PayPal: ‘Mogućnost naplate do kraja godine u Srbiji’

PayPal na OMGcommerce: ‘Mogućnost naplate do kraja godine u Srbiji’

Treću po redu OMGcommerce konferenciju koja se danas održava u Zagrebu, otvorio je Matt Komorowski is PayPal-a koji je u razgovoru sa osnivačem Netokracije, Ivanom Brezakom Brkanom, otkrio namere ove kompanije u Srbiji i Hrvatskoj, te širom regiona.

omg-1

Pitanjem kako PayPal gleda na Balkan, Head of Sales za prostor Centralne i Istočne Evrope pri ovoj kompaniji, Matt Komorowski, otkrio je na konferenciji OMGCommerce da se svaka od zemalja gleda kao posebno tržište, pri čemu Hrvatska sa 3 miliona aktivnih Internet korisnika i Srbija sa 5 miliona, predstavljaju tržišta sa dosta potencijala, čije vreme za Internet trgovinu tek dolazi.

Iako zaostajući za zemljama Zapada kada je e-commerce u pitanju, u Hrvatskoj danas 20% korisnika Interneta koristi PayPal na mesečnom nivou, no u pitanju su transkakcije koje su u najvećoj meri okrenute kupovini tj. uvozu. Imajući to na umu, Komorowski je izjavio da je jedan od ciljeva ove kompanije i povećanje trgovine na globalnom nivou, te pružanje alata i servisa koji bi i malim prodavcima iz Hrvatske i Srbije omogućili poslovanje sa čitavim svetom.

Srbija pokazala ogromno interesovanje za PayPal

Kada je opcija plaćanja putem PayPala prvobitno stigla u Srbiju, veliki broj novih korisnika prihvatio je servis izuzetno brzo – već u prvih nekoliko nedelja! Iz ove kompanije kažu da su izuzetno zadovoljni tempom prihvatanja, te da svakodnevno rade na puštanju dodatnih funkcionalnosti što većem broju korisnika.

omg-2
“Upoznatismo sa zakonima i pažljivo ih pratimo, želimo da omogućimo građanima Hrvatske i Srbije naše usluge u celosti” – Matt Komorowski, PayPal (Foto: Luka Travas)

Na pitanje kada možemo i zvanično očekivati opciju primanja novca u Srbiji, Matt je izjavio da PayPal aktivno radi sa Vladom Republike Srbije i drugim regulatornim telima, kako bi ova mogućnost zaživela u najkraćem mogućem roku. Iako nije mogao da precizira datum, on je izjavio da će servis u potpunosti biti dostupan najkasnije do kraja godine:

To je proces koji se i dalje odvija, aktivno radimo sa Vladom Republike Srbije na dovođenju servisa u celosti i to je nešto što će se desiti do kraja godine, gotovo sigurno.

Komorowski se osvrnuo i na brojeve koja je ova kompanija obradila tokom prethodnih godina. Samo u 2013. obrađeno je više od 100 milijardi dolara, dok će se ta brojka popeti na neverovatnih 300 milijardi do 2018. godine! Kada su kategorije u pitanju, najviše kupovina i prodaja obavljeno je u modnoj industriji, dok se na drugom i trećem mestu nalazi elektronika i turizam.

omg2015prtneri

Kada ljudi kupuju online, njih zanimaju samo dve stvari. Sigurnost i jednostavnost. Mi se fokusiramo na čitavo iskustvo i jako nam je bitno da kupci znaju da imaju našu podršku pri svakoj transakciji. Mi smo ti koji pružamo sigurnost, mi ne delimo informacije o kreditnim karticama sa drugima.

Razmišljajte globalno, idite mobilno

Predstavnik najpoznatijeg servisa za plaćanje na Internetu zatvorio je razgovor ukazavši na činjenicu da mali prodavci imaju gotovo istu podršku kao i velike kompanije, te da je PayPal-u bitna zajednica, kao i pitanja i feedback koji stižu od samih korisnika.

Slobodno nam se javite putem online forme na našem sajtu. Ne brinite, sve se čita. Tip koji se time bavi sedi pored mene.

Komorowski se osvrnuo i na činjenicu da prodavci danas moraju razvijati svoj biznis sa globalnim ciljevima, dodavši da domaća tržišta jednostavno nisu dovoljno velika. Takođe, tu su i mobilni trendovi i revolucija koja se već desila – još u 2010. godini obrađeno je više od 46 milijardi dolara putem mobilnih uređaja, dok se u Hrvatskoj i Srbiji 20% transakcija putem ovog servisa odvija na pametnim telefonima i tabletima, predstavljajući izuzetno velik udeo, ali i jasan znak da su tržišta vredna pažnje i isto tako spremna za inovacije.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.