Internet u Srbiji je široko polje - sa mnogo trave, ali i ovaca

Sever Tasić: Internet u Srbiji je široko polje – sa mnogo trave, ali i ovaca

Digital u 2016. godini više nije samo stvar kojom se bavi nekolicina ludaka. Ne, danas je to i profesija samoproklamovanih Internet fešn gurua, evanđelista i koučeva koji upravo putem Interneta prodaju svoju pamet i usluge, a na čiji je sadržaj (čitaj kontent) teško ne odreagovati - pozitivno ili negativno. Digitalni bulšit ili doza pozitive koja nam je svima potrebna? U razgovoru sa Severom Tasićem, probali smo da otkrijemo.

sever_main

Reklama na webu odavno je prestala da bude stvar koja se vezuje isključivo za agencije. Pojedinci koji svoje prisustvo grade poput brenda danas sve češće sarađuju sa kompanijama kao eksterni konsultanti, savetujući ih na temu online prisustva, komunikacije sa publikom i slično. Niko ovde nije izmislio toplu vodu, ali da se ne lažemo – sa ekspanzijom Interneta porastao je i broj onih koji pokušavaju da prodaju nešto na domaćem webu, predstavljajući se kao pravi eksperti koji će poput mandatara za sastav Vlade odlučno voditi srpski digital napred, ka finalnoj pobedi. Urm, no.

I dok smo kao industrija možda i previše tihi kada su takvi pojedinci u pitanju, pre samo par nedelja na Internet je stigao Sever Tasić, lajfkouč enterprenuer – da, enterprenuer sa ENTER jer on je preduzetnik u didžitalu! U pitanju je satirična stranica čiji sadržaj zasmeva marketare i digitalce širom regiona, a koja možda i najbolje pokazuje koliko je danas zapravo lako upakovati Gary-like maglu i servirati je domaćoj publici željnoj pozitivnog preduzetničkog duha, zanemarujući ono što preduzetništvo zapravo jeste u korist lajkova i šerova.

Problem je u publici.

Pokušavajući da otkrijemo zašto je to tako, kontaktirali smo Severa koji je rado pristao na intervju, ali čiji je autor ipak želeo da ostane enonimus. Poštujući volju ovog lajfstajl kouča, zanimalo nas je ko je zapravo Sever Tasić i otkud on u srpskom digitalu:

Ideja o kreiranju takvog lika je nastala zato što je ljudima odavno bio potreban jedan narodni influenser koji će im na najjednostavniji način približiti sve mudrosti didžital marketinga i lajfa uopšte, sa spominjanjem što više stranih izraza kad god je to moguće kako bi ljudi shvatili da sam smart i da treba da me lisnuju. Nakon kraćeg perioda inkubacije, primetivši da postoji market nid, odlučio sam da svoj nouhau podelim i sa drugima.

Pametan bustuje, budala pratiobust
Kada i kreirate ozbiljan kontent, potrebno je bustovati isti kako bi sam rič bio veći, poručuje Sever čitaocima Netokracije.

Ukoliko ste pomislili kako Sever Tasić neodoljivo podseća na Petra Vasića, niste jedini. Mnogi su u startu prepoznali Severov sadržaj kao direktan odgovor na Vasićev unikatni i pomalo ekscentrični stil komunikacije, pun anglicizama i po koje psovke, no kako Tasić ističe, ova stranica nije odgovor isključivo na jednu osobu, već na publiku koju takve stranice okupljaju:

Sever je neka vrsta reakcije na sve samozvane lajfkoučeve i marketinške magove koji prosipaju mudrosti putem Interneta i društvenih mreža. On je u stvari kritika publike tih ljudi, a ne njih samih, jer, da ne izazivaju dovoljno interesovanja i da nemaju podršku, ovi prvi ne bi ni bili toliko intenzivni.

Prvo su bili didžejevi, onda su došli didžitalci

Nema sumnje da je Internet iz korena promenio mnoge aspekte našeg života. Sever napominje kako je to jedno široko polje, sa mnogo trave, ali i ovaca. I dok je fer to što svako sa pristupom računaru ima ikval oportjuniti da pokuša da proda sebe i svoje znanje, neretko je takav kontent poguban po dobre prakse unutar industrije, ali i po zdrav razum. Kako Sever kaže, to je logičan nastavak trenda da svi žele da budu didžejevi:

Sada je Internet popularan i svako gleda da nađe svoj plejs pod zvezdanim didžital nebom. Znamo svi za Internet of Things, ali Internet je D TING! Možda je taj tip didžitalaca poguban po zdrav razum i biznis, ali je zato veri gud za mene i moje mudrosti koje lakše mogu da dopru do širokih narodnih marketing masa, a to je ipak najbitnije in d long ran.

Naš sagovornik ističe i kako je publika, tj. odijens, odlično reagovala na njegove mudrosti jer prepoznaje tu iskonsku suštinu saveta koje je moguće primeniti u, kako kaže, ordineri lajfovima. Okupivši digitalce i ljude iz struke širom regiona (od Vardara pa do Triglava), Tasić pak kaže da ga Petar Vasić do dana današnjeg nije kontaktirao, verovatno shvativši da Sever zna već sve o marketingu i lajfu, ističući da je to pleonazam, jer marketing iz lajf.

Kako to misliš nemaš badžet za svoj vorkfors?
Kako to misliš nemaš badžet za svoj vorkfors?

Na pitanje da li kao struka trebamo da budemo glasniji protiv banalizovanja profesije, te predstavljanja Internet preduzetništva kao jednog od najboljih alata da se čovek obogati na brzaka, Sever napominje kako svakako treba biti glasniji, ne samo protiv banalizovanja profesije, nego i inače. Jednostavno, situacija je danas takva da ko glasnije viče, veći mu je i rič!

Iako identitet autora nismo mogli da otkrijemo, Tasić za Netokraciju kaže da u realnosti, Sever ima dosta amaterskog iskustva u navedenim oblastima i poprilično značajan onlajn prezens, samo do sada nije imao poriv da svoj influens i nolidž šeruje sa drugima na ovakav način. Poruka za sve digitalce, iako kratka, ne može biti jasnija – svakodnevno radite na kontentu jer tako će vaš influens na druge biti smisleniji.

Bust jor majnd, end d rest vil folou!

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Novost

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Sponzorisano

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.