Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Test, test… 1, 2, 3? Da li se čujemo?

Dobar dan i dobrodošli u vanredno uključenje. Predstavljamo vam prvi Office Talks Specijal koji će se u narednih nekoliko epizoda baviti podizanjem tehnoloških i kreativnih kapaciteta Srbije tj. izgradnjom prvog srpskog superklastera.

Partner specijala je projekat Srbija Inovira.

Gost prvog specijala bio je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a sa kojim smo razgovarali o tome koliko smo kao društvo bili inovativni u doba pandemije, te zašto je bitno da tehnološke kapacitete Srbije usmerimo i ka domaćoj privredi.

Kao što ste mogli da pretpostavite iz naslova, u ovoj epizodi bavili smo se modelom superklastera tj. izgradnje ekosistema koji spaja članove startap zajednice, akademsku zajednicu, privredu i predstavnike različitih državnih i nevladinih sektora – sve to sa idejom da se kreira prvi srpski superklaster koji će na sistematičan način uvezati sve gorenavedene aktere i usmeriti ih ka jačanju primene tehnoloških inovacija.

Krajnji cilj – pozicionirati Srbiju kao lidera u određenom polju inovacija o kojem će uskoro biti više reči.

Andrić nam je između ostalog otkrio i kako izgledaju pripreme za jedan ovakav projekat, te zašto je bitno da domaći talenat okrenemo ka modelu više vrednosti – a ne nužno ka pružanju usluga za klijente iz inostranstva. U samoj epizodi dotakli smo se i pozicije Srbije na listi Globalnog indeksa inovativnosti, te svim preduslovima koje je neophodno ispuniti kako bi ovaj projekat zaživeo i kreirao jedan potpuno novi i nezavistan ekosistem.

Ovaj specijal, baš kao i Office Talks podcast, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.