Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.

Do kraja ove crowdfunding kampanje ostalo je još 16 dana, a do sada je prikupljeno preko 6.000 dolara od potraživanih 4.500 dolara. Ova sredstva biće u najvećoj meri upotrebljena za štampanje i izradu prvog tiraža od 2.000 primeraka, dok je u troškove uračunato i slanje paketa kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona ali i za ostatak sveta.

Ova grafička novela namenjena je čitaocima koji bi voleli da upoznaju Teslu, pre svega kao čoveka, a tek onda i kao genija sa svim njegovim idejama i pronalascima koji su pomogli čovečanstvu i u potpunosti promenili tok razvoja društva. Ovo delo rađeno je akvarel tehnikom koju pomenuti autor Danijele Meuči usavršava poslednjih godina. Imaće preko 100 strana, a biće štampana i na srpskom i na engleskom jeziku, u mekom povezu.

Danijele ističe da ga je na istraživanje života o Nikoli Tesli podstakla spoznaja koliko se u njegovoj rodnoj Italiji malo zna o ovom velikom geniju. Da bi se što bolje pripremio za rad, Danijele je pročitao obimnu literaturu, pisma, obilazio je mesta po Srbiji i regionu koja se povezuju sa Nikolom Teslom i ono najinteresantnije, upoznao je nekoliko Teslinih rođaka koji su mu pomogli da prikupi neophodnu građu za ovaj projekat.

Uspeh na Kickstarteru definiše dalju realizaciju knjige

Ovo je bila idealna prilika da popričamo sa Dimitrijom Stamenkovićem iz izdavačke kuće Komshe koja je preuzela dalju realizaciju i distribuciju na tržište pomenutog umetničkog dela. Naš sagovornik, koji takođe stoji iza samog projekta (kao predstavnik izdavača), kaže da je idealni tvorac, Danijele Meuči, zaintrigiran životom srpskog naučnika, počeo sve više da istražuje i bilo mu je čudno kako u Italiji nikada nije čuo za Nikolu Teslu, čak ni na studijama gde je imao fiziku kao jedan od predmeta.

Danijele tokom rada na noveli za koju je, pre nego što je krenuo u realizaciju, dosta istraživao o životu i radu Nikole Tesle i njegovoj zaostavštini svetu.

“Na tom putu upoznavanja Nikole Tesle, Danijele je primetio kako je većina knjiga pisana stručnijim jezikom fokusirajući se u većoj meri na Tesline izume i postignuća uopšte. Nedostajao mu je onaj ljudski deo Tesline ličnosti“, kaže Dimitrije i dodaje sledeće:

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, puno pročitanih knjiga, pisama, putovanja Teslinim koracima, Danijele je znao da ima dovoljno materijala da tu prazninu on sam popuni. Smatrao je da je najbolje prikazati Teslin život na osnovu intervjua koji je Tesla dao za Liberty Magazine 1935. godine, samo osam godina pre njegove smrti, a odlučio se za akvarel tehniku jer ju je video kao najprikladniju za prikazivanje vremena u kom je Tesla živeo.

Ono što je u ovoj priči zanimljivo, jeste da Danijele aktivno radi na grafičkoj noveli od 2019. godine, a kako nam Dimitrije kaže, u tom trenutku nisu imali definisane rokove, ali su znali da će grafička novela o Tesli biti jedan od većih projekata. Sa druge strane, situacija sa korona virusom uticala je na drastični pad prodaje knjiga navedenog izdavača budući da je putovanje tematika većine naslova.

Dimitrije tom prilikom dodaje da su iz Komshe shvatili da moraju biti veoma kreativni i otvoreni za nove prakse kako bi nastavili da posluju u željenom pravcu:

Crowdfunding se činio kao odlično rešenje zato što pored prikupljanja novčanih sredstava predstavlja dobar način i za samu promociju proizvoda i to na internacionalnom nivou. Želeli smo da za grafičku novelu o Tesli čuju njegovi poštovaoci širom sveta!

Sredstva koja dobijemo putem Kickstarter kampanje biće uložena u štampu srpske i engleske verzije grafičke novele Tesla: čovek koji je definisao budućnost (Tesla: the man who defined the future), kao i za troškove slanja nagrada ljudima koji su nas podržali na Kickstarteru.

Priča o Nikoli Tesli u knjižarama početkom sledeće godine

Trenutno, tim koji radi na knjizi čine četiri člana, uključujući i Danijelea koji paralelno završava grafičku novelu. Dimitrije za Netokraciju otkriva da su prošle godine završili Online Crowdfunding Akademiju u organizaciji Crowdfunding.rs inicijative, gde su naučili osnove grupnog finansiranja. Zapravo, prema njegovim rečima, o daljem procesu su najviše naučili od prijatelja i poznanika koji su nesebično podelili svoje iskustvo u organizovanju Kickstarter kampanja, na čemu su im neizmerno zahvalni:

Kickstarter kampanja završava se 7. oktobra i posao tek tada počinje. Biće potrebno uraditi finalne pripreme grafičke novele, lekturu i probnu štampu, i ako sve bude kako treba, očekujemo da izađe iz štampe u decembru.

Paralelno sa tim, ono što je zadatak ove ekipe jeste priprema ostalih nagrada koje su ponudili na Kickstarteru, da prikupe podatke ljudi koji su ih podržali i pošalju im nagrade čim grafička novela izađe iz štampe. U knjižarama bi trebalo da se nađe početkom 2022. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Novost

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Tehnologija

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!