Schneider Electric Novi Sad: Naš proizvod poboljšava živote korisnika širom sveta

Kako Schneider Electric u Novom Sadu razvija proizvode koji poboljšavaju živote krajnjih korisnika – i cele planete?

Da li ste znali da je Razvojni centar Schneider Electric u Novom Sadu zaslužan za kreiranje softvera koji obezbeđuje stabilno, ekološki održivo i ekonomično napajanje električnom energijom širom sveta? Više o ovome razgovarali smo sa Markom Ivanovićem koji vodi Network Viewer tim.

Internacionalna kompanija Schneider Electric poznata je po svojoj društvenoj odgovornosti i u protekle dve decenije osvojila je niz nagrada i priznanja zahvaljujući ekološkom poslovanju i održivom razvoju.

Jedno od rešenja na koje su posebno ponosni razvija se i u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, a kako za Netokraciju otkriva Marko Ivanović, Team Lead tima Network Viewer u Razvojnom centru Schneider Electric u Novom Sadu, rad iz tog sedišta u potpunosti je usklađen sa globalnom korporativnom strategijom ove kompanije.

Taj proizvod nosi naziv Advanced Distribution Management System (ADMS) i zahvaljujući njemu veliki deo sveta ima gotovo trenutni ponovni pristup nakon što dođe do prekida napajanja. Više o rešenju i timu koji stoji iza njega, Marko je podelio u razgovoru za Netokraciju.

Novosadski tim učestvuje u razvoju softvera koji upravlja elektromrežama širom sveta

Ivanović nam na početku razgovora bliže objašnjava šta je to ADMS, čemu služi i ko su krajnji korisnici ovog proizvoda:

ADMS je proizvod na koji smo veoma ponosni jer njegov kvalitet potvrđuje činjenica da unapređuje rad distributivnih sistema u brojnim zemljama širom sveta, u skladu sa globalnim smernicama kompanije.

Krajnji korisnici ADMS proizvoda su elektrodistributivna i elektroprenosna preduzeća širom sveta, odnosno preduzeća koja su ekvivalent Elektroprivredi Srbije i Elektromrežama Srbije. Suštinska misija proizvoda je upravljanje elektromrežom iz kontrolnog centra.

U praksi, to bi značilo da u slučaju da ostanete bez struje, ADMS omogućava da napajanje dobijete nazad što pre. Ivanović nam je objasnio šta se u tom momentu dešava iza scene:

U trenutku kada se desi prekid napajanja, operater u kontrolnoj sobi u ADMS softveru dobije signal i informaciju koji deo grada, koje zgrade/kuće su bez napajanja.

Momentalno se, koristeći funkcionalnosti softvera, locira oblast sa kvarom, ona se odvaja od ostatka elektromreže i šalje daljinski signal za vraćanje napajanja većini domaćinstava. U Australiji se ovo, zahvaljujući našem softveru, postiže u periodu od samo jednog minuta.

Naravno, postoji odgovarajuće rešenje čak i ukoliko elektromreža nema mogućnost daljinskog upravljanja iz kontrolne sobe, kako napominje Ivanović. “U takvim slučajevima, kada potrošač nazove call center da prijavi prekid napajanja, naš softver prikuplja te pozive, obrađuje ih i na bazi adrese domaćinstva tačno određuje gde je prekid napajanja, pomaže dispečeru da pošalje najbližu dežurnu ekipu za popravku, i time ubrzava povratak napajanja električnom energijom”, objašnjava on.

Network Viewer tim sarađuje sa klijentima širom sveta

Prirodno, interesovalo nas je čime se tačno bavi novosadski tim kada je reč o optimalnom funkcionisanju ADMS-a, a Marko nam je objasnio da je Network Viewer tim zaslužan za postavljanje UI/UX standarda za desktop aplikacije.

Kako je sa nama podelio Ivanović, Network Viewer tim radi sa klijentima širom sveta budući da se ADMS softver za upravljanje distributivnim mrežama koristi na svakom kontinentu, a trenutno aktuelni projekti su u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Australiji i Evropi.

Osnovne tehnologije koje ovaj tim od sedamnaest inženjera koristi u razvoju su .NET (C#, WPF, WCF), DirectX, gde je fokus na korišćenju i razvoju naprednih algoritama, struktura podataka i softverskih šablona.

Ivanović za Netokraciju otkriva i da se razvoj softvera odvija prema scrum framework-u, te da postoje dva scrum tima – UI Infrastructure i Advanced Visualization:

UI infrastructure scrum tim je zadužen za izgled naših osnovnih desktop aplikacija, pa tako pokriva sve – od podrške stilova i višejezičnosti aplikacije, preko obezbeđivanja grafičkih simbola za elemente mreže i vizuelnu indikaciju stanja na terenu, do implementacije widget-a i infrastrukture korisničkih dashboard-a. Fokus nam je uvek na vrhunskom UX-u, ali ovo je samo deo onoga čime se bavimo.

U Advanced Visualization scrum timu, usredsređeni smo na razvijanje naprednih algoritama za crtanje i generisanje delova mreže koji značajno olakšavaju softversko kreiranje električnih mreža i kasnije održavanje izmena koje se dešavaju u distributivnim mrežama. Pored toga, puno ulažemo u integraciju našeg softvera sa geografskim mapama vodećih svetskih provajdera.

Naravno, kako dodaje naš sagovornik, ovaj posao ne dolazi bez izazova, ali upravo se u dinamičnom okruženju i saradnji sa eksternim partnerima nalazi prilika za profesionalni rast i učenje.

ADMS softverska industrija je vrlo uska, pa je i znanje koncentrisano na mali skup ljudi

Zanimalo nas je i kako izgleda rad u timu koji se bavi neobičnim poslom unutar jedne usko-specifične industrije, a Ivanović je sa nama podelio svoje iskustvo. Njegova pozicija Team Lead-a je veoma zanimljiva budući da se on stara o tome da svakodnevna saradnja i komunikacija sa kolegama širom kompanije prolazi glatko i bez ikakvih šumova. Interna organizacija je takva da svaki član tima ima prostor i slobodu da doprinese projektu na najbolji mogući način:

Posao koji radimo je organizovan u iteracijama, gde pažnju posvećujemo svakom segmentu razvoja, od planiranja i estimacija posla, dizajniranja i implementacije rešenja, do testiranja.

Kako bi svaka od faza bila urađena kvalitetno, pored individualnih kvaliteta, i saradnja i komunikacija moraju biti na visokom nivou, pa je tako uobičajeno videti diskusiju ispred table, pair programing, kao i prenos znanja iskusnijih kolega mlađim kolegama u timu.

Ovaj posao, potvrđuju svi članovi tima, ne dolazi bez izazova – ali se u takvom okruženju nalazi prilika za profesionalni rast i učenje.

Pored toga, priroda posla, kultura razmene znanja u kompaniji Schneider Electric, omogućavaju svima u timu da svakodnevno usavršavaju svoje veštine i profesionalno napreduju:

U radu na projektima, naši zaposleni se susreću i uče od nekih od najvećih imena u ADMS industriji, ali i od samih klijenata. ADMS softverska industrija je vrlo usko-specifična, svega nekoliko kompanija u svetu nudi i prodaje ovaj softver, pa je i znanje koncentrisano na manji skup ljudi. Mi imamo tu čast da radimo sa takvim skupom ljudi, da učimo od njih, ali i da im pomognemo da reše probleme u radu koje su imali, implementacijom ADMS rešenja.

Moja je odgovornost da sagledam realno stanje i potrebe u timu u cilju dugoročnog postizanja visokog učinka tima; da se postaram da svakom članu tima bude omogućeno da kroz redovan rad, radi i na sopstvenom razvoju. Zajedničko građenje timskog duha i kulture su veliko zadovoljstvo kada je tim sačinjen od skupa sjajnih pojedinaca.

Schneider Electric u julu otvara kancelariju u Beogradu

Prateći vrednosti i korporativnu strategiju globalne kompanije, Razvojni centar Schneider Electric-a, kako posebno ističe naš sagovornik, posvećen je promociji kulture različitosti i zapošljava ljude svih životnih položaja, starosnih doba i kultura.

Sa druge strane, kada je reč o politici zapošljavanja, kompanija zapošljava kako eksperte i seniore, tako i juniore kroz svoj program stipendiranja. Studenti imaju priliku da se prijave za program kako bi znanje na fakultetima primenili u praksi, usavršili se i uživali podršku mentora:

Trenutno imamo 90 stipendista, a uskoro počinjemo sa novim ciklusom gde će studenti sa tehničkih fakulteta imati priliku da apliciraju i tako dobiju priliku da uče od naših posvećenih i stručnih mentora.

Naše mentore čini tim stručnih kolega koji svoje znanje i višegodišnje iskustvo dele sa studentima i kroz razne projekte osmišljene samo za njih im pomažu da približe teoriju sa praksom. Nakon završetka školovanja, studentima se pruža mogućnost da, ukoliko to žele, postanu deo našeg velikog tima.

UI infrastructure scrum tim je zadužen za izgled osnovnih desktop aplikacija, pa tako pokriva sve – od podrške stilova i višejezičnosti aplikacije do implementacije widget-a i infrastrukture korisničkih dashboard-a.

Inače, proces selekcije se najpre odvija kroz upoznavanje sa kandidatima. Intervju se sastoji od tehničkih i HR pitanja, a nakon toga kandidati prolaze kroz test procene. Ivanović je sa nama podelio kako taj test izgleda, kao i da li trenutno traže nove zaposlene:

Test se tiče procene nivoa znanja engleskog jezika (budući da su naši klijenti iz inostranstva), ali isto tako imamo i test procene uklopivosti u naš sistem i kulturu.

Trenutno širimo naše poslovanje na teritoriji Beograda, gde u julu mesecu otvaramo poslovni prostor na veoma atraktivnoj lokaciji. Shodno tome, pozicije koje su nam otvorene su mahom za Beograd (Software .NET Developer, Software Developer for SCADA, Software UI Developer, Software WEB Developer), ali imamo i dve otvorene pozicije u Novom Sadu od kojih je jedna baš u mom timu (Senior Software Developer, Software Developer in Network Viewer Team-u).

Za kraj, interesovalo nas je da li postoji nešto što može da presudi prilikom selekcije kandidata. Ivanović nam otkriva da je sjajno ukoliko kandidat prepoznaje važnost ekološkog poslovanja i održivog razvoja, te ima želju da učestvuje u radu kompanije koja ima jasnu misiju poboljšanja života krajnjeg korisnika, zajednice i cele planete. “Mi upravo želimo da okupimo tim kolega koji vole takve izazove, a gde će im različitost u svakom smislu doneti nova znanja, iskustva pa i vrednosti”, zaključuje Ivanović.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.