Raising Starts: Mentori iz Britanije i Izraela o radu sa domaćim startapima

Međunarodni mentori iz Britanije i Izraela o radu sa domaćim startapima na Raising Starts programu

Startapi u okviru treće generacije pre-seed programa Raising Starts koji sprovodi NTP Beograd, započeli su početkom juna intenzivan rad sa svojim mentorima. Svakom od ovih startapa dodeljen je biznis i tehnološki mentor, u zavisnosti od specifičnih potreba startapa, industrije u kojoj deluje i stepena razvoja. Novi poziv za podršku startapima u najranijim fazama razvoja inovacija kroz Raising Starts očekuje se na jesen.

Krajem maja u NTP Beograd je održan i Connect days 2023, događaj koji je okupio startape i mentore na programu, a sa kojima će startapi u narednih šest meseci raditi na postavljenim ciljevima i daljem razvoju u okviru individualnih sesija. Izbor mentora na programu i match mentora sa startapom jedna je od specifičnosti i najvećih vrednosti programa, koju ističu i sami startapi. Pomenuti događaj u NTP Beograd okupio je više od 20 mentora iz različitih zemalja na kome su međusobno razmenili iskustvo iz različitih ekosistema i razgovarali o unapređenju mentorskog procesa kao takvog.

Koordinator programa Raising StartsNevena Janković, otkriva za Netokraciju da program okuplja mentore sa iskustvom koje je prilagođeno specifičnosti razvoja startapa. Tu su serijski startap preduzetnici koji su prošli put podizanja investicija i razvoja biznisa na globalnom nivou, eksperti sa iskustvom u podršci razvoja startapa, predstavnici fondova, kao i eksperti sa domenskim znanjem. Naša sagovornica ističe sledeće:

Za samo spajanje startapa i mentora koristimo matching metodu razvijenu u našem timu koja dolazi iz iskustva prethodnog rada sa više od 150 startapa. Prilikom spajanja u obzir uzimamo više kriterijuma – background i prethodno iskustvo mentora, industriju i tip tehnologije koja se razvija, zrelost foundera i poželjni pristup radu.

Nevena između ostalog kaže da trenutno u trećem ciklusu Raising Starts programa ima 19 startapa koji su otpočeli svoj mentorski proces početkom juna, a na jesen se očekuje i raspisavnje četvrtog poziva. Program se sam po sebi razvija i konstantno unapređuje u skladu sa feedbackom učesnika, a ono što je takođe važno jeste da se završetkom programa saradnja ne završava, već starapi ostaju deo zajednice Naučno-tehnološkog parka Beograd i njihov dalji razvoj se podržava kroz program Inkubacije.

U nastavku teksta imali smo priliku da razgovaramo sa stručnim mentorima koji su deo programa Raising Starts, tačnije sa Tonijem Kiperosom i Giladom Uzielijem, koji imaju značajno preduzetničko iskustvo i rad u startap svetu.

Kako je nastala saradnja sa Naučno-tehnološkim parkom u Beogradu?

Gilad: Moja prva poseta Srbiji bila je sa delegacijom izraelske ambasade u Beogradu gde sam upoznao tim iz Naučno-tehnološkog parka koji je već radio sa nekim mojim izraelskim kolegama. Povezanost sa NTP-om je bila očekivana jer jako verujem u temeljan način na koji tim u parku radi, ali i kako radi sa donosiocima odluka.

Toni: 2018. godine sam bio pozvan da posetim NTP i imao sam odličan sastanak sa Jelenom Petrović, šeficom za razvoj poslovanja u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Bio sam veoma impresioniran radom i tehnologijama i mogućnostima koje se stvaraju u Srbiji. Video sam veliki potencijal i bio sam veoma impresioniran timom iza ove organizacije.

Možete li nam reći nešto više o vašoj ulozi mentora u programu Raising Starts, zašto je ona ključna i kakvu vrednost donosi startapima?

Gilad: Što se tiče vrednosti, pitajte osnivače startapa. Šalu na stranu, mislim da kada je ekosistem u ranoj fazi, vodič i primeri su izuzetno važni. Za mene, počevši od Tel Aviva, bio sam okružen nekim od najboljih svetskih osnivača startapa, imao sam kontakt sa mnogim ljudima koji su mnogo iskusniji od mene. To je važno ne samo zbog informacija i uputstava koje dobijate, već i zato što vidite da su ti ljudi isti kao i vi. Pomažu vam da verujete u sebe.

Toni: Pozvan sam da se uključim u Raising Starts kao mentor 2020. i ovo je treća generacija startapa sa kojom radim kroz nekoliko ciklusa programa. Na događaju u NTP-u u maju ove godine upoznao sam i i druge neverovatne međunarodne mentore iz Velike Britanije, Hrvatske, Austrije i Slovenije i nove osnivače startapa. Ovo je bilo odlično iskustvo koje pokazuje kako je program Raising Starts u stanju da privuče neke veoma iskusne mentore da pomognu novim poduhvatima u programu. Od nas se očekuje da kao mentori imamo sledeći pristup sa osnivačima:

  • Pružanje pomoći i sagledavanje “šire slike”;
  • Pokretanje pitanja o tome šta najviše brine osnivače startapa;
  • Izazvati preduzetnike da pokažu “pogrešnu hipotezu”, i govoriti o pretpostavkama koje imaju sami mentori;
  • Omogućiti pristup resursima/mreži.

Kako održavate kontakt sa startapima sa kojima ste već radili na mentorstvu?

Gilad: Pre svega, stvarno sam se sprijateljio sa osnivačima. Imamo WhatsApp grupu i često razgovaramo, a svaki put kada sam u Srbiji se nađemo na večeri ili ručku. Dajem sve od sebe da im pomognem i za vreme trajanja programa ali i nakon toga i, mogu vam reći, oni meni ponekad više pomažu nego ja njima.

Toni: Sa programom Raising Starts osnivači su naučili puno ali, u nekim slučajevima, još uvek nisu pronašli skalabilan projekat. Ipak, oni sada imaju dragocenu osnovu uz koju mogu da pokušaju ponovo ili steknu dodatne veštine koje će im pomoći da naprave korporativnu karijeru, da kreiraju najrazličitija istraživanja ili da se zaposle u javnim službama kao što je vlada, a u okviru kojih bi mogli da naprave pozitivne promene.

Ja nastavljam da podržavam profesorku Aleksandru Ivetić koja je vodeći naučnik na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa više patenata koje nastoji da komercijalizuje u oblasti ishrane životinja.

Takođe, radim i sa Markom Komlošom koji je specijalista veterinarske medicine i osnivač Noxatesta za koji mislim da će imati ogroman uticaj na antibakterijsku dijagnostiku kod životinja, što je veliki problem širom sveta za zdravlje i životnu sredinu.

Drugi uspešni osnivači sa kojima sam sarađivao su Đuro Stojanović, generalni direktor i suosnivač Uhura Solutions, koji su postali internacionalni u Velikoj Britaniji, SAD i Nemačkoj. Dakle, iskusna preduzetnička baza se širi.

Koje koristi imaju mentori od rada sa startapima i koliko je važno za vas i druge mentore da budete deo programa kao što je Raising Starts?

Gilad: Većinu vremena sam veoma zauzet i nemam mnogo vremena, ali nikada ne preskačem priliku da radim sa barem jednim startapom. Za mene je korist ogromna jer, pored činjenice da upoznaš veoma pametne mlade ljude koji grade poslove u oblastima koje nisi uvek upoznao, stvar koja te gura da učiš nove stvari, stavlja ogledalo ispred tebe i gura vas da stalno proveravate stvarnost.

Smatram i da je davanje saveta lako – razgovor je jeftin i mnogi mentori samo pričaju i nikada ne hodaju tom stazom. Kada radite sa drugim osnivačima, dajete savete. A, ako ste pametni, zapitaćete se – da li sledim svoj savet?

Nekoliko puta sam se zatekao kako dajem savete osnivačima i kada sam razmislio šta sam im rekao, shvatio sam da u svom startapu ne sledim svoj savet. Odmah sam se vratio svojim partnerima i zaposlenima i promenio nekoliko odluka.

Toni: NTP ima talentovan i gostoljubiv tim i zadovoljstvo je raditi sa njima uključujući, naravno, Gordanu Danilović Grković, Jelenu Petrović, Nevenu Janković, Danku Milenković i mentore kao što su Babite Devi, Liza Rouz, Gilad Uzieli, Kristijan Zemljiča i Jasmina Popovska.

Mentorstvo je dvosmerni proces i cenim motivaciju, strast i talenat osnivača sa kojima i vidim kako uče i napreduju, a na tom putu sam stekao i mnogo dobrih prijatelja. Radujem se što ću nastaviti da podržavam Raising Starts, potencijal srpskog inovacionog ekosistema i briljantne osnivače sa kojima radim.

Koliko ste upoznati sa razvojem srpskog startap ekosistema i šta treba da uradimo da bismo imali značajniji rast i razvoj u ovom domenu IT industrije?

Gilad: Ja sam donekle upoznat, ali nikako nisam stručnjak. Imam jedinstveno gledište jer sam prvi put došao u Srbiju pre sedam, osam godina i mogu vam reći da svaki put kada dođem vidim ogroman napredak u nivou osnivača, kompanija, tehnologije i broja startapa. Takođe sam veoma srećan što vidim da raste i broj žena osnivača startapa (dva od tri startapa sa kojima sam radio osnovala je najmanje jedna žena).

Što se tiče onoga što treba da se uradi da bi došlo do značajnijeg rasta, smatram da je srpska birokratija prepreka. Mislim da bi rad u toj oblasti zaista pomogao veoma talentovanim preduzetnicima u Srbiji da napreduju.

Toni: Bio sam u Srbiji nekoliko puta oko inovacionog ekosistema i upoznao neke inicijative uključujući ICT Hub, Impact Hub Beograd koji vodi Nenad Moslavac, Nordeus Hub i Digital Serbia Initiative. Ja sam, naravno, mnogo više upoznat sa startap ekosistemom u Velikoj Britaniji i Grčkoj, ali mislim da Srbija ima ogroman potencijal i volim kulturu i ljude koji me mnogo podsećaju na Grčku.

Takođe, smatram da ne treba reći IT industrija jer ona ograničava ono što je Srbija sposobna da uradi. Naravno, IT je važan, ali postoji toliko mnogo oblasti inovacija u kojima Srbija može da se razvija i razvija svoje sposobnosti i prosperitet. Mnogi od najvećih potencijalnih poduhvata koje sam video nisu samo u IT već i u oblastima kao što su poljoprivreda i biotehnologija, npr. Seven Bridges Genomics.

Otkrio sam da su osnivači startapa u Srbiji veoma otporni i snalažljivi i da imaju veoma jake tehničke i naučne sposobnosti, ali komercijalizacija i internacionalizacija zahtevaju veći fokus i na taj način možemo da pomognemo kao mentori sa međunarodnom perspektivom.

Sa druge strane, investicioni pejzaž je znatno manje razvijen i startapi moraju da budu pažljivi sa pravnim uslovima i procenama ako žele da prikupe novac u budućnosti sa naprednijim VC-ima iz SAD i Velike Britanije.

Ekosistem će se razvijati kako sve veći broj osnivača preduzetnika povećavaju svoje poduhvate i stiču međunarodni kapital i kupce i vraćaju ih u Srbiju kroz poslovanje i otvaranje novih radnih mesta. To je nešto što se razvija u Grčkoj.

S obzirom na vaše preduzetničko iskustvo, koje su najvažnije faze u razvoju startapa od ideje do lansiranja na tržište i koji su vaši saveti za startape na tom putu?

Gilad: Neki pokušavaju da promene svet kroz revolucionarnu tehnologiju, dok drugi pokušavaju da izmisle novu kategoriju sa postojećim alatima, tako da imam nekoliko vodećih principa za vrlo rane faze startap života.

Ako grešite, nećete zaraditi novac, a povrh toga, ljudi bi mogli dovesti u pitanje vašu inteligenciju. Ali samo biti u pravu nije dovoljno. Ako se slažete sa svima ostalima, vaša ideja bi mogla biti previše očigledna i mogli biste se suočiti sa brojnim konkurentima koji prate trend. Uopšteno govoreći, slaganje sa gomilom takođe ne dovodi do izvanrednih povratka.

Zato, tražite istinu – ljudska bića imaju tendenciju da zaslađuju stvari jer se zbog toga osećamo zaštićeno i udobno. Vaš posao kao osnivača je da iznesete pretpostavke i pokušate da ih opovrgnete što je brže moguće. To ćete moći da uradite tek kada se vi i vaša ideja upoznate sa tržištem.

Bolje završeno nego savršeno – ljudi imaju tendenciju da budu stidljivi, misle da ono što su uradili nije dovoljno dobro, čekaju da bude tačno onako kako su zamišljali da bude, i izmišljaju izgovore.

Kao startap, vaša supermoć je brzina. Vi niste Apple i vaši rani korisnici ne očekuju savršenstvo. Trebalo bi da se prilagodite za brze povratne informacije tako da samo otpremite stvari što brže možete, pa čak i ako niste super ponosni na ono što ste poslali, možete biti izuzetno ponosni na sebe što ste brzi!

Toni: Smatram da osnovu čine tri stvari:

1. Strastveno rešavanje problema (koji je stvaran, ozbiljan i ima tržište),
2. Stručnost i kredibilitet u vašoj oblasti,
3. Tim koji je sposoban za izvršenje i dobro radi zajedno.

Mislim i da bi osnivač trebalo da se uveri da su dobro razumeli priliku i napravili neki početni napredak u otkrivanju kupaca i MVP-u, čak i pre nego što su osnovali kompaniju. Kada formirate kompaniju, morate biti 100% sigurni da su osnivači i tim pravi ljudi za predstojeće “putovanje”, jer previše startapa propadne zbog nesuglasica sa osnivačima.

Odličan odaziv startapa i pokazatelj razvoja ekosistema

Na samom kraju, naša sagovornica Nevena nam je otkrila da je kroz prethodna tri poziva za Raising Starts  pristiglo više od 500 prijava što je zaista sjajan odziv i pokazatelj da se naš ekosistem razvija. Kao prvi pre-seed accelerator u Srbiji, Raising Starts je otvoren za sve industrijske vertikale i tehnologije, te samim tim i prijavljeni startapi dolaze iz različitih oblasti. Kako ona dodaje, iako su uglavnom pretpostavke da IT dominira, to nije slučaj – tu su i hardverska rešenja u poljoprivredi, gejming, inovativni procesi, sports-tech, robotika i drugi.

“Veštačka inteligencija je nešto što je trenutno u zenitu razvoja, pa je i očekivano da se susrećemo i sa takvim rešenjima”, dodaje Nevena i ističe da nova prilika za podršku startapima u ranim fazama razvoja kroz Raising Starts stiže već na jesen.

Ovaj program sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Novost

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Najava

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.