Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

U izjavi za Rojters, Aleksandar Čabrilo, izvršni direktor pomenute kompanije, istakao je da je ovo prikupljanje takozvanih equity sredstava namenjeno za manjinski udeo u kompaniji. On je tom prilikom istakao da je ideja kompanije da se spoji najbolje od onoga što ima jugoistočna Evropa ima, a to je sofisticirani inženjering, sa dizajnom proizvoda u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Čabrilo je, između ostalog, otkrio da je sedište kompanije koju je mali tim osnovao u Beogradu 2008. godine, pre pet godina premešteno u San Francisko, odakle je i dolazilo najviše prihoda.

HTEC Grupa trenutno zapošljava preko 1.000 ljudi, većinom u zemljama jugoistočne Evrope, sa 70 novih radnih mesta koje se otvaraju mesečno. Ovo je jedna od najbrže rastućih kompanija za digitalne usluge u Evropi, koja beleži godišnji rast od 100 odsto, dodao je Aleksandar i istakao sledeće:

Investicija Brajton parka, za koju se smatra da je među najvećim početnim rundama finansiranja zabeleženim u Evropi 2021. godine, omogućiće nam da ubrzamo organski rast i akvizicije na novim tržištima.

Investicija usledila u pravo vreme

HTEC Grupa ima jaku reputaciju u razvoju inovativnih proizvoda, kao što je digitalizacija transportne industrije, kreiranje wearable (nosivih) uređaja koji mere zdravlje korisnika, ali i izgradnja robotskih ruku za skladišta.

“Oduševljeni smo što podržavamo kompaniju koja pruža mogućnosti rastućem tehnološkom talentu u Evropi i radujemo se što ćemo iskoristiti našu značajnu stručnost u industriji kako bismo pomogli kompaniji da raste”, istakao je Mark Dzialga, izvršni partner u Brighton Park Capital-u, a navodi se u saopštenju.

Podsetimo da je ova vest o investiciji stigla nakon još jednog uspešnog poslovnog poteza kompanije, tačnije akvizicije dizajn studija Momentum iz Silicijumske doline. Inače, Brighton Park je kompanija za investiranje u kapitalu koja se razvija i specijalizovana je za partnerstvo sa kompanijama koje se bave softverom, zdravstvom i tehnološkim servisima u fazi rasta.

Akvizicija ovog studija ukazuje nam i na to da se srpski HTEC polako sprema za izlazak na berzu, što je takođe odlična vest za poslovanje ove firme osnovane u Srbiji.


Ostavi komentar

 1. Tole

  Tole

  26. 1. 2022. u 08:13 Odgovori

  “podigao 140 miliona”…može li objašnjenje nama pismenima, bili su na podu? Podigli sa bankomata? Vodite malo računa o prevodu…

  • Djolo

   Djolo

   26. 1. 2022. u 14:58 Odgovori

   I ja se slažem da prevod nije “najsrećniji”. Ipak ovo podigli mi 100 puta zvuči bolje nego rejzovali. Ipak to je novi pojam u našem govoru.

   Kada se daje konstruktivna kritika, treba predložiti potencijalno rešenje.
   Evo mojih predloga 1. obezbedili investiciju ili 2. prikupili $140 miliona.

   Jel imaš ti neki bolji predlog?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.