Vlada najavila bespovratne kredite za podršku IT preduzetništvu

Vlada najavila bespovratne kredite za podršku IT preduzetništvu

Država je konačno pripremila konkretan program podsticajnih mera za IT sektor koje će petostruko uvećati broj programera koji se školuju na visokoškolskim ustanovama. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije tako je pripremilo nacrt strategije razvoja industrije i informacionih tehnologija, koji se u velikoj meri zasniva na obezbeđivanju bespovratnih kredita radi još većeg i ubrzanog rasta IT sektora u Srbiji.

srbija-startup

Kako prenosi list Politika, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržaće IT preduzetništvo i startap projekte bespovratnim kreditima. Naime, cilj ovog dokumenta je razvoj uspešnih IT preduzeća i proizvoda, unapređivanje administrativnog okruženja, obuka kadrova i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama. Ipak, poučeni nekim pređašnjim iskustvima, ostaje nam da vidimo da li najavljene mere mogu zaista konkretno uticati i dati rezultate, ili će pak sve ostati samo na papiru kako je do sada i bio slučaj.

Sudeći prema informacijama iz pomenutog ministarstva, u naredne četiri godine broj stručnjaka iz ove oblasti biće petostruko uvećan i to ne samo povećanjem upisnih kvota na odgovarajućim fakultetima, već i uvođenjem informatike i programiranja u osnovne škole. Osim toga, biće organizovani programi IT obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, ističu predstavnici ovog ministarstva.

Podsećanja radi, krajem avgusta ove godine, premijer Aleksandar Vučić najavio je formiranje ministarskog tima za IT sektor, sa zadatkom da se izvoz softvera u naredne dve godine poveća sa 410 miliona na više od dve milijarde evra. Na čelu tog ministarskog tima trebalo bi da bude ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, koja je već održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima IT sektora.

Ulaganja u istraživanje i razvoj takođe deo plana

Kada je reč o vrednosti izvoza, članica tima Startita, Zoja Kukić navodi da su usluge u IT sektoru prošle godine bile na trećem mestu i to odmah iza kukuruza i smrznutog voća. Ipak, ona navodi da više od polovine programera u Srbiji nema relevantno fakultetsko obrazovanje, te da je to značajan podatak, ali on ne utiče na njihovu platu, čiji je prosek 1.225 evra.

Štaviše, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordane Danilović-Grković, smatra da je mladim ljudima da bi uspeli da pokrenu firmu i da uspešno posluju u IT sektoru potrebno obezbediti finansiranje iz posebnih fondova za razvoj inovacija.

“Mlad čovek koji želi da razvije biznis u ovoj oblasti mora da nauči da posluje, da prodaje svoje proizvode, da okupi tim i razvija inovacije. On se bori sa konkurencijom iz razvijenijih država, ali ukoliko uspe u poslu korist će imati celo društvo. Baš zbog toga razvoj inovacija ne može da se finansira iz bankarskih kredita jer za početnike to može biti pogubno”, zaključila je Danilović-Grković.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.