Ko to prikuplja naše podatke?

SHARE Fondacija predstavila ‘Internet Atlas’ Srbije: Ko to prikuplja naše podatke?

U prepunoj sali ‘Centra za kulturnu dekontaminaciju’, sinoć je održana konferencija u organizaciji SHARE Fondacije na kojoj je najviše bilo reči o funkcionisanju Interneta kao nevidljive infrastrukture. Tom prilikom, predstavljena je mreža skrivenih puteva kojima se kreću naši podaci - od kućnih kompjutera preko lokalnog provajdera do omiljenog sajta i nazad, prolazeći kroz različite kompanije i javne službe.

Share-fondacija-featured

Već na samom početku događaja predstavljeno je istraživanje o monitoringu putem koga su se prisutni upoznali sa statistikom o napadima na srpske sajtove ali i o prekršenim pravima i slobodama na Internetu. Što se tiče tehničkih napada, istraživanje je pokazalo sledeće:

  • Onemogućavanje pristupa sadržaju – dogodilo se 4 puta
  • Uništavanje i krađa podataka – tri puta
  • Neovlašćena izmena sadržaja – jedan put

Uzdrmani temelji slobode govora na Internetu, doveli su do pojave straha pri objavljivanju nekog sadržaja, te mnogi koji imaju potrebu da se oglase, odustaju od toga pre svega zbog nesigurnosti i reakcija koje vladaju u digitalnom svetu.

Ozbiljnost ove situacije možda i najbolje oslikava sledeća statistika istraživanja koju je predstavila SHARE fondacija. Da živimo u društvu u kome je cenzura i dalje neprevaziđen problem, dokaz su i učestali napadi na sajtove poput Telepromtera, Peščanika i Cenzolovke, pa čak i na tradicionalne medije poput lista Danas, navodi se u istraživanju.

Sve ovo na kraju rezultira pojavom informacionih delikta poput uvreda, neistina i ugrožavanja privatnosti, ali i pravnih posledica koje na kraju dovode do krivičnih prijava, privatnih tužbi, prekršajnih postupaka – pa čak i pritvora.

Share-fondacija
Sajtovi koji su pretrpeli najviše tehničkih napada na Internetu

Internet kao nevidljiva infrastruktura

Iz organizacije su se potrudili da publici što slikovitije približe nevidljivu infrastrukturu Interneta te su se osvrnuli na takozvane „Internet pakete“ koji se sastoje od hedera i contenta. Putem njih, naše informacije i poruke se kreću od jednog mesta do drugog prelazeći tako put, na primer od Beograda preko Frankfurta do Dablina i Ujedinjenog Kraljevstva, da bi se na kraju stacionirale u data centrima kompanija Facebook ili Google u Severnoj Karolini.

Praćenje puta koji Internet paket prelazi u deliću sekunde, znatno pomaže da se na kraju izvede statistika, obziorm da podaci ostaju zapisani na putu. Nakon ove globalne slike putovanja jedne informacije, usledila je i šarenolika Internet mapa Srbije i provajdera, od kojih je najveći upravo Telekom Srbija.

Predstavivši veliki grafikon koji zapravo ocrtava mrežu pretrage u Srbiji, iz organizacije su naveli da na osnovu cookies-a, velike kompanije, u ovom slučaju prikupljači podataka, dobijaju uvid u statistiku vaše pretrage kao i vaših potreba, te na osnovu formiranih profila interesovanja pojedinog korisnika plasiraju reklame na webu koje će najverovatnije biti interesantne osobi koja određenu stranicu često pretražuje.

Koje sve podatke dozvoljavamo da pojedine kompanije vide putem naših pametnih telefona? (Fotografiju u većoj rezoluciji preuzmite ovde)

Što se tiče mobilnih telefona, situacija je nešto drugačija, te se na osnovu prihvatanja uslova u premissions-u prilikom preuzimanja aplikacija, prikupljaju skoro svi multimedijalni podaci korisnika, među kojima su čak i SMS poruke. Isti je slučaj i sa smartphone aplikacijama mnogih medija u našoj zemlji, a među najvećim sakupljačima podataka su, kao što je i očekivano Viber, WhatsApp, Skype, Hangouts i druge.

Na samom kraju konferencije istaknut je značaj pristupu ličnih podataka sa mobilnih telefona koji se ostvaruje putem različitih prijemnika i SIM kartica, a koje koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ipak, iako je sve van naše kontrole, ličnu privatnost bar nekako možemo zaštititi ukoliko tačno znamo koje podatke odobravamo kompanijama, zaključili su organizatori.

Detaljne grafikone o prenosima informacija na webu, ali i mrežu srpskog Interneta možete pronaći na sajtu labs.rs.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nike, IBM i McDonald’s koriste srpski Vacation Tracker kako bi pratili godišnje odmore svojih zaposlenih

Praćenje godišnjih odmora, bolovanja i slobodnih dana u kompanijama sa velikim brojem zaposlenih često ume da bude komplikovan i zamoran proces. Rešenje ovog izazova u vidu digitalnog servisa Vacation Tracker ponudio je razvojni tim kompanije Cloud Horizon u Srbiji.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Gaming

Kako je tim beogradskog Ubisofta razvijao ‘Ghost Recon Breakpoint’ – za milione ljudi širom sveta

'Ghost Recon Breakpoint' je nova igra kompanije Ubisoft koja je u globalnoj 'gaming' zajednici već prikupila veliki broj pozitivnih reakcija igrača širom planete. U razgovoru sa jednim od članova tima koji je radio na razvoju ove igre otkrivamo kako je proces tekao 'iza kulisa'.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.