Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Kroz nešto manje od 40-ak minuta sa našim sagovornikom smo detaljno govorili o društveno-odgovornom nastupu kompanija – kako u Srbiji, tako i u svetu. Između ostalog, govorili smo o tome koliko je poslovno istorijsko nasleđe različitih država danas uticalo na to da one budu ravijene koliko jesu i da gaje neke dobre ili loše vrednosti.

Otuda smo povukli paralelu između istočno-evropskih zemalja i posebno onih na Zapadu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama gde privatne firme i biznisi nisu toliko vezani za državu koliko je to recimo slučaj u Srbiji. Parun nam je otuda i bliže objasnio koliko su zapravo te kompanije (koje zavise od države) transparentne da podrže društvene promene, pomenuvši letošnje proteste u Beogradu, a da opet ne budu u strahu od sankcija.

Kako se razgovor približavao kraju, dotakli smo se i tema iz sveta marketinga i koliko zapravo danas velikim franšiznim kompanijama nedostaje liberalnosti i sloboda u kreiranju nešto provokativnijih kampanja, kao što je to uradio hrvatski Pipi – uključivši direktno pripadnike LBGT zajednice u kreativi koju je radila agencija Imago Ogilvy iz pomenute države. Sve to  dovelo je do burnih reakcija zajednice, ali opet i dobrih krajnjih rezultata.

U ovoj epizodi na kratko smo se vratili i hrabrom marketinškom potezu kompanije Nike, kao pravom primeru globalne kampanje sa izrazitim društvenim aspektom u kojem je glavni protagonsita bio ragbista Kolin Kapernik čiji je klečanje tokom intoniranja himne SAD-a izazvalo velike proteste u ovoj zemlji, a koji je bio podržan upravo od ove velike korporacije.

Osim pomenutih drušveno-političkih odgovornosti kompanija koje su bile glavna tema, na samom kraju smo se osvrnuli i na relativno novi termin cancel kulture u Srbiji, šta ona znači, koliko je zapravo efikasna i kako se sprovodi. Uostalom, poslušajte ovu epizodu do kraja i saznajte sve detalje vezane za pomenute teme. Mi se slušamo u narednoj epizodi.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Propustili ste

Tehnologija

Bitcoin gubi vrednost – da li je sada pravo vreme za ulaganje?

U prethodnim nedeljama kriptovaluta Bitcoin beleži veliki pad. Zašto je to tako?

Gaming

Niški Webelinx razvija casual video igre za iOS i Android koje igra 15 miliona igrača širom sveta

Kako razvoj industrije video igara u Srbiji sve više raste, tako na površinu izlaze uspešne poslovne priče kreativnih mladih ljudi i startapa koji oblikuju IT scenu naše zemlje. Ovo je još jedna takva priča koja nam dolazi i Niša, preciznije iz Webelinx Games studija.

Startapi i poslovanje

Ima nešto u dvodecenijskom iskustvu Smarta, ali i u ženskom liderstvu

Ivana Ružičić i Ivanka Rankusović nalaze se na čelu kompanije Smart New Frontier Group. U nastavku teksta sa njima detaljnije govorimo o poslovanju te kompanije, ali i položaju žena u IT industriji.

Mobilno

Ukida se naplata rominga između Srbije i Grčke – potpisivanje sporazuma sledeće nedelje

Od ovog leta svi naši građani imaće dodatni razloga za uživanje na putu za Grčku, s obzirom na to da će od sledeće nedelje biti ukinute naknade za roming između ove dve zemlje.

Startapi i poslovanje

City Expert lansirao ‘Kreditni Savetnik’ za buduće vlasnike nekretnina

Kupovina stana ili kuće ume da bude prava noćna mora ukoliko kroz čitav proces prolazite sami i nemate iskustva. Kompanija City Expert lansirala je novi sajt po imenu 'Kreditni Savetnik' koji bi trebalo da edukuje i informiše kupce o različitim mogućnostima za kreditiranje nekretnine.

Office Talks Podcast

Mudrinić hejtuje streaming servise

U 46. epizodi Office Talks podcasta razgovaramo o tome šta pratimo od sadržaja i zašto moramo biti pretplaćeni na nekoliko video servisa kako bismo mogli da gledamo sve što nam je duši milo.