‘Sveti gral’ video stabilizacije lansiran na Kickstarteru

‘Sveti gral’ video stabilizacije lansiran na Kickstarteru

Bilo da se profesionalno ili amaterski bavite videom, jedan je problem sa kojim se konstantno susrećete - stabilizacija slike. I dok novije generacije pametnih telefona i DLSR aparata obećavaju bolje rezultate, jedna francuska kompanija predstavila je preko vikenda uređaj koji bi se mogao okarakterisati kao ‘sveti gral’ video stabilizacije.

steadxp

Kada govorimo o buttery smooth snimcima u startu zamišljamo skupu opremu vrednu desetine hiljada dolara. Jednostavno, i vrapci na grani znaju da je video skup, no rad jedne francuske kompanije obećava novu generaciju softverske stabilizacije. U pitanju je SteadXP koji je preko vikenda lansirao Kickstarter kampanju, a koja je za svega 6 sati prikupila više od €50.000. U trenutku pisanja ovog teksta ta cifra približavala se 180.000 evra.

Šta je zapravo SteadXP?

Izvadite vaš iPhone, ukoliko niste, preuzmite aplikaciju Hyperlapse koju je napravio Instagram i pokrenite video snimanje. Dobijeni rezultat, čak i ukoliko smanjite brzinu videa na x1, izgleda poprilično stabilizovano a sve to zahvaljujući novoj tehnologiji stabilizacije slike koja svoj put pronalazi i do tradicionalnih fotoaparata i video kamera.

Vidite, možda i najveći problem prilikom stabilizacije slike imaju upravo kamere sa pametnih telefona te GoPro i ostale akcione kamere, mada ni DSLR fotoaparati ne zaostaju. I dok se dobijeni rezultat (snimljeni materijal) može donekle popraviti u programima kao što su Premiere ili Final Cut Pro, sam kompjuter analizira sadržaj slike i tek onda primenjuje algoritam kako bi se video stabilizovao. U većini slučajeva krajnji rezultat nije impresivan, te se može javiti i kropovanje (isecanje) slike što dovodi do drastičnog pada kvaliteta.

SteadXP, baš kao i Hyperlapse, zasniva se na prikupljanju podataka tokom snimanja – u pitanju je mala kutija koja u sebi ima akcelerometar i žiroskop, koja se kači direktno na uređaj kojim se snima, a čiji meta podaci kasnije pomažu softveru za montažu da pravilnije obradi fotografiju. Ukratko, evo kako to funkcioniše:

Francuska kompanija bazirana u Grenoblu do sada je predstavila finalnu verziju prototipa koji će nakon završetka kampanje krenuti u proizvodnju. Tu su dva modela: jedan koji se kači direktno na GoPro kamere, te drugi koji se može zakačiti na gotovo sve druge fotoaparate zahvaljujući univerzalnom konektoru za blic.

Pre-order’ od danas

Cene SteadXP uređaja kreću se od 110 evra za GoPro kamere, te 200 evra za DSLR fotoaparate. Više informacija o ovoj uzbudljivoj tehnologiji koju i poznati proizvođači video opreme polako ubacuju u svoje nove modele, možete pronaći na zvaničnoj stranici SteadXP Kickstarter kampanje.

Iako možda ovoga puta nećemo videti najvredniju Kickstarter kampanju, za sve video geekove ova tehnologija predstavlja pravu poslasticu, a za mnoge i must-have uređaj koji će dodatno pomoći njihovoj nezavisnoj ili polu-profesionalnoj produkciji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.