DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast IT-ja

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica u prethodnom periodu dogovorile su saradnju sa ciljem definisanja zajedničkih predloga mera usmerenih na unapređenje poreskog okvira. Kao rezultat ove saradnje, početkom juna 2021. formulisan je predlog 11 mera koje će, ako budu usvojene, podržati dalji razvoj IT sektora kao jednog od najznačajnijih i najvitalnijih segmenata domaće privrede. Predlozi su sledeći:

 1. Podrška istraživačko-razvojnim projektima i inovacijama – poreski podsticaj na nivou zarada zaposlenih koji su angažovani na projektima istraživanja i razvoja,
 2. Podrška mladima i obrazovanima – oslobođenje od obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za visoko-obrazovane obveznike mlađe od 40 godina starosti,
 3. Podrška prilikom prvog zaposlenja – ponovno uvođenje podsticaja za lica koja prvi put ulaze na tržište rada,
 4. Podrška inovacijama i okretanju ka globalnom tržištu – produženje podsticaja za osnivače inovativnih startapa,
 5. Podrška privlačenju eksperata iz inostranstva – proširenje poreskog oslobođenja u slučaju povratnika i novonastanjenih stranaca i na godišnji porez na dohodak građana,
 6. Podrška za omogućavanje ostanka ili vraćanja intelektualne svojine u Srbiju – oslobođenje od obračunavanja i plaćanja poreza na kapitalni dobitak u slučaju unošenja intelektualne svojine u kapital rezidentnog pravnog lica,
 7. Podrška investicijama domaćih kompanija u inostranstvu – reforma poreskih propisa u domenu pregraničnog holding režima,
 8. Podrška ulaganjima u ekonomiju znanja – poreski kredit za ulaganje u alternativne investicione fondove (AIF),
 9. Podsticaj za prikupljanje prvih, možda najvažnijih investicija u početnim fazama poslovanja – poreski kredit na nivou godišnjeg poreza na dohodak građana za investicije u inovativne startape,
 10. Dodatna podrška malim kompanijama suočenim sa posledicama isteka privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize – nastavak važenja prelaznog režima koji je pratio reformu paušalnog oporezivanja pod posebnim uslovima,
 11. Omogućavanje promene forme poslovanja iz preduzetnika koji ne prolazi test samostalnosti u zaposlenje (uz odobravanje korišćenja prelaznog režima i uz fiksno plaćanje neosnovano stečene poreske uštede).

Deo predloga će uskoro ući u proceduru donošenja

Pomenute organizacije su se u prethodnom periodu založile da Vlada Srbije razmotri usvajanje predloženih mera i izložile argumentaciju na koji način bi njihovo usvajanje doprinelo globalnom rastu domaće privrede.

Kako se navodi u saopštenju, obe organizacije pozdravljaju najavu u javnosti da će deo predloženog paketa ući u proceduru donošenja, ali se i dalje snažno zalažu za usvajanje ostatka predloženih mera jer u velikoj meri doprinosi ispunjavanju zajednički definisanih strateških ciljeva međusobne saradnje.

Takođe, i Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Digitalna zajednica navele su da je namera iza definisanja ovih predloženih mera da se u Srbiji stvore prilike da se:

 • Podstaknu inovacije i stvaranje sopstvenih proizvoda sa intelektualnom svojinom u domaćem vlasništvu,
 • Poveća međunarodna konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji,
 • Podstakne zapošljavanje i ulaganje u razvoj mladih stručnjaka,
 • Smanji odlazak najkvalifikovanijih stručnjaka,
 • Pruži dodatna podrška malim privrednim subjektima suočenim sa posledicama isteka, privremenih podsticaja za kvalifikovana novozaposlena lica i COVID-19 krize.

Kompletan predlog možete pogledati na sajtu Inicijative “Digitalna Srbija”.


Ostavi komentar

 1. K.S.

  K.S.

  22. 6. 2021. u 08:22 Odgovori

  Izgleda nikome ne smeta zastareli Zakon o deviznom poslovanju i podzakonski akti koji usporavaju i komplikuju poslovanje?

  Pozdrav.

 2. Djura

  Djura

  23. 6. 2021. u 03:44 Odgovori

  Interesantno da istrazivanja ozbiljnih naucnih institucija kazu da je oko 40 godina prosecna starost uspesnog osnivaca startupa u Americi. Naravno mi smo pametniji pa nam zato toliko dobro ide…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.