Netflix Severne Koreje zove se Manbang

Netflix Severne Koreje zove se Manbang: Da li ste i dalje za ‘film i bleju’?

Popularni servis za gledanje filmova i serija dobio je svoju 'konkurenciju' u Severnoj Koreji! Stanovnici ove azijske države odnedavno su u mogućnosti da 'streamuju' različit video sadržaj putem posebnog uređaja nalik Apple TV-u. Ipak, zaboravite na popularne naslove - vašu simpatiju moraćete da šarmirate uz dokumentarne filmove o velikom vođu i emisijama za učenje ruskog jezika.

kimi
Manbeng kao pravi izazov za muškarce u Severnoj Koreji. Ne i za Kim Jong Una.

Početkom godine Netflix je postao dostupan širom sveta, izuzev nekoliko zemalja poput Kine, Sirije i Severne Koreje. Veliki vođa odlučio je da podari svom narodu slično iskustvo gledanja on-demand sadržaja, te je u Severnoj Koreji lansirana kopija Netflixa pod imenom „Manbeng“. Da, Manbeng. Ipak, ne očekujte da ćete na servisu pronaći „House of Cards“, „Narcos“ ili druge popularne serije. Uz kopiju Netflixa teško da ćete bilo šta privoditi, budući da su stanovnicima dostupni isključivo dokumentarci o vođama ove azijske države, kao i emisije za učenje ruskog i engleskog jezika.

No, možda i to nekoga loži.

Kompletan sadržaj dostupan je putem posebnog set-top-box uređaja nalik Apple TV-u koji se povezuje sa modemom i kućnim telefonom. Zaboravite i na fensi algoritme – kompletan sadržaj i njegovu dostupnost uređuje KCTV, javni servis Severne Koreje koji na Manbengu emituje program državne propagande, ali i četiri dodatna kanala – takođe u vlasništvu države.

Animirana propaganda za najmlađe

Ispiranju mozga tu nije kraj. Iz KCTV-a kažu kako se Manbeng posebno sviđa deci koja su od njegovog puštanja u rad ponovo mirna, navodi se u izveštaju iza kojeg stoji NK News. Najmlađi pak mogu da „uživaju“ u državnoj propagandi prilagođenoj njihovom uzrastu, budući da se na servisu mogu pronaći i crtaći i različiti animirani filmovi.

m11
Krivo nam je što Manbeng nije otkupio prava na „Brokeback Mountain“ – to se čini kao dobitna kombinacija.

I dok se na račun Severne Koreje možemo šaliti čitav dan, činjenica je da je u pitanju država sa jednom od najviših stopa siromaštva i gladi, ali i represije od strane vladajuće manjine. Slobodna govora gotovo i da ne postoji, a čineći severnokorejsku verziju Netflixa još samo jednim alatom kojim se država služi kako bi održala u životu ideologiju velike nacije i još većeg vođe.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako je srpski Agremo od troje ljudi postao kompanija koja digitalizuje poljoprivredu za 2.000 korisnika širom sveta

Imati efikasnu poljoprivredu danas znači imati 'tech' rešenja koja pomažu agronomima da uz pomoć detaljnih analiza preciznije obrađuju i održavaju svoje parcele. Jedno od tih savremenih rešenja dolazi iz kompanije Agremo, o čijem smo poslovanju razgovarali sa osnivačem.

Kultura 2.0

Da li je moguće sprečiti izgaranje na poslu – pitali smo HR-a, psihologa i direktora

Uhvatite li sebe da se osećate umorno, iscrpljeno, nemotivisano, ne spavate dovoljno, opada vam imunitet i sve to samo kada pomislite na posao koji vas čeka? U tekstu koji sledi pokušavamo da odgovorimo na pitanje kako da u 2020. godini ne dozvolite da do toga dođe.

Kultura 2.0

Privatnost na Internetu je nemoguća ali pazite gde i kako ostavljate svoj digitalni ‘otisak’

Kembridž analitika naučila nas je šta može da se desi ako se lični podaci zloupotrebljavaju. Zato na nivou društva moramo naučiti kako mediji i marketing utiču na nas - a naša namera u Laboratoriji za digitalnu sociometriju je upravo to.

Kultura 2.0

Programeri, da li vam je zaista bitno da vam poslodavac obezbedi priliku za edukaciju – ili to možete i sami?

O tome da li su interni treninzi i budžeti za samousavršavanje 'nice to have' ili stvar bez koje se danas ne može, razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Startapi i poslovanje

CarGo predstavio biznis klasu i nova električna vozila, najavljen i sledeći krug investicija u flotu

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana CarGo, predstavio je danas najnoviju biznis klasu koju čini 100 vozila, među kojima se nalazi i električni Jaguari I-Pace. Cilj je, kaže, podići kvalitet usluge ovog servisa uz poštovanje strogih ekoloških normi.