Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.

Do kraja ove crowdfunding kampanje ostalo je još 16 dana, a do sada je prikupljeno preko 6.000 dolara od potraživanih 4.500 dolara. Ova sredstva biće u najvećoj meri upotrebljena za štampanje i izradu prvog tiraža od 2.000 primeraka, dok je u troškove uračunato i slanje paketa kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona ali i za ostatak sveta.

Ova grafička novela namenjena je čitaocima koji bi voleli da upoznaju Teslu, pre svega kao čoveka, a tek onda i kao genija sa svim njegovim idejama i pronalascima koji su pomogli čovečanstvu i u potpunosti promenili tok razvoja društva. Ovo delo rađeno je akvarel tehnikom koju pomenuti autor Danijele Meuči usavršava poslednjih godina. Imaće preko 100 strana, a biće štampana i na srpskom i na engleskom jeziku, u mekom povezu.

Danijele ističe da ga je na istraživanje života o Nikoli Tesli podstakla spoznaja koliko se u njegovoj rodnoj Italiji malo zna o ovom velikom geniju. Da bi se što bolje pripremio za rad, Danijele je pročitao obimnu literaturu, pisma, obilazio je mesta po Srbiji i regionu koja se povezuju sa Nikolom Teslom i ono najinteresantnije, upoznao je nekoliko Teslinih rođaka koji su mu pomogli da prikupi neophodnu građu za ovaj projekat.

Uspeh na Kickstarteru definiše dalju realizaciju knjige

Ovo je bila idealna prilika da popričamo sa Dimitrijom Stamenkovićem iz izdavačke kuće Komshe koja je preuzela dalju realizaciju i distribuciju na tržište pomenutog umetničkog dela. Naš sagovornik, koji takođe stoji iza samog projekta (kao predstavnik izdavača), kaže da je idealni tvorac, Danijele Meuči, zaintrigiran životom srpskog naučnika, počeo sve više da istražuje i bilo mu je čudno kako u Italiji nikada nije čuo za Nikolu Teslu, čak ni na studijama gde je imao fiziku kao jedan od predmeta.

Danijele tokom rada na noveli za koju je, pre nego što je krenuo u realizaciju, dosta istraživao o životu i radu Nikole Tesle i njegovoj zaostavštini svetu.

“Na tom putu upoznavanja Nikole Tesle, Danijele je primetio kako je većina knjiga pisana stručnijim jezikom fokusirajući se u većoj meri na Tesline izume i postignuća uopšte. Nedostajao mu je onaj ljudski deo Tesline ličnosti“, kaže Dimitrije i dodaje sledeće:

Nakon dugogodišnjeg istraživanja, puno pročitanih knjiga, pisama, putovanja Teslinim koracima, Danijele je znao da ima dovoljno materijala da tu prazninu on sam popuni. Smatrao je da je najbolje prikazati Teslin život na osnovu intervjua koji je Tesla dao za Liberty Magazine 1935. godine, samo osam godina pre njegove smrti, a odlučio se za akvarel tehniku jer ju je video kao najprikladniju za prikazivanje vremena u kom je Tesla živeo.

Ono što je u ovoj priči zanimljivo, jeste da Danijele aktivno radi na grafičkoj noveli od 2019. godine, a kako nam Dimitrije kaže, u tom trenutku nisu imali definisane rokove, ali su znali da će grafička novela o Tesli biti jedan od većih projekata. Sa druge strane, situacija sa korona virusom uticala je na drastični pad prodaje knjiga navedenog izdavača budući da je putovanje tematika većine naslova.

Dimitrije tom prilikom dodaje da su iz Komshe shvatili da moraju biti veoma kreativni i otvoreni za nove prakse kako bi nastavili da posluju u željenom pravcu:

Crowdfunding se činio kao odlično rešenje zato što pored prikupljanja novčanih sredstava predstavlja dobar način i za samu promociju proizvoda i to na internacionalnom nivou. Želeli smo da za grafičku novelu o Tesli čuju njegovi poštovaoci širom sveta!

Sredstva koja dobijemo putem Kickstarter kampanje biće uložena u štampu srpske i engleske verzije grafičke novele Tesla: čovek koji je definisao budućnost (Tesla: the man who defined the future), kao i za troškove slanja nagrada ljudima koji su nas podržali na Kickstarteru.

Priča o Nikoli Tesli u knjižarama početkom sledeće godine

Trenutno, tim koji radi na knjizi čine četiri člana, uključujući i Danijelea koji paralelno završava grafičku novelu. Dimitrije za Netokraciju otkriva da su prošle godine završili Online Crowdfunding Akademiju u organizaciji Crowdfunding.rs inicijative, gde su naučili osnove grupnog finansiranja. Zapravo, prema njegovim rečima, o daljem procesu su najviše naučili od prijatelja i poznanika koji su nesebično podelili svoje iskustvo u organizovanju Kickstarter kampanja, na čemu su im neizmerno zahvalni:

Kickstarter kampanja završava se 7. oktobra i posao tek tada počinje. Biće potrebno uraditi finalne pripreme grafičke novele, lekturu i probnu štampu, i ako sve bude kako treba, očekujemo da izađe iz štampe u decembru.

Paralelno sa tim, ono što je zadatak ove ekipe jeste priprema ostalih nagrada koje su ponudili na Kickstarteru, da prikupe podatke ljudi koji su ih podržali i pošalju im nagrade čim grafička novela izađe iz štampe. U knjižarama bi trebalo da se nađe početkom 2022. godine.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.

Gaming

Playstudios sa fondom od $10 miliona i osnivanjem novog blockchain tima ulazi u web3

Kompanija Playstudios, kreator revolucionarne platforme lojalnosti 'playAWARDS' i brojnih nagrađivanih mobilnih igara, juče je najavila pokretanje novog blokchain departmana pod nazivom 'playBLOCKS'.

Karijere

HelloWorld i ove godine ispituje ‘Puls srpske IT zajednice’: IT-jevci, popunite anketu i podržite istraživanje

Sajt za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija MASMI trenutno sprovode istraživanje o iskustvima na poslu u IT sektoru.