Netflix Severne Koreje zove se Manbang

Netflix Severne Koreje zove se Manbang: Da li ste i dalje za ‘film i bleju’?

Popularni servis za gledanje filmova i serija dobio je svoju 'konkurenciju' u Severnoj Koreji! Stanovnici ove azijske države odnedavno su u mogućnosti da 'streamuju' različit video sadržaj putem posebnog uređaja nalik Apple TV-u. Ipak, zaboravite na popularne naslove - vašu simpatiju moraćete da šarmirate uz dokumentarne filmove o velikom vođu i emisijama za učenje ruskog jezika.

kimi
Manbeng kao pravi izazov za muškarce u Severnoj Koreji. Ne i za Kim Jong Una.

Početkom godine Netflix je postao dostupan širom sveta, izuzev nekoliko zemalja poput Kine, Sirije i Severne Koreje. Veliki vođa odlučio je da podari svom narodu slično iskustvo gledanja on-demand sadržaja, te je u Severnoj Koreji lansirana kopija Netflixa pod imenom „Manbeng“. Da, Manbeng. Ipak, ne očekujte da ćete na servisu pronaći „House of Cards“, „Narcos“ ili druge popularne serije. Uz kopiju Netflixa teško da ćete bilo šta privoditi, budući da su stanovnicima dostupni isključivo dokumentarci o vođama ove azijske države, kao i emisije za učenje ruskog i engleskog jezika.

No, možda i to nekoga loži.

Kompletan sadržaj dostupan je putem posebnog set-top-box uređaja nalik Apple TV-u koji se povezuje sa modemom i kućnim telefonom. Zaboravite i na fensi algoritme – kompletan sadržaj i njegovu dostupnost uređuje KCTV, javni servis Severne Koreje koji na Manbengu emituje program državne propagande, ali i četiri dodatna kanala – takođe u vlasništvu države.

Animirana propaganda za najmlađe

Ispiranju mozga tu nije kraj. Iz KCTV-a kažu kako se Manbeng posebno sviđa deci koja su od njegovog puštanja u rad ponovo mirna, navodi se u izveštaju iza kojeg stoji NK News. Najmlađi pak mogu da „uživaju“ u državnoj propagandi prilagođenoj njihovom uzrastu, budući da se na servisu mogu pronaći i crtaći i različiti animirani filmovi.

m11
Krivo nam je što Manbeng nije otkupio prava na „Brokeback Mountain“ – to se čini kao dobitna kombinacija.

I dok se na račun Severne Koreje možemo šaliti čitav dan, činjenica je da je u pitanju država sa jednom od najviših stopa siromaštva i gladi, ali i represije od strane vladajuće manjine. Slobodna govora gotovo i da ne postoji, a čineći severnokorejsku verziju Netflixa još samo jednim alatom kojim se država služi kako bi održala u životu ideologiju velike nacije i još većeg vođe.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.