Šta je 'destination' marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Naš gost bio je Marko Vukićević, marketing menadžer hotela Hilton u Beogradu, sa kojim smo razgovarali o destination marketingu i važnosti izgradnje države kao brenda na zahtevnoj mapi industrije turizma. Koliko je dobro postavljena marketinška strategija bitna kao i ulaganje u infrastrukturu, naš sagovornik nam je najbolje pokazao na primeru Crne Gore i određenih projekata koji su pozicionirali pojedine lokacije u ovoj zemlji kao prepoznatljive među stranim turistima.

S obzirom na to da je destinacioni marketing relativno mlad termin u državama koje su u procesu tranzicije i razvoja svojih turističkih kapaciteta, sa Markom smo imali priliku da govorimo o tome na koji način izmeriti uspeh kampanja u procesu marketinga jedne destinacije, ali i koliko je važno da država prepozna napore zaposlenih u turističkom sektoru kroz podršku i ulaganje – radi što boljeg globalnog pozicioniranja turističkih potencijala jedne države.

Između ostalog, u ovoj epizodi bilo je i nešto više reči o tome koje su najčešće greške u promociji jedne države putem digitalnih kanala i na kojin način je moguće ispraviti iste s obzirom na to da je konkurencija u tom slučaju uvek u prednosti. Kada već govormo o turizmu, nismo mogli da izbegnemo ni temu influens marketinga koji je sve zastupljeniji u ovoj industriji, a Marko nam je otuda govorio o primeru nedavnog angažovanja srpskih influensera u promociji Crne Gore, kao i koje se greške najčešće javljaju prilikom angažovanja influensera.

Do kraja epizode imali smo priliku da detaljnije pričamo o značaju recenzija na online servisima za rezervaciju smeštaja i koliko bi zapravo pažnje u to trebalo da ulože manji ali i veći turistički izdavači s obzirom na to da je ocena gostiju i te kako važan segment u digitalnom oglašavanju turističkih kapaciteta. Zaključivši ovu epizodu, Vukićević nam je detaljno govorio i o budućnosti destinacionog marketinga kao izrazito važnog alata za promociju prirodnih i istorijskih potencijala Srbije i Crne Gore, ali i država u okruženju.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Sponzorisano

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.