Sonja Ivković: Moji 5 digitalnih kanala za edukaciju i usavršavanje

Mojih 5: Sonja Ivković

Iako ćemo u narednom periodu više vremena provoditi napolju, verovatno ćemo zadržati neke navike iz karantina - poput redovnijeg praćenja različitog zanimljivog i edukativnog sadržaja. Otuda i nastavljamo serijal ‘Mojih 5’ kako bismo vas bliže upoznali sa interesovanjima kolega iz industrije.

Ove nedelje sadržaj iz digitalne kulture koji najčešće prati, otkrila nam je Sonja Ivković, koja radi kao Learning & Development Partner u kompanijij Levi9.

Inače, Sonja je mama dve devojčice i doktor psiholoških nauka, sa višegodišnjim iskustvom u gotovo svim oblastima HR-a. Najduže se zadržala u razvoju zaposlenih, jer veruje da je razvoj, lični i profesionalni, jedina uspešna strategija za ispunjen život.

Kad ode u penziju, kaže, volela bi da živi na obali mora i vozi belu Vespu.

Serija: ‘Gomorra’ kao slika italijanske mafije

Gledam pomahnitalo seriju „Gomorra“, prilično napet i mračan serijal o surovoj napuljskoj mafiji koja ne bira sredstva kada je u pitanju borba za moć. Ništa nije sveto i za razliku od uobičajenog doživljaja italijanske mafije kao „gospode u skupim odelima“, u ovom serijalu nema mnogo glamura i luksuza.

U prvi mah, serija me je privukla zato što je evropska produkcija, očekivala sam da pomalo učim i italijanski, ali se ispostavilo da je u seriji prisutan napuljski dijalekat, pa se u samoj Italiji, serijal emituje sa titlom. Sada je kasno da odustanem, ali slikovit prikaz brutalnog nasilja mi baš i ne leži u potpunosti u svakom trenutku.

YouTube: Majstorstvo pravljenja hleba

Moj muž se već duže vreme iz hobija bavi domaćom „proizvodnjom“ hleba. Da, blago meni, i da budem odmah transparentna, ne preuzimam zasluge – ja samo perem suđe i fotkam za Instagram. Iz tog razloga, u poslednje vreme pratimo kanale koji se bave temom pravljenja hleba, poput ovog. I tako smo stigli korak dalje – uzgajamo i domaći kvasac i pravimo hleb od sastojaka koji fermentišu 60 sati.

Knjiga: Kako uspešno voditi IT timove

Upravo sam završila knjigu „Elastic leadership“ koju je napisao Roy Osherove. To je praktičan vodič za svakodnevno vođenje (IT) timova, zasnovan na višegodišnjem iskustvu autora na poziciji team lead-a. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, uz mnogo praktičnih primera koje je autor prikupio od i kolega sličnog profesionalnog usmerenja.

Nema mnogo teorijskih perspektiva (što je po mom mišljenju – i prednost i mana) i knjiga nudi iskustvene savete pri adresiranju uobičajenih izazova u životu svakog tima. Rečenica koju sam zapamtila je: „If you don’t know anything about human behavior, you know very little about software development”. Svakako preporučujem.

Muzika: Radio umesto plejliste

Slušam radio Monte Carlo. Super cool muzika!

Tekst: Koja je sreća u radnom okruženju?

Preporučujem odličan tekst na temu sreće na radnom mestu u časopisu Harvard Business Review. Jedan ozbiljan autorski tekst potkrepljen relevantnim istraživanjima sreće u radnom okruženju. Mene je podstakao da se malo podrobnije i kritički zainteresujem za ovaj fenomen i poslužio kao inspiracija da krenem u pisanije svog viđenja ove teme (stay tuned).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Propustili ste

Karijere

CENTAR predstavio svoj predlog za rešavanje poreskog pitanja frilensera – Branka Anđelković otkriva detalje

Suosnivačica Centra za istraživanje javnih politika analizira aktuelnu situaciju i predstavlja predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane - i frilensere i državu.

Društvene mreže

Anđeli Milošević Instagram je ugasio biznis nalog. Zašto?

Da li poslovni i privatni profili na Instagramu mogu da budu ugroženi zbog 'third party' aplikacija za merenje metrika? Otkrivamo na realnom primeru naše sagovornice čiji je poslovni profil izbrisan usled povezivanja sa pomenutim aplikacijama.

Office Talks Podcast

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Startapi i poslovanje

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Intervju

Što je pametnija tehnologija, pametniji su i napadači – i zato vodite računa o vašoj ‘cyber’ bezbednosti

U poslednje vreme sve više se govori o sajber bezbednosti, a ove godine smo bili i svedoci ozbiljnih 'phishing' napada na domaće institucije. Kako stati na put ovim napadima u cilju zaštite i stabilnosti poslovanja? 

Gaming

Čime se bavi Game Level dizajner i šta je potrebno za uspeh u gaming industriji?

Nastanak jedne video igre je složen proces u kom učestvuje više različitih profesionalaca - od programera do dizajnera. Otuda smo se odlučili da detaljnije uđemo u svet nastanka igara predstavljanjem različitih aktera koji u tom procesu učestvuju. Ovaj put otkrivamo čime se bavi Game Level dizajner.