Telenor krenuo sa puštanjem 4G LTE mreže

Telenor krenuo sa puštanjem 4G LTE mreže

Norveški mobilni operater koji posluje u Srbiji odlučio je da obraduje svoje korisnike, i pre obećanog roka pusti u rad 4G LTE mrežu brzog prenosa podataka. Iz Telenora kažu da su pod frekvencijom ove napredne tehnologije za sada pokriveni delovi Beograda, centar Subotice, Zlatibor i Kopaonik. U toku je i besplatna zamena SIM kartica kako bi pomenuta tehnologija funkcionisala na vašem telefonu.

telenor_4g

Kao što smo i ranije najavili, 4G LTE tehnologija polako pristiže na teritoriju naše zemlje, a među prvima da isprobaju superbrzi prenos podataka (preko 100 mbps), mogli bi imati korisnici Telenor mobilne mreže. Naime, na zvaničnom sajtu ovog operatera nalazi se informacija da je 4G signal pušten, te da svi postpejd korisnici u Srbiji već danas mogu uživati u prednostima ove tehnologije.

U ovom trenutku, 4G mreža pokriva neke delove Beograda, centar Subotice, kao i turističke centre Kopaonik i Zlatibor – iako je jučerašnjim testiranjem nekolicine korisnika utvrđeno da je LTE signal i dalje slab, te je brzina dostizala svega 30 mbps.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

U predstojećem periodu, Telenor će pokriti područje Niša i Novog Sada te nastaviti sa širenjem signala u Beogradu. Uvođenje LTE tehnologije će se odvijati postepeno, prvo u gradskim, a kasnije i u ruralnim oblastima, zavisno od potreba korisnika.

Povodom ove novosti, oglasio se i Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbije, koji je tom prilikom rekao:

Telenor svojim korisnicima u svakom trenutku obezbeđuje mrežu svetskog kvaliteta, a lansiranje ove napredne mreže je logičan korak u tom procesu. Prve testove 4G u Srbiji obavili smo još 2011, a danas, kada je to u Srbiji i zakonski omogućeno, pustili smo signal i korisnicima omogućili još pouzdaniju Internet konekciju, brže preuzimanje i pretraživanje Interneta. Nastavljamo da pružamo najbolje korisničko iskustvo, a širenje 4G mreže je važan deo toga.

Kako najbrže doći do 4G signala?

Korisnici Telenora koji imaju uređaje sa 4G LTE tehnologijom, moraće da zamene običnu SIM za 4G kompatibilnu USIM karticu u najbližoj prodavnici Telenora. Ova zamena je besplatna i nužan je korak kako bi korisnici koristili 4G, osim što je potrebno da budu u oblasti koja je pokrivena ovim signalom.

Na Telenorovom sajtu nalazi se interaktivna grafika na kojoj se tačno vidi razlika pri učitavanju različitih multimedijalnih sadržaja u zavisnosti od mreže.
Na Telenorovom sajtu nalazi se interaktivna grafika na kojoj se tačno vidi razlika pri učitavanju različitih multimedijalnih sadržaja u zavisnosti od mreže.

Za razliku od prethodne generacije mobilnog prenosa podataka (3G), LTE tehnologija obezbeđuje do šest puta brži Internet, brže preuzimanje, pretragu i streaming sadržaja, kao i pouzdaniju konekciju. Korisnici na ovaj način mogu uštedeti vreme koristeći napredne usluge, a u isto vreme dobijaju i bolje korisničko iskustvo, navodi se na sajtu Telenora.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.