DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast IT-ja

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica u prethodnom periodu dogovorile su saradnju sa ciljem definisanja zajedničkih predloga mera usmerenih na unapređenje poreskog okvira. Kao rezultat ove saradnje, početkom juna 2021. formulisan je predlog 11 mera koje će, ako budu usvojene, podržati dalji razvoj IT sektora kao jednog od najznačajnijih i najvitalnijih segmenata domaće privrede. Predlozi su sledeći:

 1. Podrška istraživačko-razvojnim projektima i inovacijama – poreski podsticaj na nivou zarada zaposlenih koji su angažovani na projektima istraživanja i razvoja,
 2. Podrška mladima i obrazovanima – oslobođenje od obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za visoko-obrazovane obveznike mlađe od 40 godina starosti,
 3. Podrška prilikom prvog zaposlenja – ponovno uvođenje podsticaja za lica koja prvi put ulaze na tržište rada,
 4. Podrška inovacijama i okretanju ka globalnom tržištu – produženje podsticaja za osnivače inovativnih startapa,
 5. Podrška privlačenju eksperata iz inostranstva – proširenje poreskog oslobođenja u slučaju povratnika i novonastanjenih stranaca i na godišnji porez na dohodak građana,
 6. Podrška za omogućavanje ostanka ili vraćanja intelektualne svojine u Srbiju – oslobođenje od obračunavanja i plaćanja poreza na kapitalni dobitak u slučaju unošenja intelektualne svojine u kapital rezidentnog pravnog lica,
 7. Podrška investicijama domaćih kompanija u inostranstvu – reforma poreskih propisa u domenu pregraničnog holding režima,
 8. Podrška ulaganjima u ekonomiju znanja – poreski kredit za ulaganje u alternativne investicione fondove (AIF),
 9. Podsticaj za prikupljanje prvih, možda najvažnijih investicija u početnim fazama poslovanja – poreski kredit na nivou godišnjeg poreza na dohodak građana za investicije u inovativne startape,
 10. Dodatna podrška malim kompanijama suočenim sa posledicama isteka privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize – nastavak važenja prelaznog režima koji je pratio reformu paušalnog oporezivanja pod posebnim uslovima,
 11. Omogućavanje promene forme poslovanja iz preduzetnika koji ne prolazi test samostalnosti u zaposlenje (uz odobravanje korišćenja prelaznog režima i uz fiksno plaćanje neosnovano stečene poreske uštede).

Deo predloga će uskoro ući u proceduru donošenja

Pomenute organizacije su se u prethodnom periodu založile da Vlada Srbije razmotri usvajanje predloženih mera i izložile argumentaciju na koji način bi njihovo usvajanje doprinelo globalnom rastu domaće privrede.

Kako se navodi u saopštenju, obe organizacije pozdravljaju najavu u javnosti da će deo predloženog paketa ući u proceduru donošenja, ali se i dalje snažno zalažu za usvajanje ostatka predloženih mera jer u velikoj meri doprinosi ispunjavanju zajednički definisanih strateških ciljeva međusobne saradnje.

Takođe, i Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica navele su da je namera iza definisanja ovih predloženih mera da se u Srbiji stvore prilike da se:

 • Podstaknu inovacije i stvaranje sopstvenih proizvoda sa intelektualnom svojinom u domaćem vlasništvu,
 • Poveća međunarodna konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji,
 • Podstakne zapošljavanje i ulaganje u razvoj mladih stručnjaka,
 • Smanji odlazak najkvalifikovanijih stručnjaka,
 • Pruži dodatna podrška malim privrednim subjektima suočenim sa posledicama isteka, privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize.

Kompletan predlog možete pogledati na sajtu Inicijative “Digitalna Srbija”.


Ostavi komentar

 1. K.S.

  K.S.

  22. 6. 2021. u 08:22 Odgovori

  Izgleda nikome ne smeta zastareli Zakon o deviznom poslovanju i podzakonski akti koji usporavaju i komplikuju poslovanje?

  Pozdrav.

 2. Djura

  Djura

  23. 6. 2021. u 03:44 Odgovori

  Interesantno da istrazivanja ozbiljnih naucnih institucija kazu da je oko 40 godina prosecna starost uspesnog osnivaca startupa u Americi. Naravno mi smo pametniji pa nam zato toliko dobro ide…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Od Silicijumske doline do Skadarlije: Kako je američki Harness otvorio svoj R&D centar u srpskoj prestonici?

Kao kompanija koja razvija CI/CD alate za programere i dev timove, američki Harness otvorio je početkom godine svoj R&D centar u srpskoj prestonici. Otkrivamo koji su njihovi dalji planovi.

Gaming

Kroz program ‘Game Dev Bootcamp’ Nordeus nastavlja da edukuje mlade o razvoju igara – prijave do 12. novembra

Nordeus fondacija pokreće novi online besplatni obrazovni program 'Game Dev Bootcamp' za mlade širom Srbije koji su zainteresovani za tehnički razvoj video igara.

Internet marketing

Digitalni marketing u regulisanim industrijama: Kako se oglašavati kada je sve zabranjeno?

Za sve regulisane industrije uvek važe dve stvari, budžet uglavnom nikada nije problem i skoro ništa nije dozvoljeno kada je marketing u pitanju.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Sat vremena o TikTok oglašavanju (gošća Gorana Risteski)

TikTok, društvena mreža koja je osvojila svet u prethodne dve godine, raste još više i otvara nove mogućnosti za brendove, biznise, oglašivače i nezavisne kreatore. Upravo na tu temu u 73. epizodi Office Talks podcasta pričamo sa Goranom Risteski koja radi kao Media Researcher u agenciji Direct Media United Solutions.

Karijere

Tamara Prodanović postaje specijalista za brendiranje poslodavca u kompaniji Syrmia

Odakle je potekla odluka da se Tamara nakon sedam godina provedenih u HelloWorld-u priključi 'kompanijskoj strani priče' i pređe u kompaniju Syrmia?

Karijere

Studenti informatike i Synechron organizovali prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

BarKod hakaton, prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održan je prethodnog vikenda pod sloganom 'Ako ništa…bar kod!'.

Kultura 2.0

UNICEF u Srbiji pokrenuo humanitarnu akciju – kupovinom NFT tokena pomažete deci sa smetnjama u razvoju

Povodom obeležavanja 75 godina rada UNICEF-a predstavljena je i dalje aktuelna specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena - NFT, koja će biti izložena do 11. decembra. Izložba ima humanitarni cilj nabavke asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Startapi i poslovanje

Programeri, Bosch ne proizvodi samo aparate za kafu – ima i odeljenja koja kreiraju softvere

Mesec dana sam u Bosch-u. Iako za sebe mislim da detaljno poznajem IT industriju, do pre dva meseca nisam znala da ova kompanija proizvodi nešto što nisu aparati za kafu, veš mašine i klime, kao i da u okviru Bosch-a postoje neka odeljenja koja prave softvere.

Karijere

Kompanija ZF Serbia najavila nova zapošljavanja u novosadskom razvojnom centru

Traže se inženjeri za rad na razvoju energetske elektronike za primenu u pogonskim sistemima.