YouTube uvodi ‘blurovanje' osoba zarad bolje privatnosti - Netokracija.rs

YouTube uvodi ‘blurovanje’ osoba zarad bolje privatnosti

Svetski poznati servis za objavljivanje i pregledanje video sadržaja, omogućio je korisnicima opciju zamagljivanja bilo kojih objekata ili lica u okviru njihovih video materijala, a sve zarad boljeg prikrivanja i očuvanja detalja koji se tiču privatnosti korisnika.

you-tube-

Kako prenosi Wersm, najavljena funkcija nije u potpunosti nova, s obziorm na to da je YouTube još 2012. godine nudio alat za zamagljivanje lica. Međutim, nova, naprednija funkcija se od sada može upotrebiti u bilo kojoj sekciji video sadržaja, pa čak i na pokretnim objektima. Sa druge strane, većina korisnika verovatno već ima razloge zbog kojih bi upotrebili novu opciju – bilo da je reč o prikrivanju registarskih tablica, određenih papira, brojeva kreditnih kartica i drugo.

Dakle, sve što korisnici treba da urade kako bi prikrili mogućnost identifikovanja željenog objekta, potrebno je da ucrtaju pravougaonik ili kvadrat kod željene sekvence videa za koju žele da bude zamućena, te nakon toga po želji mogu proširivati i smanjivati pomenuti okvir. Zamagljena zona koja je prethodno određena će pratiti bilo koji animirani ili pokretni objekat, a isto tako se može upotrebiti na statičnim delovima video materijala.

wersm-youtube-blur-car-in-video

Verzija za mobilne aplikacije štiže uskoro

Dobra stvar kod pomenute funkcije jeste da se uređen video može sačuvati uporedo sa originalnom verzijom. Naravno, ovo može biti od velike koristi za materijale koji svojim sadržajem mogu biti osetljivi i ograničeni za određeni uzrast kod dece.

Ako uzmemo u obzir da je YouTube deo tehnološkog giganta Google (Alphabet), onda se lako možemo setiti inicijative „blurovanja“ lica tokom snimanja sadržaja za Street View na Google Mapama, a sve na zahtev određenog broja ljudi koji ne žele da se njihova privatnost otkriva na ovom servisu poznate kompanije.

Novi alat iz YouTubea samo će podići rejting ovog servisa koji je u poslednje vreme doneo određeni broj korisnih novina koje zadovoljavaju i naprednije korisnike, te se visoko kotira u sferi digitalnih medija. Pomenuta funkcija je već dostupna na desktop verziji YouTubea za web, te bi uskoro trebalo očekivati da stigne i na aplikaciju ovog servisa za mobilne uređaje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.

Kultura 2.0

Dizajniranje rečima: Zašto je tekst važan za korisničko iskustvo?

Ako radite na aplikaciji koja sadrži reči, morate imate osobu koja je za te reči odgovorna.