Synechron podržao prvi hakaton na PMF-u u Novom Sadu

Studenti informatike i Synechron organizovali prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

BarKod hakaton, prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održan je prethodnog vikenda pod sloganom 'Ako ništa…bar kod!'.

Kompanija Synechron bila je partner ovog događaja sa ciljem da podrži studente u prezentaciji njihovih inovativnih ideja i ohrabri njihove prve profesionalne korake u programiranju.

Svoja inovativna rešenja nakon osam sati BarKod hakatona predstavilo je 30 takmičara i, kako navode organizatori, demonstriran je visok nivo znanja prilikom razvijanja full stack aplikacije. Tehnologije korišćene za FrontEnd i BackEnd bile su po izboru takmičara, dok se responzivan dizajn podrazumevao, uz mogućnost depolymenta na AWS server.

Mentori i sudije takmičenja, zaposleni u Synechronu (Andreja Isaković, Milan Jović, Želimir Stefanović, Radonja Prelević, Boris Hadžić), kao i Ivan Pribela, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, pohvalili su kvalitet rešenja koje su timovi ponudili, imajući u vidu događaj, ograničeno vreme, pritisak i kompletan razvoj aplikacije od nule.

Pobednički tim bio je INTelligence, koji su činili studenti druge godine fakulteta, a koji se izdvojio svojim rešenjem u razvijanju aplikacije za konverziju određene količine jedne valute u drugu valutu, dodatno nudeći mogućnosti predviđanja kretanja kursa valute u narednom periodu.

Synechron za studente organizuje i praksu u kompaniji

O posvećenosti takmičara svedoči i brojka od 16.000 poziva na eksterni API tokom takmičenja, a organizatori posebno ističu da se pobednička ekipa koju čine Stefan Đurđević, Bojan Mijanović i Uroš Poček, posebno izdvojila svojim pristupom problematici, svojom kreativnošću u pronalaženju rešenja i predlogom primene veštačke inteligencije. INTelligence navodi sledeće:

Osnovni motiv prijavljivanja na hakaton nam je bila ideja da se oprobamo na ovoj vrsti takmičenja, s obzirom da ranije nismo imali iskustva u nekim ozbiljnijim projektima. U trenucima izazova koje smo imali tokom razvoja backenda, shvatili smo da je ovo bila prilika da uz mentore naučimo nešto novo.

Za nas hakatoni predstavljaju priliku da testiramo svoju inovativnost, pomerimo granice, upoznamo kolege, kao i steknemo kontakte sa ozbiljnim kompanijama koje nude mogućnost studentske prakse, te tako ulaznicu u svet ozbiljnih projekata i programiranja.

Kompanija Synechron prepoznala je značaj podrške ovakvih takmičenje i ohrabrivanja studenata da zakorače u svet programiranja. “Iz ovog razloga, smatramo da je praksa u kompaniji, koju mi već godinama realizujemo sa studentima Univerziteta u Novom Sadu, najbolji način da se studenti završnih godina upoznaju sa Greenfield i Enterprise-level projektima kakve radimo za klijente svetskog finansijskog tržišta i tako omogućavamo potpunu digitalnu transformaciju njihovog poslovanja”, navode oni.

Tokom pomenute prakse, uz podršku mentora, studenti imaju priliku da se upoznaju sa kompanijom, procene sopstvene afinitete i ambicije, i tako sebi otvore vrata ka ozbiljnoj programerskoj karijeri. Oko 80% praktikanata zaposlili su se u Synechronu nakon dvomesečne prakse.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.