YouTube uvodi ‘blurovanje' osoba zarad bolje privatnosti - Netokracija.rs

YouTube uvodi ‘blurovanje’ osoba zarad bolje privatnosti

Svetski poznati servis za objavljivanje i pregledanje video sadržaja, omogućio je korisnicima opciju zamagljivanja bilo kojih objekata ili lica u okviru njihovih video materijala, a sve zarad boljeg prikrivanja i očuvanja detalja koji se tiču privatnosti korisnika.

you-tube-

Kako prenosi Wersm, najavljena funkcija nije u potpunosti nova, s obziorm na to da je YouTube još 2012. godine nudio alat za zamagljivanje lica. Međutim, nova, naprednija funkcija se od sada može upotrebiti u bilo kojoj sekciji video sadržaja, pa čak i na pokretnim objektima. Sa druge strane, većina korisnika verovatno već ima razloge zbog kojih bi upotrebili novu opciju – bilo da je reč o prikrivanju registarskih tablica, određenih papira, brojeva kreditnih kartica i drugo.

Dakle, sve što korisnici treba da urade kako bi prikrili mogućnost identifikovanja željenog objekta, potrebno je da ucrtaju pravougaonik ili kvadrat kod željene sekvence videa za koju žele da bude zamućena, te nakon toga po želji mogu proširivati i smanjivati pomenuti okvir. Zamagljena zona koja je prethodno određena će pratiti bilo koji animirani ili pokretni objekat, a isto tako se može upotrebiti na statičnim delovima video materijala.

wersm-youtube-blur-car-in-video

Verzija za mobilne aplikacije štiže uskoro

Dobra stvar kod pomenute funkcije jeste da se uređen video može sačuvati uporedo sa originalnom verzijom. Naravno, ovo može biti od velike koristi za materijale koji svojim sadržajem mogu biti osetljivi i ograničeni za određeni uzrast kod dece.

Ako uzmemo u obzir da je YouTube deo tehnološkog giganta Google (Alphabet), onda se lako možemo setiti inicijative „blurovanja“ lica tokom snimanja sadržaja za Street View na Google Mapama, a sve na zahtev određenog broja ljudi koji ne žele da se njihova privatnost otkriva na ovom servisu poznate kompanije.

Novi alat iz YouTubea samo će podići rejting ovog servisa koji je u poslednje vreme doneo određeni broj korisnih novina koje zadovoljavaju i naprednije korisnike, te se visoko kotira u sferi digitalnih medija. Pomenuta funkcija je već dostupna na desktop verziji YouTubea za web, te bi uskoro trebalo očekivati da stigne i na aplikaciju ovog servisa za mobilne uređaje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.