Vlada najavila bespovratne kredite za podršku IT preduzetništvu

Vlada najavila bespovratne kredite za podršku IT preduzetništvu

Država je konačno pripremila konkretan program podsticajnih mera za IT sektor koje će petostruko uvećati broj programera koji se školuju na visokoškolskim ustanovama. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije tako je pripremilo nacrt strategije razvoja industrije i informacionih tehnologija, koji se u velikoj meri zasniva na obezbeđivanju bespovratnih kredita radi još većeg i ubrzanog rasta IT sektora u Srbiji.

srbija-startup

Kako prenosi list Politika, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržaće IT preduzetništvo i startap projekte bespovratnim kreditima. Naime, cilj ovog dokumenta je razvoj uspešnih IT preduzeća i proizvoda, unapređivanje administrativnog okruženja, obuka kadrova i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama. Ipak, poučeni nekim pređašnjim iskustvima, ostaje nam da vidimo da li najavljene mere mogu zaista konkretno uticati i dati rezultate, ili će pak sve ostati samo na papiru kako je do sada i bio slučaj.

Sudeći prema informacijama iz pomenutog ministarstva, u naredne četiri godine broj stručnjaka iz ove oblasti biće petostruko uvećan i to ne samo povećanjem upisnih kvota na odgovarajućim fakultetima, već i uvođenjem informatike i programiranja u osnovne škole. Osim toga, biće organizovani programi IT obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, ističu predstavnici ovog ministarstva.

Podsećanja radi, krajem avgusta ove godine, premijer Aleksandar Vučić najavio je formiranje ministarskog tima za IT sektor, sa zadatkom da se izvoz softvera u naredne dve godine poveća sa 410 miliona na više od dve milijarde evra. Na čelu tog ministarskog tima trebalo bi da bude ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, koja je već održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima IT sektora.

Ulaganja u istraživanje i razvoj takođe deo plana

Kada je reč o vrednosti izvoza, članica tima Startita, Zoja Kukić navodi da su usluge u IT sektoru prošle godine bile na trećem mestu i to odmah iza kukuruza i smrznutog voća. Ipak, ona navodi da više od polovine programera u Srbiji nema relevantno fakultetsko obrazovanje, te da je to značajan podatak, ali on ne utiče na njihovu platu, čiji je prosek 1.225 evra.

Štaviše, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordane Danilović-Grković, smatra da je mladim ljudima da bi uspeli da pokrenu firmu i da uspešno posluju u IT sektoru potrebno obezbediti finansiranje iz posebnih fondova za razvoj inovacija.

„Mlad čovek koji želi da razvije biznis u ovoj oblasti mora da nauči da posluje, da prodaje svoje proizvode, da okupi tim i razvija inovacije. On se bori sa konkurencijom iz razvijenijih država, ali ukoliko uspe u poslu korist će imati celo društvo. Baš zbog toga razvoj inovacija ne može da se finansira iz bankarskih kredita jer za početnike to može biti pogubno“, zaključila je Danilović-Grković.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Kultura 2.0

Kako su domaći YouTube kanali o kuvanju ‘eksplodirali’ za vreme epidemije

Da li i vi spadate u grupu ljudi koja je u karantinu isključivo radila na razvoju i usavršavanju kulinarskih veština? Verujem da jeste, a verujem i da ste inspiraciju tražili ne u bakinim kuvarima, već na YouTube-u.

Propustili ste

Netokracija

Popunite anketu o stanju plata u srpskoj IT i digitalnoj industriji nakon COVID-19

Učestvovanje u anketi je anonimno, zahteva svega nekoliko minuta i biće moguće dok ne prikupimo relevantnu količinu materijala.

Karijere

Kada je pravo vreme da uvećate vaš tim – iz ugla kreativne agencije i IT kompanije

Skaliranje - naizgled strana reč koju ako prebacite u kontekst preduzetništva i poslovanja znači mnogo. Ovog puta govorimo o rastu timova u kreativnoj i IT industriji, o tome kako efikasno voditi ovaj proces i kako izbeći izazove na tom putu.

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.

E-commerce

eCommerce Asocijacija otvara vrata svoje Akademije za sve koji žele da pokrenu svoj web shop

eCommerce Asocijacija Srbije pokrenula je eCommerce Akademiju - edukativni projekat u okviru kog će profesionalci iz svih segmenata digitalnog ekosistema sa polaznicima deliti svoja iskustva iz sektora elektronske trgovine.