Studenti ETF-a najavljuju protest zbog povećane cene školarina

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Ekonomska kriza i globalna recesija odražavaju se na sve sfere života. Nakon masovnih otkaza u okviru IT-ja – do sada najzdravije industrijske grane u Srbiji – recesivne mere najavljuju i tehnički fakulteti, ustanove koje pripremaju mlade talente za najtraženije i najprofitabilnije profesije. I to, udarajući po džepovima studenata.

Naime, studenti Arhitektonskog fakulteta otpočeli su blokadu svog departmenta u okviru zgrade tehničkih fakulteta, nezadovoljni vešću da će školarina za osnovne studije sa dosadašnjih 240.000 dinara biti povećana na čak 290.000. Kako prenosi portal N1, revoltirani studenti nastavili su protest, najavljujući da neće odustati dok cena studija ne bude manja.

Kako pomenuti portal dalje navodi, studenti sede u hodniku, stolicama i stolovima zablokirali su ulaz u nekoliko učionica, a na zidovima su plakati: “Trebalo je da upišem Harvard”, “Kolika vam je plata za ovo maltretiranje”, “Hoćemo ocene na vreme”, “Hit ponuda školarina 300.000 rsd seksualno zlostavljanje gratis!”, “300K za šta ?!?!?!”.

Odluka o protestu zavisi od ishoda razgovora s dekanom

Prema pisanju portala Magazinstudent.rs, blokadi će se pridružiti i studenti Elektrotehničkog fakulteta, zbog najave da će školarina za smer Elektrotehnika i računarstvo povećana je na 126.000 dinara (prethodno 108.000 dinara), dok je za jedan od najskupljih i najtraženijih smerova na Beogradskom Univerzitetu, Softversko inženjerstvo, školarina povećana na 280.000, sa dosadašnjih 243.000 dinara (a samo 36 budžetskih mesta od ukupno 180).

Ranije danas, studenti su najavili sastanak s dekanom u 10.30h nakon kojeg, u zavisnosti od toga da li će njihovi zahtevi biti ispunjeni, donose odluku da li će započeti protest. Ishod sastanka još uvek nije poznat, i o njemu ćemo vas izvestiti kada budemo imali više informacija. Ostanite uz nas!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Sponzorisano

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.