Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Dve mini video igre inspirisane Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom deo su izložbe Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas u organizaciji Jelene Jovanović Simić i Aleksandra Vl. Markovića koja će od 27. oktobra biti otvorena u Muzeju nauke i tehnike i trajaće sve do 30. novembra. Svi posetioci moći će da odigraju izložene video igre i na zabavan i edukativan način saznaju detalje o radu srpskih naučnika u oblasti X-zraka.

Kako su nastale video igre o Tesli i Pupinu?

Deo Nordeus fondacije, Obrazovni centar Nordeus Hub koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara, darovitim mladim ljudima zainteresovanim da nauče kako da osmisle i razviju svoje video igre, tokom juna je omogućio besplatni četvoronedeljni online program Game Design Bootcamp. Ovaj prvi u nizu programa za početnike sastojao se iz četiri radionice koje su pokrile ključne teme kao što su narativni dizajn, dizajn nivoa, umetnost u video igrama i tehnički razvoj igre.

Obrazovni program pohađalo je gotovo 400 mladih entuzijasta iz cele Srbije koji su razrađivali koncepte video igara na temu Teslinog i Pupinovog rada na razvoju X-zraka, a odabrana su dva najoriginalnija: gejm dizajnerke Tatjane Gadže pod nazivom “Misterije X-zraka” i gejm dizajnera Ivana Ljujića koji je osmislio igru “Naučnikove odaje: put otkrića”.

Druga faza same izrade igara usledila je od jula do oktobra u okviru letnje prakse Crater Training Centra i Nordeus Hub-a kada su formirani timovi odabranih praktikanata komplementarnih znanja i veština, koje su predvodili pomenuti pobednici obrazovnog programa Nordeus fondacije.

Šta sve otkriva igra Omaya tima: Misterije X zraka?

Oko tim liderke i gejm dizajnerke Tatjane Gadže osnovan je Omaya tim. Ona je uz pomoć Alekse Petrovića – gejm developera, Andrije Vasiljevića – artiste, Marine Perović – animatorke, Teodore Zanoškar – 2D artistkinje, razvila igru Misterije X zraka, 2D platformer žanra.

Segment iz igre “Misterije X zraka”.

Ova avanturistička igra inspirisana istinitim istorijskim događajima, sastoji se od dva nivoa po uzoru na dva naša naučnika, Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, koji se bave istraživanjem rendgenskih zraka. Velika otkrića rezultat su udruženog rada više naučnika i kroz priču igre vidimo kako naši naučnici dele svoja istraživanja na polju radiologije sa Vilhelmom Konradom Rendgenom.

Posetilac izložbe kroz ovu video igru preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživanjima, a samim tim igrač dobija zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za X-zrake. Igra kroz vizuelno bogat i interaktivan sadržaj na zabavan način približava doba i atmosferu u kojoj su naučnici živeli.

Sledeći program Nordeus fondacije već od 15. novembra

Druga igra koju će posetioci muzeja moći da igraju u narednih mesec dana biće Naučnikove odaje: put otkrića, HOPA žanra (pronalaženja skrivenih objekata). Idejni tvorac i gejm dizajner Ivan Ljujić je sa timom 4Gear Studio koji čine Ljubica Marinković takođe gejm dizanerka, Dragan Kuburović – gejm developer i Marija Bogdanović – 2D artistkinja, napravio igru namenjenu posetiocima izložbe koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu.

Uživaće i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju. Edukativni sadržaj interesantan je samim tim što je igrač jedan od naučnih saradnika koji pomaže naučnicima poput Tesle i Pupina u procesu otkrivanja nekog od pronalazaka koji se nalaze na izložbi, ali i pronalaska delova za izradu prototipova novih izuma.

Komentarišući izložbu koju organizuju Muzej nauke i tehnike i Visaris, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, kao i ulogu Nordeus Fondacije, Miloš Đuričanin koji je i direktor strategije ove fondacije, istakao je sledeće:

Nordeus fondacija ima za cilj da pomogne mladima u Srbiji da uspeju u digitalnoj ekonomiji. Igre su spoj nauke i umetnosti, a njihov razvoj spada među najperspektivnija zanimanja 21. veka. Kao što smo danas pokazali, imaju moć da edukuju ne samo onoga ko ih stvara, već i onoga ko ih igra.

Kroz besplatne online programe Nordeus Huba omogućavamo da mladi iz cele Srbije uče kroz iskustvo i stvaranje sa nekim od najboljih stručnjaka naše kreativne industrije. Veliku zahvalnost dugujemo predavačima i mentorima koji su svoje vreme i znanje nesebično delili. Gejming industrija ovim na još jedan način pokazuje kako jača deljenjem i udruživanjem.

Sledeći online obrazovni program Nordeus fondacije kreće već od 15. novembra, kako bi još mladih ljudi iz cele Srbije imalo priliku da se besplatno edukuje i usavršava u domenu razvoja video igara. Svi zainteresovani za tehnički razvoj igara (Game Development Bootcamp) moći će da se prijave od 1. do 12. novembra putem forme na sajtu Nordeus Huba. Najbolje polaznike očekuje šestomesečna praksa u nekom od gejming studija.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.