‘Motorola StarTAC’ napunio 20 godina – Džek Bauer pustio suzu

Zvr, zvr, zvrrrr! I dok se Džek Bauer javlja na telefon pokušavajući da ponovo spasi svet, u pomoć mu tokom godina priskače upravo jedan gedžet za koji slobodno možemo reći da je odavno postao deo naše pop kulture - Motorola StarTAC. Ipak, Džek nije jedini junak koji se služi prvim telefonom na preklapanje koji je baš juče, 3. januara, proslavio svoj 20. rođendan.

motorola

Da, dobro ste pročitali. Prvi telefon na preklapanje Motorola StarTAC predstavljen je na jučerašnji dan 1996. godine. Početna cena telefona tada je iznosila $1.000 dolara, a sam uređaj proglašen je za jedan od najprepoznatljivijih i najvažnijih gedžeta koji su obeležili poslednjih 50 godina tehnološkog razvoja.

Kada je i lansiran 3. januara 1996. godine, StarTAC je težio čitavih 88 grama što ga u poređenju sa današnjim flagship telefonima čini pravim „mršavkom“. Možda i najbolji pokazatelj koliko je ovaj telefon bio uspešan tokom godina jeste činjenica da je sveukupno prodato više od 60 miliona primeraka telefona koji je na velika vrata uveo preklopivu formu, a čije su tehnološke inovacije trajale punih 10 i više godina pre nego što su svetom zavladali pametni telefoni kakve danas znamo.

Tokom godina Motorola StarTAC radio je na GSM, CDMA i TDMA mrežama, pri čemu je sam uređaj prošao kroz 26 iteracija – uključujući i prelazak sa analogne na digitalnu fazu. Kasnije, tj. 2004. godine, „Motorolina ikona“ predstavljena je u varijanti sa TFT ekranom u boji koji je podržavao 262.000 boja, ali isključivo za tržište Koreje.

Želiš svoj StarTAC? Cena je €390!

Neosporivo je da je StarTAC danas možda i najveća „tech“ zvezda poznatih filmova i serija koji su snimani tokom prethodne decenije, a imajući na umu upravo tu popularnost, 2010. godine francuska kompanija Lekki krenula je sa prodajom polovnih i sačuvanih telefona koji se i dalje mogu nabaviti po ceni od 390 evra.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Quantox otvorio kancelariju u Novom Sadu – petu posle Beograda, Niša, Kragujevca i Čačka

Sa ciljem privlačenja lokalnog kadra, sve veći broj domaćih IT kompanija otvara svoje kancelarije širom Srbije nudeći budućim kolegama mogućnost rada iz rodnog grada.

Kolumna

TripAdvisor marketing: Kako da vaš hotel ‘dominira’ na osnovu iskustva posetilaca

U ugostiteljstvu se oduvek znalo da je zadovoljni gost najbolja reklama, kao i da su najbolji gosti oni koji dođu putem preporuke.

Internet marketing

Da li su platforme za influensere samo ‘hype’ koji prolazi – poput WoM servisa?

Sećate se 2014. godine i tada aktuelnih 'word of mouth' platformi (iPyro, Beeshaper i drugi) - alata za spajanje brendova i njihovih vernih korisnika kao najboljih kanala za promociju? Danas, pak, imamo platforme za spajanje influensera i brendova, a mi se pitamo da li će ovi servisi završiti kao i njihovi prethodnici?

Propustili ste

Kultura 2.0

Šta budućnost nosi za marketinške agencije – evoluciju ili revoluciju?

Da, više do korisnika ili kupaca ne možete doći na starinski način. Ne u vreme Netflixa i adblockera. Šta agencije mogu da urade povodom toga? Evo šta kažu predstavnici vodećih agencija u regionu na Weekend Media Festivalu.

Karijere

6 stvari koje NE doprinose razvoju vaše (digitalne) karijere

Kojim god poslom da krećete da se bavite, a pogotvo digitalnim, zapamtite lekcije koje vas mogu zadržati na pravom putu.

E-commerce

Dijaspora.shop startovao sa 40.000 artikala – cilja na vašu rodbinu u inostranstvu da kupuje za vas u Srbiji

Ostavivši sigurne poslove iza sebe, Marko, Srđan i Emil pokrenuli su dijaspora.shop - prvu Internet prodavnicu za naše ljude u inostranstvu koji kupuju robu za porodicu i prijatelje u Srbiji.

Novost

€1.500.000 za NTP Beograd – EU preuzima finansiranje parka

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel, najavila je da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 miliona evra.

Tehnologija

CERN openlab i Comtrade produžili saradnju za dalji razvoj ‘data security’ rešenja

CERN openlab i Comtrade produžili su saradnju potpisavši trogodišnji sporazum po kom će Comtrade biti zadužen za omogućavanje pristupa rezultatima CERN-ovih istraživanja bilo gde u svetu.

Tehnologija

Beskontaktno plaćanje u Srbiji poraslo za 154% u odnosu na prošlu godinu

Srbija iznad evropskog proseka u broju i vrednosti beskontaktnih transakcija, što dokazuje zrelost tržišta za modernija platna rešenja primerena digitalnom dobu.