SHARE Fondacija registrovala prvi poseban CERT u Srbiji

SHARE Fondacija registrovala prvi poseban CERT u Srbiji

Neprofitna organizacija za zaštitu prava i sloboda u digitalnom okruženju, SHARE Fondacija, zvanično je registrovala prvi poseban Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) Srbije. Fondacija je 10. aprila primila rešenje o upisu od strane RATEL-a.

share-certSHARE fondacija
Direktor RATEL-a, Vladica Tintor, uručuje rešenje o upisu posebnog CERT-a predstavnicima Fondacije.

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor, uručio je u ponedeljak 10. aprila – rešenje o upisu posebnog CERT-a predstavnicima SHARE Fondacije. Tintor je tom prilikom izjavio da će agencija osim evidencije posebnih CERT-ova, obavljati i sledeće funkcije:

  • Praćenje stanja o incidentima na nacionalnom nivou;
  • Pružanje upozorenja i saveta o incidentima u IKT sistemima;
  • Kontinuirani rad na analizi rizika, ali i na podizanju svesti građana, privrednih subjekata i organa javne vlasti o značaju informacione bezbednosti.

Tri godine besplatne pravne i tehničke pomoći

Digitalna bezbednost je jedna od primarnih oblasti delovanja SHARE Fondacije čiji su stručnjaci u prethodne dve godine objavili čak 5 publikacija koje se dotiču različitih aspekata bezbednosti IKT sistema, kao i online bezbednosti u širem smislu. Kako bi promovisala informacionu bezbednost u Srbiji, SHARE Fondacija organizuje seriju Cybersecurity okupljanja na kojima gostuju predstavnici nadležnih državnih institucija, IT kompanija, međunarodnih organizacija, civilnog društva i Internet zajednice.

Podsetimo, SHARE Fondacija već tri godine pruža besplatnu pravnu i tehničku pomoć online medijima, građanskim novinarima i organizacijama civilnog društva, a 2015. godine predstavljen je i Internet atlas Srbije koji je detaljno pokazao ko to sve prikuplja podatke korisnika i na koji način. Posle dva događaja koja su održana u novembru 2016. i februaru tekuće godine, SHARE Fondacija će u maju organizovati i treći meetup.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Office Talks Podcast

Šta najbolji programeri traže pored plate?

Kako se kompanije danas trude da privuku kvalitetan kadar, šta podrazumeva presonalizacija benefita i kako tokom pandemije izgleda proces zadržavanja zaposlenih? O ovim temama razgovaramo sa Tanjom Mladenović iz kompanije Nutanix u desetoj epizodi Office Talks podcasta.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako napraviti uspešan biznis od trčanja? (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduzetništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Startapi i poslovanje

Vladimir Vulić: Inovacije predstavljaju jedini ‘protivotrov’ za sve jaču konkurenciju i moraju postati DNK vaše kompanije

Uoči #CIC2020 sa Vladimirom Vulićem, menadžment konsultantom i suosnivačem Digitalizuj.Me, razgovaramo o tome kako napraviti 'revoluciju' u menadžmentu koji treba da podstanke na inovacije u svom timu.

Startapi i poslovanje

Predstavite svoj ‘fintech’ projekat na takmičenju Elevator Lab Challenge 2020 i osvojite i do €10.000

Raiffeisen banka i Startit pozivaju sve zainteresovane startape da se prijave na Elevator Lab Challenge 2020. Timovi koji se uključe u takmičenje imaće priliku da predstave svoje inovacije i najnovija rešenja iz oblasti finansijskih tehnologija pred stručnjacima iz industrije i startap ekosistema.