Pooštravanje zaštite autorskih prava na putu razvoja kreativne industrije

Pooštravanje zaštite autorskih prava na putu razvoja kreativne i IT industrije

SHARE Fondacija uputila je javni poziv za iznošenje komentara povodom strogih mera predviđenim 'Predlogom strategije intelektualne svojine' za period od četiri godine. Iz SHARE-a ukazuju da dodatno pooštravanje režima zaštite autorskih i srodnih prava, bez konsultacija sa profesijama i udruženjima koji će se prvi naći na udaru - neosporivo sugeriše zaštitu interesa globalnih korporacija.

share11

SHARE Fondacija upozorava na ograničavanje online sloboda, inovacija i pristupa znanju. Kako kažu, dodatno pooštravanje režima zaštite autorskih i srodnih prava kojim se ograničavaju fundamentalna prava, bez širih konsultacija sa profesijama i udruženjima, sugeriše ništa drugo no zaštitu interesa globalnih korporacija, objavljeno je na zvaničnom blogu ovog udruženja.

Na ovaj način se domaći akteri, pre svega obrazovne institucije kao i biblioteke, arhivi, muzeji, mediji, kreativne industrije i IT preduzetnici – uvode u stanje pravne nesigurnosti.

Naime, predlog strategije iznet je u trenutku kada je debata o reformi sistema autorskih prava jedna od ključnih tema u Briselu, a njen budući epilog svakako će uticati i na nova pravna rešenja u Srbiji, dodaju iz fondacije. Štaviše, predloženoj strategiji nedostaje ključna mera za razvoj – reforma postojećeg pravnog okvira autorskih prava koja bi podržala inovacije, podsticala kreativnost i digitalizaciju kulturne baštine kroz proširivanje izuzetaka od isključivog autorskog prava u interesu pravne sigurnosti.

Poziv upućen neformalnim organizacijama i udruženjima

Kako se navodi u saopštenju SHARE Fondacije, predloženim merama ozbiljno su ugrožene temeljne vrednosti informacionog društva, čija je izgradnja u Srbiji u toku, slobodan pristup znanju i slobodi izražavanja na Internetu, informaciona privatnost kao i celokupan ekosistem za inovacije i razvoj kreativnih industrija i IT preduzetništva.

Formalne komentare na tekst Predloga strategije koje zainteresovani pojedinci i organizacije mogu uputiti putem zvaničnog dokumenta/diskusije, SHARE Fondacija dostaviće u narednim danima – nakon što se neformalne organizacije i udruženja pridruže otvorenom apelu. Opširnije o predloženoj stragetiji možete pročitati na zvaničnom sajtu fondacije, pri čemu se Predlog strategije intelektualne svojine nalazi do 22. novembra u procesu javne rasprave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.