Synechron podržao prvi hakaton na PMF-u u Novom Sadu

Studenti informatike i Synechron organizovali prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

BarKod hakaton, prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održan je prethodnog vikenda pod sloganom 'Ako ništa…bar kod!'.

Kompanija Synechron bila je partner ovog događaja sa ciljem da podrži studente u prezentaciji njihovih inovativnih ideja i ohrabri njihove prve profesionalne korake u programiranju.

Svoja inovativna rešenja nakon osam sati BarKod hakatona predstavilo je 30 takmičara i, kako navode organizatori, demonstriran je visok nivo znanja prilikom razvijanja full stack aplikacije. Tehnologije korišćene za FrontEnd i BackEnd bile su po izboru takmičara, dok se responzivan dizajn podrazumevao, uz mogućnost depolymenta na AWS server.

Mentori i sudije takmičenja, zaposleni u Synechronu (Andreja Isaković, Milan Jović, Želimir Stefanović, Radonja Prelević, Boris Hadžić), kao i Ivan Pribela, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, pohvalili su kvalitet rešenja koje su timovi ponudili, imajući u vidu događaj, ograničeno vreme, pritisak i kompletan razvoj aplikacije od nule.

Pobednički tim bio je INTelligence, koji su činili studenti druge godine fakulteta, a koji se izdvojio svojim rešenjem u razvijanju aplikacije za konverziju određene količine jedne valute u drugu valutu, dodatno nudeći mogućnosti predviđanja kretanja kursa valute u narednom periodu.

Synechron za studente organizuje i praksu u kompaniji

O posvećenosti takmičara svedoči i brojka od 16.000 poziva na eksterni API tokom takmičenja, a organizatori posebno ističu da se pobednička ekipa koju čine Stefan Đurđević, Bojan Mijanović i Uroš Poček, posebno izdvojila svojim pristupom problematici, svojom kreativnošću u pronalaženju rešenja i predlogom primene veštačke inteligencije. INTelligence navodi sledeće:

Osnovni motiv prijavljivanja na hakaton nam je bila ideja da se oprobamo na ovoj vrsti takmičenja, s obzirom da ranije nismo imali iskustva u nekim ozbiljnijim projektima. U trenucima izazova koje smo imali tokom razvoja backenda, shvatili smo da je ovo bila prilika da uz mentore naučimo nešto novo.

Za nas hakatoni predstavljaju priliku da testiramo svoju inovativnost, pomerimo granice, upoznamo kolege, kao i steknemo kontakte sa ozbiljnim kompanijama koje nude mogućnost studentske prakse, te tako ulaznicu u svet ozbiljnih projekata i programiranja.

Kompanija Synechron prepoznala je značaj podrške ovakvih takmičenje i ohrabrivanja studenata da zakorače u svet programiranja. “Iz ovog razloga, smatramo da je praksa u kompaniji, koju mi već godinama realizujemo sa studentima Univerziteta u Novom Sadu, najbolji način da se studenti završnih godina upoznaju sa Greenfield i Enterprise-level projektima kakve radimo za klijente svetskog finansijskog tržišta i tako omogućavamo potpunu digitalnu transformaciju njihovog poslovanja”, navode oni.

Tokom pomenute prakse, uz podršku mentora, studenti imaju priliku da se upoznaju sa kompanijom, procene sopstvene afinitete i ambicije, i tako sebi otvore vrata ka ozbiljnoj programerskoj karijeri. Oko 80% praktikanata zaposlili su se u Synechronu nakon dvomesečne prakse.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Dealroom: Srpski startapi od danas deo globalnog servisa za privlačenje VC kapitala

Danas smo prisustvovali predstavljanju platforme serbia.dealroom.co koja obezbeđuje komunikaciju srpskog startap ekosistema na lokalnom i svetskom nivou, omogućavajući na taj način veću vidljivost na mapi investitora.

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Web 3.0

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Kolumna

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.