Synechron podržao prvi hakaton na PMF-u u Novom Sadu

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Studenti informatike i Synechron organizovali prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

BarKod hakaton, prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održan je prethodnog vikenda pod sloganom 'Ako ništa…bar kod!'.

Kompanija Synechron bila je partner ovog događaja sa ciljem da podrži studente u prezentaciji njihovih inovativnih ideja i ohrabri njihove prve profesionalne korake u programiranju.

Svoja inovativna rešenja nakon osam sati BarKod hakatona predstavilo je 30 takmičara i, kako navode organizatori, demonstriran je visok nivo znanja prilikom razvijanja full stack aplikacije. Tehnologije korišćene za FrontEnd i BackEnd bile su po izboru takmičara, dok se responzivan dizajn podrazumevao, uz mogućnost depolymenta na AWS server.

Mentori i sudije takmičenja, zaposleni u Synechronu (Andreja Isaković, Milan Jović, Želimir Stefanović, Radonja Prelević, Boris Hadžić), kao i Ivan Pribela, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, pohvalili su kvalitet rešenja koje su timovi ponudili, imajući u vidu događaj, ograničeno vreme, pritisak i kompletan razvoj aplikacije od nule.

Pobednički tim bio je INTelligence, koji su činili studenti druge godine fakulteta, a koji se izdvojio svojim rešenjem u razvijanju aplikacije za konverziju određene količine jedne valute u drugu valutu, dodatno nudeći mogućnosti predviđanja kretanja kursa valute u narednom periodu.

Synechron za studente organizuje i praksu u kompaniji

O posvećenosti takmičara svedoči i brojka od 16.000 poziva na eksterni API tokom takmičenja, a organizatori posebno ističu da se pobednička ekipa koju čine Stefan Đurđević, Bojan Mijanović i Uroš Poček, posebno izdvojila svojim pristupom problematici, svojom kreativnošću u pronalaženju rešenja i predlogom primene veštačke inteligencije. INTelligence navodi sledeće:

Osnovni motiv prijavljivanja na hakaton nam je bila ideja da se oprobamo na ovoj vrsti takmičenja, s obzirom da ranije nismo imali iskustva u nekim ozbiljnijim projektima. U trenucima izazova koje smo imali tokom razvoja backenda, shvatili smo da je ovo bila prilika da uz mentore naučimo nešto novo.

Za nas hakatoni predstavljaju priliku da testiramo svoju inovativnost, pomerimo granice, upoznamo kolege, kao i steknemo kontakte sa ozbiljnim kompanijama koje nude mogućnost studentske prakse, te tako ulaznicu u svet ozbiljnih projekata i programiranja.

Kompanija Synechron prepoznala je značaj podrške ovakvih takmičenje i ohrabrivanja studenata da zakorače u svet programiranja. “Iz ovog razloga, smatramo da je praksa u kompaniji, koju mi već godinama realizujemo sa studentima Univerziteta u Novom Sadu, najbolji način da se studenti završnih godina upoznaju sa Greenfield i Enterprise-level projektima kakve radimo za klijente svetskog finansijskog tržišta i tako omogućavamo potpunu digitalnu transformaciju njihovog poslovanja”, navode oni.

Tokom pomenute prakse, uz podršku mentora, studenti imaju priliku da se upoznaju sa kompanijom, procene sopstvene afinitete i ambicije, i tako sebi otvore vrata ka ozbiljnoj programerskoj karijeri. Oko 80% praktikanata zaposlili su se u Synechronu nakon dvomesečne prakse.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Novost

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Novost

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Intervju

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.