Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Dve mini video igre inspirisane Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom deo su izložbe Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas u organizaciji Jelene Jovanović Simić i Aleksandra Vl. Markovića koja će od 27. oktobra biti otvorena u Muzeju nauke i tehnike i trajaće sve do 30. novembra. Svi posetioci moći će da odigraju izložene video igre i na zabavan i edukativan način saznaju detalje o radu srpskih naučnika u oblasti X-zraka.

Kako su nastale video igre o Tesli i Pupinu?

Deo Nordeus fondacije, Obrazovni centar Nordeus Hub koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara, darovitim mladim ljudima zainteresovanim da nauče kako da osmisle i razviju svoje video igre, tokom juna je omogućio besplatni četvoronedeljni online program Game Design Bootcamp. Ovaj prvi u nizu programa za početnike sastojao se iz četiri radionice koje su pokrile ključne teme kao što su narativni dizajn, dizajn nivoa, umetnost u video igrama i tehnički razvoj igre.

Obrazovni program pohađalo je gotovo 400 mladih entuzijasta iz cele Srbije koji su razrađivali koncepte video igara na temu Teslinog i Pupinovog rada na razvoju X-zraka, a odabrana su dva najoriginalnija: gejm dizajnerke Tatjane Gadže pod nazivom “Misterije X-zraka” i gejm dizajnera Ivana Ljujića koji je osmislio igru “Naučnikove odaje: put otkrića”.

Druga faza same izrade igara usledila je od jula do oktobra u okviru letnje prakse Crater Training Centra i Nordeus Hub-a kada su formirani timovi odabranih praktikanata komplementarnih znanja i veština, koje su predvodili pomenuti pobednici obrazovnog programa Nordeus fondacije.

Šta sve otkriva igra Omaya tima: Misterije X zraka?

Oko tim liderke i gejm dizajnerke Tatjane Gadže osnovan je Omaya tim. Ona je uz pomoć Alekse Petrovića – gejm developera, Andrije Vasiljevića – artiste, Marine Perović – animatorke, Teodore Zanoškar – 2D artistkinje, razvila igru Misterije X zraka, 2D platformer žanra.

Segment iz igre “Misterije X zraka”.

Ova avanturistička igra inspirisana istinitim istorijskim događajima, sastoji se od dva nivoa po uzoru na dva naša naučnika, Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, koji se bave istraživanjem rendgenskih zraka. Velika otkrića rezultat su udruženog rada više naučnika i kroz priču igre vidimo kako naši naučnici dele svoja istraživanja na polju radiologije sa Vilhelmom Konradom Rendgenom.

Posetilac izložbe kroz ovu video igru preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživanjima, a samim tim igrač dobija zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za X-zrake. Igra kroz vizuelno bogat i interaktivan sadržaj na zabavan način približava doba i atmosferu u kojoj su naučnici živeli.

Sledeći program Nordeus fondacije već od 15. novembra

Druga igra koju će posetioci muzeja moći da igraju u narednih mesec dana biće Naučnikove odaje: put otkrića, HOPA žanra (pronalaženja skrivenih objekata). Idejni tvorac i gejm dizajner Ivan Ljujić je sa timom 4Gear Studio koji čine Ljubica Marinković takođe gejm dizanerka, Dragan Kuburović – gejm developer i Marija Bogdanović – 2D artistkinja, napravio igru namenjenu posetiocima izložbe koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu.

Uživaće i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju. Edukativni sadržaj interesantan je samim tim što je igrač jedan od naučnih saradnika koji pomaže naučnicima poput Tesle i Pupina u procesu otkrivanja nekog od pronalazaka koji se nalaze na izložbi, ali i pronalaska delova za izradu prototipova novih izuma.

Komentarišući izložbu koju organizuju Muzej nauke i tehnike i Visaris, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, kao i ulogu Nordeus Fondacije, Miloš Đuričanin koji je i direktor strategije ove fondacije, istakao je sledeće:

Nordeus fondacija ima za cilj da pomogne mladima u Srbiji da uspeju u digitalnoj ekonomiji. Igre su spoj nauke i umetnosti, a njihov razvoj spada među najperspektivnija zanimanja 21. veka. Kao što smo danas pokazali, imaju moć da edukuju ne samo onoga ko ih stvara, već i onoga ko ih igra.

Kroz besplatne online programe Nordeus Huba omogućavamo da mladi iz cele Srbije uče kroz iskustvo i stvaranje sa nekim od najboljih stručnjaka naše kreativne industrije. Veliku zahvalnost dugujemo predavačima i mentorima koji su svoje vreme i znanje nesebično delili. Gejming industrija ovim na još jedan način pokazuje kako jača deljenjem i udruživanjem.

Sledeći online obrazovni program Nordeus fondacije kreće već od 15. novembra, kako bi još mladih ljudi iz cele Srbije imalo priliku da se besplatno edukuje i usavršava u domenu razvoja video igara. Svi zainteresovani za tehnički razvoj igara (Game Development Bootcamp) moći će da se prijave od 1. do 12. novembra putem forme na sajtu Nordeus Huba. Najbolje polaznike očekuje šestomesečna praksa u nekom od gejming studija.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.