Pooštravanje zaštite autorskih prava na putu razvoja kreativne industrije

Pooštravanje zaštite autorskih prava na putu razvoja kreativne i IT industrije

SHARE Fondacija uputila je javni poziv za iznošenje komentara povodom strogih mera predviđenim 'Predlogom strategije intelektualne svojine' za period od četiri godine. Iz SHARE-a ukazuju da dodatno pooštravanje režima zaštite autorskih i srodnih prava, bez konsultacija sa profesijama i udruženjima koji će se prvi naći na udaru - neosporivo sugeriše zaštitu interesa globalnih korporacija.

share11

SHARE Fondacija upozorava na ograničavanje online sloboda, inovacija i pristupa znanju. Kako kažu, dodatno pooštravanje režima zaštite autorskih i srodnih prava kojim se ograničavaju fundamentalna prava, bez širih konsultacija sa profesijama i udruženjima, sugeriše ništa drugo no zaštitu interesa globalnih korporacija, objavljeno je na zvaničnom blogu ovog udruženja.

Na ovaj način se domaći akteri, pre svega obrazovne institucije kao i biblioteke, arhivi, muzeji, mediji, kreativne industrije i IT preduzetnici – uvode u stanje pravne nesigurnosti.

Naime, predlog strategije iznet je u trenutku kada je debata o reformi sistema autorskih prava jedna od ključnih tema u Briselu, a njen budući epilog svakako će uticati i na nova pravna rešenja u Srbiji, dodaju iz fondacije. Štaviše, predloženoj strategiji nedostaje ključna mera za razvoj – reforma postojećeg pravnog okvira autorskih prava koja bi podržala inovacije, podsticala kreativnost i digitalizaciju kulturne baštine kroz proširivanje izuzetaka od isključivog autorskog prava u interesu pravne sigurnosti.

Poziv upućen neformalnim organizacijama i udruženjima

Kako se navodi u saopštenju SHARE Fondacije, predloženim merama ozbiljno su ugrožene temeljne vrednosti informacionog društva, čija je izgradnja u Srbiji u toku, slobodan pristup znanju i slobodi izražavanja na Internetu, informaciona privatnost kao i celokupan ekosistem za inovacije i razvoj kreativnih industrija i IT preduzetništva.

Formalne komentare na tekst Predloga strategije koje zainteresovani pojedinci i organizacije mogu uputiti putem zvaničnog dokumenta/diskusije, SHARE Fondacija dostaviće u narednim danima – nakon što se neformalne organizacije i udruženja pridruže otvorenom apelu. Opširnije o predloženoj stragetiji možete pročitati na zvaničnom sajtu fondacije, pri čemu se Predlog strategije intelektualne svojine nalazi do 22. novembra u procesu javne rasprave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Kultura 2.0

Stiže nam nova Vlada – koliko će se ona baviti digitalizacijom i IT industrijom u Srbiji?

Mnogo je toga urađeno u protekle četiri godine, mahom zbog kontinuiteta prethodne Vlade sa kojim se one pre nje i ne mogu baš pohvaliti. Analiziramo koje su to stvari koje bi se mogle naći u novom ekspozeu, a koje se tiču digitalizacije i IT industrije u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.

Gaming

Gejming studio Miracle Dojo ušao u svet gejmifikacije likova igrom PopStar Adventure – glavni junak je Željko Joksimović

Miracle Dojo, beogradski gejming studio, uspešno je objavio svoju drugu video igru - PopStar Adventure. Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa producentom i pevačem Željkom Joksimovićem, o čemu smo razgovarali sa osnivačem ovog studija. 

Kultura 2.0

Spotify imenovao Httpool kao ekskluzivnog zastupnika za oglasna rešenja na Balkanu

Ova agencija biće na raspolaganju brendovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i BiH koji žele da se oglašavaju na platformi Spotify.