Studenti ETF-a najavljuju protest zbog povećane cene školarina

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Ekonomska kriza i globalna recesija odražavaju se na sve sfere života. Nakon masovnih otkaza u okviru IT-ja – do sada najzdravije industrijske grane u Srbiji – recesivne mere najavljuju i tehnički fakulteti, ustanove koje pripremaju mlade talente za najtraženije i najprofitabilnije profesije. I to, udarajući po džepovima studenata.

Naime, studenti Arhitektonskog fakulteta otpočeli su blokadu svog departmenta u okviru zgrade tehničkih fakulteta, nezadovoljni vešću da će školarina za osnovne studije sa dosadašnjih 240.000 dinara biti povećana na čak 290.000. Kako prenosi portal N1, revoltirani studenti nastavili su protest, najavljujući da neće odustati dok cena studija ne bude manja.

Kako pomenuti portal dalje navodi, studenti sede u hodniku, stolicama i stolovima zablokirali su ulaz u nekoliko učionica, a na zidovima su plakati: “Trebalo je da upišem Harvard”, “Kolika vam je plata za ovo maltretiranje”, “Hoćemo ocene na vreme”, “Hit ponuda školarina 300.000 rsd seksualno zlostavljanje gratis!”, “300K za šta ?!?!?!”.

Odluka o protestu zavisi od ishoda razgovora s dekanom

Prema pisanju portala Magazinstudent.rs, blokadi će se pridružiti i studenti Elektrotehničkog fakulteta, zbog najave da će školarina za smer Elektrotehnika i računarstvo povećana je na 126.000 dinara (prethodno 108.000 dinara), dok je za jedan od najskupljih i najtraženijih smerova na Beogradskom Univerzitetu, Softversko inženjerstvo, školarina povećana na 280.000, sa dosadašnjih 243.000 dinara (a samo 36 budžetskih mesta od ukupno 180).

Ranije danas, studenti su najavili sastanak s dekanom u 10.30h nakon kojeg, u zavisnosti od toga da li će njihovi zahtevi biti ispunjeni, donose odluku da li će započeti protest. Ishod sastanka još uvek nije poznat, i o njemu ćemo vas izvestiti kada budemo imali više informacija. Ostanite uz nas!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Intervju

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Izveštaj

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.