DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast IT-ja

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica u prethodnom periodu dogovorile su saradnju sa ciljem definisanja zajedničkih predloga mera usmerenih na unapređenje poreskog okvira. Kao rezultat ove saradnje, početkom juna 2021. formulisan je predlog 11 mera koje će, ako budu usvojene, podržati dalji razvoj IT sektora kao jednog od najznačajnijih i najvitalnijih segmenata domaće privrede. Predlozi su sledeći:

 1. Podrška istraživačko-razvojnim projektima i inovacijama – poreski podsticaj na nivou zarada zaposlenih koji su angažovani na projektima istraživanja i razvoja,
 2. Podrška mladima i obrazovanima – oslobođenje od obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za visoko-obrazovane obveznike mlađe od 40 godina starosti,
 3. Podrška prilikom prvog zaposlenja – ponovno uvođenje podsticaja za lica koja prvi put ulaze na tržište rada,
 4. Podrška inovacijama i okretanju ka globalnom tržištu – produženje podsticaja za osnivače inovativnih startapa,
 5. Podrška privlačenju eksperata iz inostranstva – proširenje poreskog oslobođenja u slučaju povratnika i novonastanjenih stranaca i na godišnji porez na dohodak građana,
 6. Podrška za omogućavanje ostanka ili vraćanja intelektualne svojine u Srbiju – oslobođenje od obračunavanja i plaćanja poreza na kapitalni dobitak u slučaju unošenja intelektualne svojine u kapital rezidentnog pravnog lica,
 7. Podrška investicijama domaćih kompanija u inostranstvu – reforma poreskih propisa u domenu pregraničnog holding režima,
 8. Podrška ulaganjima u ekonomiju znanja – poreski kredit za ulaganje u alternativne investicione fondove (AIF),
 9. Podsticaj za prikupljanje prvih, možda najvažnijih investicija u početnim fazama poslovanja – poreski kredit na nivou godišnjeg poreza na dohodak građana za investicije u inovativne startape,
 10. Dodatna podrška malim kompanijama suočenim sa posledicama isteka privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize – nastavak važenja prelaznog režima koji je pratio reformu paušalnog oporezivanja pod posebnim uslovima,
 11. Omogućavanje promene forme poslovanja iz preduzetnika koji ne prolazi test samostalnosti u zaposlenje (uz odobravanje korišćenja prelaznog režima i uz fiksno plaćanje neosnovano stečene poreske uštede).

Deo predloga će uskoro ući u proceduru donošenja

Pomenute organizacije su se u prethodnom periodu založile da Vlada Srbije razmotri usvajanje predloženih mera i izložile argumentaciju na koji način bi njihovo usvajanje doprinelo globalnom rastu domaće privrede.

Kako se navodi u saopštenju, obe organizacije pozdravljaju najavu u javnosti da će deo predloženog paketa ući u proceduru donošenja, ali se i dalje snažno zalažu za usvajanje ostatka predloženih mera jer u velikoj meri doprinosi ispunjavanju zajednički definisanih strateških ciljeva međusobne saradnje.

Takođe, i Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica navele su da je namera iza definisanja ovih predloženih mera da se u Srbiji stvore prilike da se:

 • Podstaknu inovacije i stvaranje sopstvenih proizvoda sa intelektualnom svojinom u domaćem vlasništvu,
 • Poveća međunarodna konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji,
 • Podstakne zapošljavanje i ulaganje u razvoj mladih stručnjaka,
 • Smanji odlazak najkvalifikovanijih stručnjaka,
 • Pruži dodatna podrška malim privrednim subjektima suočenim sa posledicama isteka, privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize.

Kompletan predlog možete pogledati na sajtu Inicijative “Digitalna Srbija”.


Ostavi komentar

 1. K.S.

  K.S.

  22. 6. 2021. u 08:22 Odgovori

  Izgleda nikome ne smeta zastareli Zakon o deviznom poslovanju i podzakonski akti koji usporavaju i komplikuju poslovanje?

  Pozdrav.

 2. Djura

  Djura

  23. 6. 2021. u 03:44 Odgovori

  Interesantno da istrazivanja ozbiljnih naucnih institucija kazu da je oko 40 godina prosecna starost uspesnog osnivaca startupa u Americi. Naravno mi smo pametniji pa nam zato toliko dobro ide…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.