osnovana je 2007. godine pri čemu su rad organizacije tokom godina obeležili mnogobrojni projekti koji su iznedrili delotvorna, održiva i razvojna rešenja na teritoriji cele Srbije.

Drugi put ove godine, Telenor fondacija otvorila je poziv za prijavljivanje projekata pod nazivom #Uključisedigitalno koji je otvoren od 19. septembra do 18. oktobra. „Naša očekivanja usmerena su na projekte koji nude inovativna digitalna rešenja za izazove sa kojima se srpsko društvo suočava“, kaže u razgovoru za Netokraciju Milica Begenišić, menadžerka ove fondacije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Milica kaže da pravo za apliciranje na konkurs Telenor fondacije imaju humanitarne i nevladine organizacije, kao i druge institucije i fondacije registrovane u Srbiji kojima se pruža prilika da uz podršku Fondacije realizuju inovativne ideje koje će podstaći dalju digitalizaciju društva. Na pitanje kako u ovoj organizaciji vide ulogu tehnologije i deljenja informacija u modernoj zajednici, ali i koliko bi ti procesi mogli da utiču na rešavanje mnogobrojnih socio-ekonomskih problema, ona ističe:

Digitalna edukacija društva doprinosi smanjenju siromaštva i nepismenosti, podiže nivo obrazovanja i kvalitet života. Dobar primer za to je sistemska podrška zajednici gluvih i nagluvih osoba kojih u Srbiji, prema nezvaničnim podacima ima više od 100 hiljada. Podrška je pokrenuta otvaranjem Telecentra, prvog online audio i video servisa za prevođenje na znakovni jezik, kao i opremanjem porodilišta i domova za decu i omladinu sa oštećenjem sluha, a nastavljena razvojem aplikacija koje pomažu gluvim osobama u svakodnevnim aktivnostima.

Pored toga, Telenor fondacija veliku pažnju poklanja i kreiranju bezbednog internet okruženja, naročito kada su u pitanju najmlađi, kroz njihovu edukaciju i edukaciju roditelja.

Razvoj srpskog društva u DNK poslovanja

Prvi javni poziv Telenor fondacije ostvaren je u martu ove godine kada je na adresu organizacije stigao zavidan broj prijava. Iz Telenora dodaju da je fondacija tada podržala tri inicijative pokrenute od strane Udruženja građana ALTHEA, Udruženja poslovnih žena Srbije i Galerije 12 HUB, dok se četvrti projekat realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradskim organizacijama gluvih Srbije.

foto_2
U okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije“ Telenor fondacija donirala je računare i internet Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha.

Koliko je pak korporativna odgovornost bitna za poslovanje Telenora u Srbiji? Milica ukazuje na činjenicu da su komunikacije najbrže rastući tehnološki sektor i da kao takve predstavljaju jednog od ključnih pokretača promena i održivih rešenja. Iz Fondacije dodaju i da su njihove aktivnosti pre svega usmerene na korišćenje novih tehnologija i kreiranje digitalnih servisa koji će pomoći razvoj čitave zajednice i rešiti neke od problema sa kojima se moderna društva  danas susreću.

Prijavite vašu ideju već danas!

Odabrane projekte koji prođu selekcioni proces, Telenor fondacija podržaće sredstvima u visini do 15.000 evra, dok pored novčanih sredstava – podrška stiže i u vidu korišćenja potencijala osnovne delatnosti kompanije Telenor. Kako saznajemo, broj projekata nije striktno definisan.

telenorfondacijabaner

Konkurs Telenor fondacije #Uključisedigitalno otvoren je od 19. septembra do 18. oktobra, dok se svi zainteresovani učesnici o prijavama mogu informisati na zvaničnom sajtu organizacije, kao i u pravilniku konkursa.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Analiza

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Sponzorisano

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.