‘Sveti gral’ video stabilizacije lansiran na Kickstarteru

‘Sveti gral’ video stabilizacije lansiran na Kickstarteru

Bilo da se profesionalno ili amaterski bavite videom, jedan je problem sa kojim se konstantno susrećete - stabilizacija slike. I dok novije generacije pametnih telefona i DLSR aparata obećavaju bolje rezultate, jedna francuska kompanija predstavila je preko vikenda uređaj koji bi se mogao okarakterisati kao ‘sveti gral’ video stabilizacije.

steadxp

Kada govorimo o buttery smooth snimcima u startu zamišljamo skupu opremu vrednu desetine hiljada dolara. Jednostavno, i vrapci na grani znaju da je video skup, no rad jedne francuske kompanije obećava novu generaciju softverske stabilizacije. U pitanju je SteadXP koji je preko vikenda lansirao Kickstarter kampanju, a koja je za svega 6 sati prikupila više od €50.000. U trenutku pisanja ovog teksta ta cifra približavala se 180.000 evra.

Šta je zapravo SteadXP?

Izvadite vaš iPhone, ukoliko niste, preuzmite aplikaciju Hyperlapse koju je napravio Instagram i pokrenite video snimanje. Dobijeni rezultat, čak i ukoliko smanjite brzinu videa na x1, izgleda poprilično stabilizovano a sve to zahvaljujući novoj tehnologiji stabilizacije slike koja svoj put pronalazi i do tradicionalnih fotoaparata i video kamera.

Vidite, možda i najveći problem prilikom stabilizacije slike imaju upravo kamere sa pametnih telefona te GoPro i ostale akcione kamere, mada ni DSLR fotoaparati ne zaostaju. I dok se dobijeni rezultat (snimljeni materijal) može donekle popraviti u programima kao što su Premiere ili Final Cut Pro, sam kompjuter analizira sadržaj slike i tek onda primenjuje algoritam kako bi se video stabilizovao. U većini slučajeva krajnji rezultat nije impresivan, te se može javiti i kropovanje (isecanje) slike što dovodi do drastičnog pada kvaliteta.

SteadXP, baš kao i Hyperlapse, zasniva se na prikupljanju podataka tokom snimanja – u pitanju je mala kutija koja u sebi ima akcelerometar i žiroskop, koja se kači direktno na uređaj kojim se snima, a čiji meta podaci kasnije pomažu softveru za montažu da pravilnije obradi fotografiju. Ukratko, evo kako to funkcioniše:

Francuska kompanija bazirana u Grenoblu do sada je predstavila finalnu verziju prototipa koji će nakon završetka kampanje krenuti u proizvodnju. Tu su dva modela: jedan koji se kači direktno na GoPro kamere, te drugi koji se može zakačiti na gotovo sve druge fotoaparate zahvaljujući univerzalnom konektoru za blic.

Pre-order’ od danas

Cene SteadXP uređaja kreću se od 110 evra za GoPro kamere, te 200 evra za DSLR fotoaparate. Više informacija o ovoj uzbudljivoj tehnologiji koju i poznati proizvođači video opreme polako ubacuju u svoje nove modele, možete pronaći na zvaničnoj stranici SteadXP Kickstarter kampanje.

Iako možda ovoga puta nećemo videti najvredniju Kickstarter kampanju, za sve video geekove ova tehnologija predstavlja pravu poslasticu, a za mnoge i must-have uređaj koji će dodatno pomoći njihovoj nezavisnoj ili polu-profesionalnoj produkciji.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.