Srpsko-kanadski 'Uber za fotografe' osvanuo na Kickstarteru

Pinpic: Srpsko-kanadski ‘Uber za fotografe’ osvanuo na Kickstarteru

Ekonomija deljenja (sharing economy) igra sve veću ulogu u našim životima. Ukoliko želimo prevoz tu je Uber, za smeštaj pak koristimo Airbnb. Jedan srpsko-kanadski startap rešio je da korisnicima ponudi 'Uber za fotografe', te napravi jedinstven marketplace na kome se mogu unajmiti profesionalci spremni da odgovore na različite tipove fotografisanja — od putovanja, portreta, preko svadbi i događaja. U razgovoru za Netokraciju, osnivač Alen Ankajcan otkriva više detalja.

pinpic_main
Pinpic tim: Alen Ankajcan, Ivan Maloparac, Saša Ružanović i Urooj Qureshi

Ukoliko ste se zapitali ko stoji iza predivnih fotografija na kojim vaši prijatelji uživaju na godišnjem odmoru, odgovor bi mogao biti niko drugi no profesionalni fotograf. U 2014. godini turistička fotografija postala je poprilično velika stvar, pri čemu sve veći broj ljudi unajmljuje profesionalne fotografe kako bi zabeležili onaj savršeni zalazak Sunca koji će i privući najviše lajkova i komentara. Zaboravite na vaš iPhone i selfie stick, to je tako passé.

Vođen ličnim iskustvom tokom letovanja u Grčkoj, sa sličnim problemom susreo se i Alen Ankajcan, suosnivač startapa Pinpic koji je ovih dana osvanuo na Kickstarteru, a koji spaja korisnike u potrazi za samim fotografima — putem jednostavne mobilne aplikacije (baš kao što to radi i Uber).

„Do sada smo registrovali preko 400 fotografa u našoj bazi“, započeo je razgovor Alen ističući kako se ovaj srpsko-kanadski tim upoznao tokom 2015. godine kada se i započelo sa realizacijom ideje. U svojoj osnovi, Pinpic je web servis koji fotografima omogućava da kreiraju besplatan profil i portfolio i tako prikažu svoj rad, ali i mobilna aplikacija koja korisnicima pruža veliki izbor profesionalnih fotografa dostupnih za unajmljivanje u njihovoj neposrednoj blizini.

‘One-stop shop’ u potrazi za fotografom

Ankajcan ističe da su mu se na projektu pridružili i Ivan Maloparac (CTO) te Urooj Qureshi koji dolazi poreklom iz Kanade, ali i koji je zadužen za biznis deo čitave priče. Trojica suosnivača proveli su drugu polovinu 2015. godine istraživajući tržište i pripremajući MVP, dok Alen dodaje da su prvi feedback dobili od zainteresovanih fotografa i pre nego što su imali proizvod — samo još jedna potvrda da Lean Startup zaista funkcioniše.

product1
Pregledan portfolio, ali jasno istaknute cene, pružiće korisnicima laku i jednostavnu rezervaciju željenog fotografa (Izvor: Pinpic/Kickstarter)

Iako je u prvoj fazi servis okrenut isključivo fotografima, pokušavajući da se u alpha periodu prikupi što veći broj pružaoca usluga, Ankajcan kaže kako se otvaranje naredne faze planira već krajem marta, kada će prvi korisnici i moći da unajme fotografa putem aplikacije. Na pitanje po čemu se Pinpic zapravo razlikuje od drugih freelance platformi na kojima se takođe mogu pronaći fotografi, momci napominju da njihov servis u većoj meri teži sveobuhvatnom rešenju (kao i Uber), te da korisnici direktno iz aplikacije mogu platiti za uslugu, dok je Pinpic taj koji obrađuje uplatu i kasnije je prosleđuje fotografima. Drugim rečima, one-stop shop za sve vaše fotografske potrebe.

Treba napomenuti i da je servis u potpunosti besplatan za fotografe koji besplatno mogu podesiti svoj profil i istaknuti svoje prethodne radove. Uslugu tj. fee plaća krajnji klijent, dok Pinpic uzima od 10% do 12% u zavisnosti od sume, kao i 3% za standardnu tranzicionu taksu koju plaćaju fotografi.

Fotografi iz Evrope, korisnici iz Amerike

Na pitanje kojim turistima je Pinpic zapravo namenjen, Ankajcan kaže da je tim u prethodnom periodu uložio dosta truda kako bi se kreirala što veća baza fotografa iz Evrope. Ideja je da se, makar u početku, njihove usluge ponude turistima koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade — budući da je trend unajmljivanja profesionalnog fotografa za dokumentovanje ovakvih putovanja i najzastupljeniji među ovom ciljnom grupom.

Danas imamo dosta fotografa iz Srbije, Rumunije, Grčke i Italije. Ukoliko korisnici zatraže fotografe i u drugim većim gradovima, lako ćemo ih dodati. Želimo da vidimo u kom pravcu će zahtevi ići i pažljivo osluškujemo povratne informacije naših korisnika.

Dotakavši se teme investicije, Alen kaže da je tim sve do sada vredno pripremao Kickstarter kampanju koja je ovih dana lansirana. Cilj je privući prve korisnike i pokazati da tu postoji tractiona potom se kreće u proces podizanja investicije. Dodajući da su već započeli razgovore sa nekoliko Venture Capital investitorima iz Kanade, on ističe da će tim preko leta ujedno i testirati čitav koncept, ali i da su otvoreni sa razgovore sa drugim zainteresovanim investitorima.

Više informacija o prijavama za fotografe i uslovima korišćenja dostupno je na zvaničnom sajtu Pinpic servisa, kao i na Kickstarter kampanji koja je upravo u toku.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Startapi i poslovanje

3Lateral kupio parcelu u Novom Sadu vrednu €7,7 miliona evra – da li je na pomolu izgradnja njihovog kampusa?

3Lateral kupio je plac u Novom Sadu od skoro 6.500 m2, a koji je plaćen više od 7,7 miliona evra. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa?

Gaming

Ovi momci su vicešampioni eEuro 2020 i profesionalni PES igrači u Srbiji

Većina muške populacije je u školskim danima provodila vreme igrajući čuveni PES sa svojim drugarima. Još tada se znalo ko je glavni u kraju, ko ima talenta za ovu igru i ko 'puni mreže' protivnicima. Upravo taj 'PES talenat', Marko Roksić Roksa i Stefan Slavković Kepa podigli su na profesionalni nivo igranja ove igre, napravivši sjajne individualne i reprezentativne rezultate na svetskom nivou.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Upoznajte Stefana Feješa, najmlađeg programera koji radi u GitHubu i jedinog koji dolazi iz Srbije

Stefan Feješ ima 20 godina, fakultet bi trebalo da završi 2022. godine, a već je kreirao šesti najbrže rastući 'open source' projekat u 2018. godini, govorio na nekim od najpoznatijih 'tech' konferencija širom sveta, a prošlog meseca postao je i najmlađi član GitHub tima.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Startapi i poslovanje

ICT Hub Venture investirao u beogradski startap Trickest sa ciljem da se podrži razvoj rešenja u oblasti ‘cyber’ bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi 'cyber' bezbednošću. Cilj je da se podrži razvoj 'cloud-based' platforme koja će omogućiti dinamično testiranje radi pronalaska slabih tačaka i ranjivosti svakog sistema.

Gaming

Kako sam sa C# prešao na C++ i zašto to ne bih uspeo bez mentora?

Industrija video igara definitivno napreduje - kako na svetskoj tako i na domaćoj sceni. Ono što doprinosi njenoj ekspanziji je prisustvo raznih besplatnih 'subscription' ili 'premium game engine'-a, među kojima se najčešće nailazi na rešenja koja koriste C# ili C++. Ovo je moja priča kako sam sa prvog programskog jezika prešao na drugi.

Startapi i poslovanje

Payoneer potvrdio: Kartice su ponovo aktivne za sve korisnike

Kompanija Payoneer upravo je potvrdila da su njihove Prepaid Mastercard kartice ponovo aktivne nakon što je prošle nedelje 'fintech' kompanija Wirecard, njihov provajder, proglasila bankrot.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.