Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kraj je godine, pandemija COVID-19 virusa ne jenjava, a Internet kupovina mogla bi doživeti drugi pik prvog talasa. Sve to govori nam da ćemo i u narednim mesecima kupovati robu putem različitih sajtova, dok odnedavno imamo i novog igrača na tržištu classifieds oglasa koji je privukao pažnju kako prodavaca, tako i kupaca, a koji već sada obećava ozbiljnu konkurenciju na sceni na kojoj prema mišljenju mnogih vlada izuzetno prisutan monopol.

Sasomange.rs lansiran je sredinom juna, a oglasnik je već uspeo da zabeleži oko 100.000 registrovanih korisnika (fizičkih i pravnih lica) koji su postavili oko 500.000 oglasa. Impresivni rezultati za jednu novu priču o kojoj smo imali prilike više da čujemo od Željka Banića (Chief Revenue Officer) i Jelene Popović (Senior Brand Manager) koji su u razgovoru za Netokraciju otkrili kako je nastao novi oglasnik u Srbiji i po čemu se razlikuje od konkurencije, te koji su planovi za sajt koji geslom ima sve! pokušava da osvoji udeo na izuzetno vrednom tržištu.

Kupovna moć u Srbiji u porastu

“Tamo gde posluju medijske kuće koje u svojoj grupaciji imaju print izdanja, news portale sasvim prirodno imaju i classified izdanja ili u printu ili na webu”, započinje razgovor Željko Banić koji je duže od 11 godina radio u najvećem hrvatskom oglasniku Njuskalo.hr. Banić za Netokraciju kaže kako je radio kao konsultant u Adria Media Zagreb, koja je inače u vlasništvu Adria Media Grupe, te je doneta odluka da se njegovo bogato iskustvo primeni i na tržištu Srbije gde mu je povereno lansiranje punokrvnog classifieds portala o kome danas i pričamo.

Govoreći o domaćem tržištu iz ugla Sasomange portala, ali i o procentu fizičkih i pravnih lica koja prodaju robu putem classifieds portala, Željko dodaje:

U svakoj zemlji pa tako i u Srbiji, postoji potreba za classifieds izdanjima i to tržište je onoliko veliko koliko je velika zemlja u kojoj djeluje i koliko je jaka kupovna moć na dotičnom tržištu. Imam iskustvo iz Hrvatske i Slovenije i mogu reći da je tržište u Srbiji veće što je i prirodno s obzirom na broj stanovnika. Poslednjih par godina kupovna moć u Srbiji raste što se vidi i po broju stanova, automobila i ostale robe koja se svake godine proda u Srbiji.

Naš sagovornik naglašava da su classifieds portali mesto gde se susreće ponuda fizičkih lica i pravnih, da je na korisnicima da vrše pretragu prema svojim željama i mogućnostima, dok je na oglasniku da vam prezentuje ponudu – u jednom preglednom i organizovanom formatu.

Iako je krenuo sa radom za vreme leta, Sasomange je za kratko vreme uspeo da okupi značajnu bazu prvih korisnika. Naslovna stranica u prvi mah ističe 18 superkategorija kroz koje je do sada prošlo više od pola miliona oglasa.

Njegova koleginica Jelena Popović, ističe za Netokraciju da je Sasomange nastao pre svega kao rezultat potrebe tržišta da na jednom mestu ima najsveobuhvatniju ponudu proizvoda, te da je cilj bio napraviti classified platformu koja će biti jednostavna i intuitivna za korišćenje uz implementaciju atraktivnih funkcionalnosti proizašlih iz najboljih praksi i trendova u industriji, vodeći se isto tako najsavremenijim UX/UI principima.

Digitalni kanali ključni za dalji rast trgovine

Razgovarajući o Internet trgovini u Srbiji, a posebno u doba COVID-19 pandemije koja je ostavila svog trag na čitav sektor, Jelena kaže da je e-commerce zabeležio ogroman porast u Srbiji i globalno – kako na nivou Internet saobraćaja, tako i u broju novih korisnika i otvorenih stranica od početka pandemije.

Ovoj situaciji bio je prinuđen da se prilagodi i Sasomange tim, prevashodno strateškim pristupom i dobrim planiranjem koje im je omogućilo da lansiraju brend u vreme pandemije i zabeleže značajan rast u broju registrovanih korisnika i broju postavljenih oglasa. “Činjenica da je veliki broj ljudi provodio više vremena na digitalnim kanalima samo je doprinela tome da poruka ovog oglasnika brže i češće dođe do krajnjih korisnika”, kaže Popović i dodaje:

Pandemija je promenila svet i uticala na sve segmente poslovanja, između ostalog na percepciju i kupaca i prodavaca kada je online trgovina u pitanju koja je u uslovima pandemije postala neophodnost i dodatno ubrzala rast online tržišta i classifieds-a.

Online interakcija koja je razvijena između korisnika i kompanija imaće uticaj na sve dalje aktivnosti koje kompanije preduzimaju. Ova situacija može samo da nas podstakne da svoje platforme unapređujemo, da slušamo korisnike i brzo se prilagođavamo svim njihovim novim zahtevima.

Oglasi besplatni, a novi alati napraviće od prosečnog trgovca super-prodavca

Govoreći o prvim reakcijama korisnika, Željko ističe da su one zaista fantastične i dodaje da im se mnogo toga sviđa – počevši od specifičnog naziva, pa do jasnog i lako pretraživog sadržaja. On kaže da Sasomange ujedno donosi i nekoliko novina za poslovne oglašivače koji imaju za cilj da im olakšaju poslovanje i lakše procenjivanje najtraženije robe na tržištu. Pored tehnoloških inovacija, tu su i oglasni savetnici koji nastoje da pomognu fizičkim i pravnim licima (prodavcima) kako bi što pre i što lakše ostvarili prodaju na ovom portalu.

Sa 100.000 registrovanih korisnika i gotovo pola miliona postavljenih oglasa, Sasomange se svakako može pohvaliti šarenolikom ponudom koja i opravdava moto ovog sajta, dok Banić naglašava za Netokraciju kako su svi oglasi podeljeni u 18 superkategorija, 76 kategorija i 401 podkategoriju. Sa rastom broja oglasa raste i broj podkategorija, a sve u cilju jednostavnije pretrage.

Iako nije mogao da izdvoji kategoriju koja najbrže raste, naš sagovornik ističe da je primetan trend postavljanja i skidanja oglasa što znači da se stvari prodaju. Zadovoljni korisnici, zadovoljna i uprava.

Moderan i pregledan dizajn nastoji da se korisnicima obrati u okruženju u kojem najčešće kupuju, ali i u okviru kojeg najčešće pretražuju različite proizvode. Mobilna aplikacija za iOS i Android korisnike dostupna je od samog starta.

Međutim, kada i otvorite sasomange.rs dve su kategorije najprimetnije – auto-moto i nekretnine. Nas je zanimalo koliko je izazovno graditi jedan sveobuhvatan oglasnik sa izraženom ponudom automobila i nekretnina, posebno na tržištu na kome već postoje specijalizovani sajtovi baš za ove proizvode? Banić otkriva:

U svakoj regiji postoji neki classifieds koji oglašava sve: automobile, nekretnine i sve ostalo što je i prirodno. Servisi koji su specijalizirani za pojedine sekcije su uglavnom više nacionalni odnosno možemo reći kontinentalni kao recimo: booking.com, mobile.de, autoscout24.com i drugi. Postavljanje na tržište classifieds portala koji obuhvaća sve je svakako zahtijevnije, složenije, a na kraju i skuplje nego postavljanje jednostavnijih manjih portala koji pokrivaju neko ograničeno područije.

Dotakavši se poslovnog modela novog oglasnika na kojem već primećujemo i prve istaknute rubrike koje podržavaju kompanije kao što su Games i Kids Land, Željko kaže da je Sasomange u ovom momentu u potpunosti besplatan za svoje oglašivače jer poslovni model podrazumeva to da je portal u stanju da svojim oglašivačima osigura mesto na kojem će ostvarivati prodaju. On dodaje:

Tek kada naši oglašivači budu sasvim uvijereni da smo takvo mjesto pružit ćemo čitav niza alata koji će im olakšati prodaju. Osim istaknutih pozicija i mogućnosti obavljanja kupnje / plaćanje / bit će im na raspolaganju čitav niz alata s kojima će im pomoći da plasiraju svoju ponudu. Tu prije svega vidimo određene analize tržišta kao i različite tipove plaćanja, riješavanja dostave i sve ostalo što prati poslovanje na webu.

Ova ponuda, iako primamljiva čak i fizičkim licima, posebno se ističe na radaru malih i srednjih trgovca koji se u ovim izazovnim vremenima okreću digitalnim kanalima prodaje kako bi njihove usluge ili proizvodi došli do što brojnije publike. Jelena za Netokraciju ističe da su predstavnici MSP sektora prepoznali Sasomange kao platformu koja će im pomoći da se dobro pozicioniraju, da što bolje vide i brzo i jednostavno prodaju svoje proizvode:

U industriji kojom vlada jaka konkurencija i budžeti drastično osciliraju, malim i srednjim preduzećima koja nužno nemaju sredstava za ulaganje u svoje Internet trgovine i marketing, potrebna je velika podrška. Zato su naši oglasni savetnici i kompletan prodajni tim uvek dostupni – ne samo na nivou plasmana ideja i rešenja koji dovode do ostvarenja prodaje već i prilagođavanjem potrebama svakog individualnog oglašivača i građenju dugoročnog poverenja i na proizvođače i prodavce ne gledaju kao na klijente već kao na partnere.

Novi projekat iz redova već poznate digital ekipe

Na početku ovog intervjua Željko je istakao kako u posao oglasnika uglavnom ulaze medijske kompanije, oslanjajući se na svoju istoriju štampanih izdanja i malih oglasa. Iako smo papir odavno zamenili ekranom visoke rezolucije, u slučaju Sasomange.rs treba govoriti i o timu koji je razvijao ovaj projekat unutar Adria Media grupe, a koji upravo nosi Wireless Media pečat.

Jelena za Netokraciju otkriva da je pokretanje jednog ovakog projekta zahtevalo ozbiljno strateško planiranje, jasno definisanje procesa i partnera sa kojima će se realizovati plasiranje novog brenda na tržište:

Kao deo Adria Media grupe imali smo značajnu podršku kod obezbeđivanja resursa, sagledavanja tržišta i potencijala i celokupnog know-how koji jedan dugogodišnji sistem ima.

Sa druge strane, imajući u vidu da Sasomange ima za cilj da postane vodeći online oglasnik u Srbiji i pruža superiorno iskustvo online trgovine jako je bitno da iza sebe ima sistem koji može da podrži sve zahteve i potrebe biznisa sa jedne strane i tržišta sa druge. Upravo iz tih razloga logičan izbor je bilo partnerstvo sa Wireless Mediom kao pouzdanim partnerom koji omogućava svu potrebnu podršku brendu, kako na polju UX-a i marketinga, tako i u automatizaciji različitih procesa.

Pored medijskog iskustva tu je svakako i marketinško koje u ovom slučaju isto tako ne trebamo zanemariti, pogotovo ne sada kada je poznato zaštitno ime ovog oglasnika koje stiže upravo u vidu popularnog glumca Andrije Miloševića koji je snimio i veoma zanimljivu reklamu za Sasomange – nove reči, ali stara i dobro poznata pesma. Štaviše, sama reklama zabeležila je i oko 70.000 YouTube pregleda što nije zanemarljivo kada se u prilog uzme priroda takvog sadržaja.

Na pitanje kakve su prve reakcije publike, Popović kaže da su poruke pozitivne – kako na nivou kompletne kreativne kampanje i komunikacije tako i na nivou saradnje sa Andrijom Miloševićem:

Andrija je poznato lice koje svi vole i saradnja sa njim je došla potpuno prirodno. Verujemo da uspeh ove kampanje leži u kombinaciji njegove prirodnosti i duhovitosti sa komunikacijom našeg brenda na topao način što garantuje momentalnu prepoznatljivost.

Za kraj, Banić je za Netokraciju govorio o daljim planovima za Sasomange koji uključuju nastavak potrage za ljudima kojima su Internet i digitalni mediji u centru pažnje. “Nema sumnje da je Internet trgovina svakako budućnost”, dodaje on ističući primer iz okruženja koji vrlo dobro sumira pravac u kojem se e-commerce kreće – put na kom vidi i Srbiju u skorije vreme:

U zadnjih desetak godina Internet trgovina napravila je totalni bum, u Hrvatskoj možete preko Interneta naručiti auto, polovni ili novi, koji Vam sistemom ključ u ruke dostave na željenu adresu, registriran i spreman za put. Očekujem da će vrlo brzo to biti moguće i u Srbiji. Korona kriza je cijeli taj proces još ubrzala tako da svakako vjerujemo da će Internet trgovina još više rasti u narednom periodu. Sasomange je u stvari jedan veliki shopping centar u kojem ćete kupovati iz udobnosti vlastitog doma.

Posetite Sasomange.rs i pogledajte kako izgleda novi classifieds portal na tržištu Srbije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Novost

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.