Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.

Do kraja ove crowdfunding kampanje ostalo je još 16 dana, a do sada je prikupljeno preko 6.000 dolara od potraživanih 4.500 dolara. Ova sredstva biće u najvećoj meri upotrebljena za štampanje i izradu prvog tiraža od 2.000 primeraka, dok je u troškove uračunato i slanje paketa kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona ali i za ostatak sveta.

Ova grafička novela namenjena je čitaocima koji bi voleli da upoznaju Teslu, pre svega kao čoveka, a tek onda i kao genija sa svim njegovim idejama i pronalascima koji su pomogli čovečanstvu i u potpunosti promenili tok razvoja društva. Ovo delo rađeno je akvarel tehnikom koju pomenuti autor Danijele Meuči usavršava poslednjih godina. Imaće preko 100 strana, a biće štampana i na srpskom i na engleskom jeziku, u mekom povezu.

Danijele ističe da ga je na istraživanje života o Nikoli Tesli podstakla spoznaja koliko se u njegovoj rodnoj Italiji malo zna o ovom velikom geniju. Da bi se što bolje pripremio za rad, Danijele je pročitao obimnu literaturu, pisma, obilazio je mesta po Srbiji i regionu koja se povezuju sa Nikolom Teslom i ono najinteresantnije, upoznao je nekoliko Teslinih rođaka koji su mu pomogli da prikupi neophodnu građu za ovaj projekat.

Uspeh na Kickstarteru definiše dalju realizaciju knjige

Ovo je bila idealna prilika da popričamo sa Dimitrijom Stamenkovićem iz izdavačke kuće Komshe koja je preuzela dalju realizaciju i distribuciju na tržište pomenutog umetničkog dela. Naš sagovornik, koji takođe stoji iza samog projekta (kao predstavnik izdavača), kaže da je idealni tvorac, Danijele Meuči, zaintrigiran životom srpskog naučnika, počeo sve više da istražuje i bilo mu je čudno kako u Italiji nikada nije čuo za Nikolu Teslu, čak ni na studijama gde je imao fiziku kao jedan od predmeta.

Danijele tokom rada na noveli za koju je, pre nego što je krenuo u realizaciju, dosta istraživao o životu i radu Nikole Tesle i njegovoj zaostavštini svetu.

“Na tom putu upoznavanja Nikole Tesle, Danijele je primetio kako je većina knjiga pisana stručnijim jezikom fokusirajući se u većoj meri na Tesline izume i postignuća uopšte. Nedostajao mu je onaj ljudski deo Tesline ličnosti“, kaže Dimitrije i dodaje sledeće:

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, puno pročitanih knjiga, pisama, putovanja Teslinim koracima, Danijele je znao da ima dovoljno materijala da tu prazninu on sam popuni. Smatrao je da je najbolje prikazati Teslin život na osnovu intervjua koji je Tesla dao za Liberty Magazine 1935. godine, samo osam godina pre njegove smrti, a odlučio se za akvarel tehniku jer ju je video kao najprikladniju za prikazivanje vremena u kom je Tesla živeo.

Ono što je u ovoj priči zanimljivo, jeste da Danijele aktivno radi na grafičkoj noveli od 2019. godine, a kako nam Dimitrije kaže, u tom trenutku nisu imali definisane rokove, ali su znali da će grafička novela o Tesli biti jedan od većih projekata. Sa druge strane, situacija sa korona virusom uticala je na drastični pad prodaje knjiga navedenog izdavača budući da je putovanje tematika većine naslova.

Dimitrije tom prilikom dodaje da su iz Komshe shvatili da moraju biti veoma kreativni i otvoreni za nove prakse kako bi nastavili da posluju u željenom pravcu:

Crowdfunding se činio kao odlično rešenje zato što pored prikupljanja novčanih sredstava predstavlja dobar način i za samu promociju proizvoda i to na internacionalnom nivou. Želeli smo da za grafičku novelu o Tesli čuju njegovi poštovaoci širom sveta!

Sredstva koja dobijemo putem Kickstarter kampanje biće uložena u štampu srpske i engleske verzije grafičke novele Tesla: čovek koji je definisao budućnost (Tesla: the man who defined the future), kao i za troškove slanja nagrada ljudima koji su nas podržali na Kickstarteru.

Priča o Nikoli Tesli u knjižarama početkom sledeće godine

Trenutno, tim koji radi na knjizi čine četiri člana, uključujući i Danijelea koji paralelno završava grafičku novelu. Dimitrije za Netokraciju otkriva da su prošle godine završili Online Crowdfunding Akademiju u organizaciji Crowdfunding.rs inicijative, gde su naučili osnove grupnog finansiranja. Zapravo, prema njegovim rečima, o daljem procesu su najviše naučili od prijatelja i poznanika koji su nesebično podelili svoje iskustvo u organizovanju Kickstarter kampanja, na čemu su im neizmerno zahvalni:

Kickstarter kampanja završava se 7. oktobra i posao tek tada počinje. Biće potrebno uraditi finalne pripreme grafičke novele, lekturu i probnu štampu, i ako sve bude kako treba, očekujemo da izađe iz štampe u decembru.

Paralelno sa tim, ono što je zadatak ove ekipe jeste priprema ostalih nagrada koje su ponudili na Kickstarteru, da prikupe podatke ljudi koji su ih podržali i pošalju im nagrade čim grafička novela izađe iz štampe. U knjižarama bi trebalo da se nađe početkom 2022. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.