Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.

Do kraja ove crowdfunding kampanje ostalo je još 16 dana, a do sada je prikupljeno preko 6.000 dolara od potraživanih 4.500 dolara. Ova sredstva biće u najvećoj meri upotrebljena za štampanje i izradu prvog tiraža od 2.000 primeraka, dok je u troškove uračunato i slanje paketa kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona ali i za ostatak sveta.

Ova grafička novela namenjena je čitaocima koji bi voleli da upoznaju Teslu, pre svega kao čoveka, a tek onda i kao genija sa svim njegovim idejama i pronalascima koji su pomogli čovečanstvu i u potpunosti promenili tok razvoja društva. Ovo delo rađeno je akvarel tehnikom koju pomenuti autor Danijele Meuči usavršava poslednjih godina. Imaće preko 100 strana, a biće štampana i na srpskom i na engleskom jeziku, u mekom povezu.

Danijele ističe da ga je na istraživanje života o Nikoli Tesli podstakla spoznaja koliko se u njegovoj rodnoj Italiji malo zna o ovom velikom geniju. Da bi se što bolje pripremio za rad, Danijele je pročitao obimnu literaturu, pisma, obilazio je mesta po Srbiji i regionu koja se povezuju sa Nikolom Teslom i ono najinteresantnije, upoznao je nekoliko Teslinih rođaka koji su mu pomogli da prikupi neophodnu građu za ovaj projekat.

Uspeh na Kickstarteru definiše dalju realizaciju knjige

Ovo je bila idealna prilika da popričamo sa Dimitrijom Stamenkovićem iz izdavačke kuće Komshe koja je preuzela dalju realizaciju i distribuciju na tržište pomenutog umetničkog dela. Naš sagovornik, koji takođe stoji iza samog projekta (kao predstavnik izdavača), kaže da je idealni tvorac, Danijele Meuči, zaintrigiran životom srpskog naučnika, počeo sve više da istražuje i bilo mu je čudno kako u Italiji nikada nije čuo za Nikolu Teslu, čak ni na studijama gde je imao fiziku kao jedan od predmeta.

Danijele tokom rada na noveli za koju je, pre nego što je krenuo u realizaciju, dosta istraživao o životu i radu Nikole Tesle i njegovoj zaostavštini svetu.

“Na tom putu upoznavanja Nikole Tesle, Danijele je primetio kako je većina knjiga pisana stručnijim jezikom fokusirajući se u većoj meri na Tesline izume i postignuća uopšte. Nedostajao mu je onaj ljudski deo Tesline ličnosti“, kaže Dimitrije i dodaje sledeće:

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, puno pročitanih knjiga, pisama, putovanja Teslinim koracima, Danijele je znao da ima dovoljno materijala da tu prazninu on sam popuni. Smatrao je da je najbolje prikazati Teslin život na osnovu intervjua koji je Tesla dao za Liberty Magazine 1935. godine, samo osam godina pre njegove smrti, a odlučio se za akvarel tehniku jer ju je video kao najprikladniju za prikazivanje vremena u kom je Tesla živeo.

Ono što je u ovoj priči zanimljivo, jeste da Danijele aktivno radi na grafičkoj noveli od 2019. godine, a kako nam Dimitrije kaže, u tom trenutku nisu imali definisane rokove, ali su znali da će grafička novela o Tesli biti jedan od većih projekata. Sa druge strane, situacija sa korona virusom uticala je na drastični pad prodaje knjiga navedenog izdavača budući da je putovanje tematika većine naslova.

Dimitrije tom prilikom dodaje da su iz Komshe shvatili da moraju biti veoma kreativni i otvoreni za nove prakse kako bi nastavili da posluju u željenom pravcu:

Crowdfunding se činio kao odlično rešenje zato što pored prikupljanja novčanih sredstava predstavlja dobar način i za samu promociju proizvoda i to na internacionalnom nivou. Želeli smo da za grafičku novelu o Tesli čuju njegovi poštovaoci širom sveta!

Sredstva koja dobijemo putem Kickstarter kampanje biće uložena u štampu srpske i engleske verzije grafičke novele Tesla: čovek koji je definisao budućnost (Tesla: the man who defined the future), kao i za troškove slanja nagrada ljudima koji su nas podržali na Kickstarteru.

Priča o Nikoli Tesli u knjižarama početkom sledeće godine

Trenutno, tim koji radi na knjizi čine četiri člana, uključujući i Danijelea koji paralelno završava grafičku novelu. Dimitrije za Netokraciju otkriva da su prošle godine završili Online Crowdfunding Akademiju u organizaciji Crowdfunding.rs inicijative, gde su naučili osnove grupnog finansiranja. Zapravo, prema njegovim rečima, o daljem procesu su najviše naučili od prijatelja i poznanika koji su nesebično podelili svoje iskustvo u organizovanju Kickstarter kampanja, na čemu su im neizmerno zahvalni:

Kickstarter kampanja završava se 7. oktobra i posao tek tada počinje. Biće potrebno uraditi finalne pripreme grafičke novele, lekturu i probnu štampu, i ako sve bude kako treba, očekujemo da izađe iz štampe u decembru.

Paralelno sa tim, ono što je zadatak ove ekipe jeste priprema ostalih nagrada koje su ponudili na Kickstarteru, da prikupe podatke ljudi koji su ih podržali i pošalju im nagrade čim grafička novela izađe iz štampe. U knjižarama bi trebalo da se nađe početkom 2022. godine.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.