Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Kroz nešto manje od 40-ak minuta sa našim sagovornikom smo detaljno govorili o društveno-odgovornom nastupu kompanija – kako u Srbiji, tako i u svetu. Između ostalog, govorili smo o tome koliko je poslovno istorijsko nasleđe različitih država danas uticalo na to da one budu ravijene koliko jesu i da gaje neke dobre ili loše vrednosti.

Otuda smo povukli paralelu između istočno-evropskih zemalja i posebno onih na Zapadu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama gde privatne firme i biznisi nisu toliko vezani za državu koliko je to recimo slučaj u Srbiji. Parun nam je otuda i bliže objasnio koliko su zapravo te kompanije (koje zavise od države) transparentne da podrže društvene promene, pomenuvši letošnje proteste u Beogradu, a da opet ne budu u strahu od sankcija.

Kako se razgovor približavao kraju, dotakli smo se i tema iz sveta marketinga i koliko zapravo danas velikim franšiznim kompanijama nedostaje liberalnosti i sloboda u kreiranju nešto provokativnijih kampanja, kao što je to uradio hrvatski Pipi – uključivši direktno pripadnike LBGT zajednice u kreativi koju je radila agencija Imago Ogilvy iz pomenute države. Sve to  dovelo je do burnih reakcija zajednice, ali opet i dobrih krajnjih rezultata.

U ovoj epizodi na kratko smo se vratili i hrabrom marketinškom potezu kompanije Nike, kao pravom primeru globalne kampanje sa izrazitim društvenim aspektom u kojem je glavni protagonsita bio ragbista Kolin Kapernik čiji je klečanje tokom intoniranja himne SAD-a izazvalo velike proteste u ovoj zemlji, a koji je bio podržan upravo od ove velike korporacije.

Osim pomenutih drušveno-političkih odgovornosti kompanija koje su bile glavna tema, na samom kraju smo se osvrnuli i na relativno novi termin cancel kulture u Srbiji, šta ona znači, koliko je zapravo efikasna i kako se sprovodi. Uostalom, poslušajte ovu epizodu do kraja i saznajte sve detalje vezane za pomenute teme. Mi se slušamo u narednoj epizodi.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.