Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Kroz nešto manje od 40-ak minuta sa našim sagovornikom smo detaljno govorili o društveno-odgovornom nastupu kompanija – kako u Srbiji, tako i u svetu. Između ostalog, govorili smo o tome koliko je poslovno istorijsko nasleđe različitih država danas uticalo na to da one budu ravijene koliko jesu i da gaje neke dobre ili loše vrednosti.

Otuda smo povukli paralelu između istočno-evropskih zemalja i posebno onih na Zapadu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama gde privatne firme i biznisi nisu toliko vezani za državu koliko je to recimo slučaj u Srbiji. Parun nam je otuda i bliže objasnio koliko su zapravo te kompanije (koje zavise od države) transparentne da podrže društvene promene, pomenuvši letošnje proteste u Beogradu, a da opet ne budu u strahu od sankcija.

Kako se razgovor približavao kraju, dotakli smo se i tema iz sveta marketinga i koliko zapravo danas velikim franšiznim kompanijama nedostaje liberalnosti i sloboda u kreiranju nešto provokativnijih kampanja, kao što je to uradio hrvatski Pipi – uključivši direktno pripadnike LBGT zajednice u kreativi koju je radila agencija Imago Ogilvy iz pomenute države. Sve to  dovelo je do burnih reakcija zajednice, ali opet i dobrih krajnjih rezultata.

U ovoj epizodi na kratko smo se vratili i hrabrom marketinškom potezu kompanije Nike, kao pravom primeru globalne kampanje sa izrazitim društvenim aspektom u kojem je glavni protagonsita bio ragbista Kolin Kapernik čiji je klečanje tokom intoniranja himne SAD-a izazvalo velike proteste u ovoj zemlji, a koji je bio podržan upravo od ove velike korporacije.

Osim pomenutih drušveno-političkih odgovornosti kompanija koje su bile glavna tema, na samom kraju smo se osvrnuli i na relativno novi termin cancel kulture u Srbiji, šta ona znači, koliko je zapravo efikasna i kako se sprovodi. Uostalom, poslušajte ovu epizodu do kraja i saznajte sve detalje vezane za pomenute teme. Mi se slušamo u narednoj epizodi.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Propustili ste

Gaming

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Društvene mreže

1.000.000 pregleda kasnije i domaći Extreme Intimo srušio je Instagram svojim humanim gestom

Ovih dana niste mogli da ne primetite video koji je šerovan širom Instagrama: kampanju #stvarnoželim brenda Extreme Intimo koji je za svako deljenje videa poklanjao novčana sredstva za porodilišta širom Srbije. Više o tome razgovaramo sa predstavnicima ove kompanije.

Internet marketing

TikTok kampanja ‘Teži Ravnoteži’ za 10 dana ima više od 700.000 pregleda – i interesuje tinejdžere širom Balkana

U okviru nacionalne kampanje 'Teži ravnoteži' pokrenut je i TikTok kanal sa ciljem edukacije đaka i studenata na temu zdravih životnih stilova. U nastavku teksta organizatori nam detaljnije otkrivaju o čemu je reč.

Office Talks Podcast

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.