PayPal na OMGcommerce: ‘Mogućnost naplate do kraja godine u Srbiji’

Treću po redu OMGcommerce konferenciju koja se danas održava u Zagrebu, otvorio je Matt Komorowski is PayPal-a koji je u razgovoru sa osnivačem Netokracije, Ivanom Brezakom Brkanom, otkrio namere ove kompanije u Srbiji i Hrvatskoj, te širom regiona.

omg-1

Pitanjem kako PayPal gleda na Balkan, Head of Sales za prostor Centralne i Istočne Evrope pri ovoj kompaniji, Matt Komorowski, otkrio je na konferenciji OMGCommerce da se svaka od zemalja gleda kao posebno tržište, pri čemu Hrvatska sa 3 miliona aktivnih Internet korisnika i Srbija sa 5 miliona, predstavljaju tržišta sa dosta potencijala, čije vreme za Internet trgovinu tek dolazi.

Iako zaostajući za zemljama Zapada kada je e-commerce u pitanju, u Hrvatskoj danas 20% korisnika Interneta koristi PayPal na mesečnom nivou, no u pitanju su transkakcije koje su u najvećoj meri okrenute kupovini tj. uvozu. Imajući to na umu, Komorowski je izjavio da je jedan od ciljeva ove kompanije i povećanje trgovine na globalnom nivou, te pružanje alata i servisa koji bi i malim prodavcima iz Hrvatske i Srbije omogućili poslovanje sa čitavim svetom.

Srbija pokazala ogromno interesovanje za PayPal

Kada je opcija plaćanja putem PayPala prvobitno stigla u Srbiju, veliki broj novih korisnika prihvatio je servis izuzetno brzo – već u prvih nekoliko nedelja! Iz ove kompanije kažu da su izuzetno zadovoljni tempom prihvatanja, te da svakodnevno rade na puštanju dodatnih funkcionalnosti što većem broju korisnika.

omg-2
„Upoznatismo sa zakonima i pažljivo ih pratimo, želimo da omogućimo građanima Hrvatske i Srbije naše usluge u celosti“ – Matt Komorowski, PayPal (Foto: Luka Travas)

Na pitanje kada možemo i zvanično očekivati opciju primanja novca u Srbiji, Matt je izjavio da PayPal aktivno radi sa Vladom Republike Srbije i drugim regulatornim telima, kako bi ova mogućnost zaživela u najkraćem mogućem roku. Iako nije mogao da precizira datum, on je izjavio da će servis u potpunosti biti dostupan najkasnije do kraja godine:

To je proces koji se i dalje odvija, aktivno radimo sa Vladom Republike Srbije na dovođenju servisa u celosti i to je nešto što će se desiti do kraja godine, gotovo sigurno.

Komorowski se osvrnuo i na brojeve koja je ova kompanija obradila tokom prethodnih godina. Samo u 2013. obrađeno je više od 100 milijardi dolara, dok će se ta brojka popeti na neverovatnih 300 milijardi do 2018. godine! Kada su kategorije u pitanju, najviše kupovina i prodaja obavljeno je u modnoj industriji, dok se na drugom i trećem mestu nalazi elektronika i turizam.

omg2015prtneri

Kada ljudi kupuju online, njih zanimaju samo dve stvari. Sigurnost i jednostavnost. Mi se fokusiramo na čitavo iskustvo i jako nam je bitno da kupci znaju da imaju našu podršku pri svakoj transakciji. Mi smo ti koji pružamo sigurnost, mi ne delimo informacije o kreditnim karticama sa drugima.

Razmišljajte globalno, idite mobilno

Predstavnik najpoznatijeg servisa za plaćanje na Internetu zatvorio je razgovor ukazavši na činjenicu da mali prodavci imaju gotovo istu podršku kao i velike kompanije, te da je PayPal-u bitna zajednica, kao i pitanja i feedback koji stižu od samih korisnika.

Slobodno nam se javite putem online forme na našem sajtu. Ne brinite, sve se čita. Tip koji se time bavi sedi pored mene.

Komorowski se osvrnuo i na činjenicu da prodavci danas moraju razvijati svoj biznis sa globalnim ciljevima, dodavši da domaća tržišta jednostavno nisu dovoljno velika. Takođe, tu su i mobilni trendovi i revolucija koja se već desila – još u 2010. godini obrađeno je više od 46 milijardi dolara putem mobilnih uređaja, dok se u Hrvatskoj i Srbiji 20% transakcija putem ovog servisa odvija na pametnim telefonima i tabletima, predstavljajući izuzetno velik udeo, ali i jasan znak da su tržišta vredna pažnje i isto tako spremna za inovacije.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

5 automobila renomiranih auto kuća koji su gorivo zamenili strujom

Najpoznatiji i najveći auto brendovi sve više se okreću elektro pogonu. Mercedes i Audi predstavili su na salonu u Parizu svoje prve potpuno električne automobile, dok svoj odgovor tržištu i spremaju i BMW, Jaguar i Porsche.

E-commerce

Dijaspora.shop startovao sa 40.000 artikala – cilja na vašu rodbinu u inostranstvu da kupuje za vas u Srbiji

Ostavivši sigurne poslove iza sebe, Marko, Srđan i Emil pokrenuli su dijaspora.shop - prvu Internet prodavnicu za naše ljude u inostranstvu koji kupuju robu za porodicu i prijatelje u Srbiji.

Startapi i poslovanje

Izmene Zakona o prevozu putnika ušle u Skupštinu – ako se usvoje CAR:GO bi mogao postati taxi

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ušao je u Narodnu skupštinu. Šta to znači za CAR:GO i slične servise koji bi potencijalno došli na srpsko tržište?

Propustili ste

Tehnologija

SBB predstavio EON Smart Box – pametne funkcije i 4K rezolucija sastavni deo ponude

SBB i United Grupa predstavili su danas u hotelu Metropol u Beogradu prvi 'smart box' u regionu koji spaja televizijske sadržaje sa Android TV digitalnim servisima. Novi uređaj nosi naziv EON i biće dostupan već od sutra.

Novost

Google uvodi naplatu za YouTube, Google Play i druge servise – cenu snose proizvođači u EU?

Pvi put u svojoj istoriji Gugl će naplaćivati licence proizvođačima telefona u Evropi za instalaciju njegovih servisa kao što su Google Play, YouTube ili Gmail.

Analiza

Opel uhvaćen u softverskoj prevari prilikom testiranja štetnih gasova – novi dizelgejt na pomolu?

Očigledno da pojedini proizvođači automobila teškom mukom razvijaju sisteme koji će umanjiti emitovanje štetnih gasova. Nakon ogromnog skandala koji i dalje potresa VW grupaciju, varanju se priključio još jedan veliki igrač - Opel.

Kultura 2.0

Uključite se u raspravu o Centralnom registru stanovništva – bazi podataka građana Srbije

Okrugli sto o Nacrtu zakona o Centralnom registru građana održava se danas, a predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i druge zainteresovane strane raspravljaće o tome da li je sveobuhvatna evidencija o građanima na jednom mestu dobro rešenje.

Nesortirano

5 lekcija koje svaki softverski tim lider mora da savlada

Sama uloga tim lidera u različitim kompanijama ima različito značenje. Neke kompanije posmatraju ovu poziciju kao unapređenje u vidu titule, dok druge vide ovu poziciju kao novu, neizostavnu ulogu u timu. U mnogim kompanijama se ovo razlikuje čak i od projekta do projekta.

Tehnologija

Planirate da posetite Dubai? Tamo vas može voziti novi taksi bez vozača

Pitanje je vremena kada bismo samovozeće automobile mogli da vidimo na ulicama širom sveta. Prvi veliki korak ka tome, pored kompanija iz SAD-a, napravila je uprava za saobraćaj i transport u Dubaiju.