Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Test, test… 1, 2, 3? Da li se čujemo?

Dobar dan i dobrodošli u vanredno uključenje. Predstavljamo vam prvi Office Talks Specijal koji će se u narednih nekoliko epizoda baviti podizanjem tehnoloških i kreativnih kapaciteta Srbije tj. izgradnjom prvog srpskog superklastera.

Partner specijala je projekat Srbija Inovira.

Gost prvog specijala bio je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a sa kojim smo razgovarali o tome koliko smo kao društvo bili inovativni u doba pandemije, te zašto je bitno da tehnološke kapacitete Srbije usmerimo i ka domaćoj privredi.

Kao što ste mogli da pretpostavite iz naslova, u ovoj epizodi bavili smo se modelom superklastera tj. izgradnje ekosistema koji spaja članove startap zajednice, akademsku zajednicu, privredu i predstavnike različitih državnih i nevladinih sektora – sve to sa idejom da se kreira prvi srpski superklaster koji će na sistematičan način uvezati sve gorenavedene aktere i usmeriti ih ka jačanju primene tehnoloških inovacija.

Krajnji cilj – pozicionirati Srbiju kao lidera u određenom polju inovacija o kojem će uskoro biti više reči.

Andrić nam je između ostalog otkrio i kako izgledaju pripreme za jedan ovakav projekat, te zašto je bitno da domaći talenat okrenemo ka modelu više vrednosti – a ne nužno ka pružanju usluga za klijente iz inostranstva. U samoj epizodi dotakli smo se i pozicije Srbije na listi Globalnog indeksa inovativnosti, te svim preduslovima koje je neophodno ispuniti kako bi ovaj projekat zaživeo i kreirao jedan potpuno novi i nezavistan ekosistem.

Ovaj specijal, baš kao i Office Talks podcast, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.