Sonja Ivković: Moji 5 digitalnih kanala za edukaciju i usavršavanje

Mojih 5: Sonja Ivković

Iako ćemo u narednom periodu više vremena provoditi napolju, verovatno ćemo zadržati neke navike iz karantina - poput redovnijeg praćenja različitog zanimljivog i edukativnog sadržaja. Otuda i nastavljamo serijal ‘Mojih 5’ kako bismo vas bliže upoznali sa interesovanjima kolega iz industrije.

Ove nedelje sadržaj iz digitalne kulture koji najčešće prati, otkrila nam je Sonja Ivković, koja radi kao Learning & Development Partner u kompanijij Levi9.

Inače, Sonja je mama dve devojčice i doktor psiholoških nauka, sa višegodišnjim iskustvom u gotovo svim oblastima HR-a. Najduže se zadržala u razvoju zaposlenih, jer veruje da je razvoj, lični i profesionalni, jedina uspešna strategija za ispunjen život.

Kad ode u penziju, kaže, volela bi da živi na obali mora i vozi belu Vespu.

Serija: ‘Gomorra’ kao slika italijanske mafije

Gledam pomahnitalo seriju „Gomorra“, prilično napet i mračan serijal o surovoj napuljskoj mafiji koja ne bira sredstva kada je u pitanju borba za moć. Ništa nije sveto i za razliku od uobičajenog doživljaja italijanske mafije kao „gospode u skupim odelima“, u ovom serijalu nema mnogo glamura i luksuza.

U prvi mah, serija me je privukla zato što je evropska produkcija, očekivala sam da pomalo učim i italijanski, ali se ispostavilo da je u seriji prisutan napuljski dijalekat, pa se u samoj Italiji, serijal emituje sa titlom. Sada je kasno da odustanem, ali slikovit prikaz brutalnog nasilja mi baš i ne leži u potpunosti u svakom trenutku.

YouTube: Majstorstvo pravljenja hleba

Moj muž se već duže vreme iz hobija bavi domaćom „proizvodnjom“ hleba. Da, blago meni, i da budem odmah transparentna, ne preuzimam zasluge – ja samo perem suđe i fotkam za Instagram. Iz tog razloga, u poslednje vreme pratimo kanale koji se bave temom pravljenja hleba, poput ovog. I tako smo stigli korak dalje – uzgajamo i domaći kvasac i pravimo hleb od sastojaka koji fermentišu 60 sati.

Knjiga: Kako uspešno voditi IT timove

Upravo sam završila knjigu „Elastic leadership“ koju je napisao Roy Osherove. To je praktičan vodič za svakodnevno vođenje (IT) timova, zasnovan na višegodišnjem iskustvu autora na poziciji team lead-a. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, uz mnogo praktičnih primera koje je autor prikupio od i kolega sličnog profesionalnog usmerenja.

Nema mnogo teorijskih perspektiva (što je po mom mišljenju – i prednost i mana) i knjiga nudi iskustvene savete pri adresiranju uobičajenih izazova u životu svakog tima. Rečenica koju sam zapamtila je: „If you don’t know anything about human behavior, you know very little about software development”. Svakako preporučujem.

Muzika: Radio umesto plejliste

Slušam radio Monte Carlo. Super cool muzika!

Tekst: Koja je sreća u radnom okruženju?

Preporučujem odličan tekst na temu sreće na radnom mestu u časopisu Harvard Business Review. Jedan ozbiljan autorski tekst potkrepljen relevantnim istraživanjima sreće u radnom okruženju. Mene je podstakao da se malo podrobnije i kritički zainteresujem za ovaj fenomen i poslužio kao inspiracija da krenem u pisanije svog viđenja ove teme (stay tuned).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.