Zbog čega je valuacija ‘early-stage’ kompanija imaginarna?

Zbog čega je valuacija ‘early-stage’ kompanija imaginarna stvar?

Valuacija early-stage startapa postala je stvar o kojoj svi pričaju i jedna od glavnih tema u razgovorima među startapima, investitorima, inkubatorima i na raznoraznim konferencijama koje se bave preduzetništvom. Nerealno velike valuacije na kojima startapi podižu runde finansiranja, inflacije valuacija koje proizvode akceleratori, čak i nerealno visoke valuacije tzv. unicorn startapa otišle su toliko daleko da se uveliko priča o balonu koji će da pukne u Silicijumskoj Dolini...

nebojsa_main

Kako staviti znak dolara pored nečega što je tek u nastajanju i tek treba da se razvije u profitabilan posao?

Problem se javlja već na samom početku. Early-stage startap je “privremena organizacija u potrazi za biznis modelom”. To je tim ljudi koji pokušava da reši neki konkretan problem za konkretnu ciljnu grupu korisnika, i u tom procesu traži svoj biznis model. Može se reći da startap prestaje da bude early-stage u trenutku kada otkrije koji je to model, tj. u trenutku kada se fokus prebacuje sa definisanja proizvoda na izgradnju kompanije.

Glavna karakteristika takve organizacije jeste da još uvek ne zna na koji će način da generiše zaradu, tj. profit. Ili, preciznije rečeno, startap ima hipotezu ili više njih, ali je još uvek u potrazi za potvrdom tih hipoteza na tržištu. Najvažniji zadaci pred startapima u ranoj fazi jesu da otkriju kojoj je to ciljnoj grupi kupaca proizvod najviše potreban, koliko ima tih kupaca, kako do njih doći, kojim jezikom i porukama im se obratiti da bi se konvertovali, po kojoj ceni, koja je vrednost koju svaki kupac donosi startapu, koju vrednost startap isporučuje tom kupcu, da li je rešenje koje startap nudi svojim kupcima adekvatno problemu koji oni imaju i mnoge druge stvari koje čine razliku između pravljenja proizvoda i izgradnje kompanije.

Potpuno sigurno je da early-stage startapi ne generišu profit i sigurno ga neće generisati sve dok se ne dobiju odgovori na sva ova pitanja. I to je sasvim u redu – fokus celog tima na početku i ne treba da bude na profitu, već na pronalaženju ovih odgovora jer samo oni mogu da rezultuju razvojem zdravog poslovnog modela koji može da opstane na tržištu i kasnije donese profit.

Koliko onda vredi takva organizacija, tj. koja je valuacija ovakvog early-stage startapa koji je još uvek u potrazi za isplativim biznis modelom?

Kolumnu u celosti možete pročitati na Netokracija.com.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.