Konačno pretražujemo više sa mobilnih uređaja nego sa desktopa

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Konačno pretražujemo više sa mobilnih uređaja nego sa desktopa

Broj pretraga sa mobilnih uređaja konačno je prestigao pretragu sa desktop računara. U mesecu oktobru korisnici Interneta širom sveta ostvarili su 51,3 odsto upita putem pametnih telefona i tableta, skinuvši desktop uređaje sa prestola apsolutnog vladara svetske informacione mreže.

d1

Pretraga putem mobilnih uređaja u porastu je od 2009. godine i ovog je oktobra konačno pretekla broj pretraga sa desktop i laptop uređaja. Tako su korisnici prethodnog meseca ostvarili čak 51,3% upita sa pametnih telefona i tableta, pri čemu su desktop uređaji zabeležili ukupnih 48,7% pretraga. Ovo je ujedno i prvi put da više pretražujemo putem mobilnih uređaja nego sa naših kompjutera.

The Guardian piše da je u pitanju uzlazni trend koji poslednjih godina potvrđuje teoriju kako će upravo mobilni uređaji dominirati Internetom u godinama koje dolaze. O responzivnim i mobile verzijama sajtova odavno smo pisali, a naš članak na tu temu i dalje predstavlja svojevrstan putokaz za mnoga mala i srednja preduzeća koji i dalje razmišljaju o ovom koraku. Dokaz o važnosti sajtova koji su optimizovani za pregled na vašim mobilnim uređajima jeste i činjenica da Google bolje rangira takve sajtove na rezultatima pretrage.

Pogledamo li za trenutak publiku Netokracije, videćemo da u ovom trenutku 46% naših korisnika konzumira sadržaj upravo putem mobilnih uređaja, podudarajući se sa opštim trendom koji će i u narednim godinama rasti.

Visok stepen mobilnih pretraga u zemljama u razvoju

No, daleko od toga da ljudi ne pretražuju Internet sa desktop uređaja na pojedinačnim tržištima. The Guardian ističe kako u Ujedinjenom Kraljevstvu pretrage sa desktop računara zauzimaju čak 55,6% ukupnih pretraga, dok u Sjedinjenim Američkim Državama taj broj iznosi 55.1%. Ipak, ne bi nas trebalo čuditi ukoliko ove brojke nastavljaju da opadaju (uprkos predivnom Surface Studiu kojeg je Microsoft nedavno predstavio i koji zaista želimo! 😄).

Nema sumnje da prodaja desktop računara beleži pad u poslednjim godinama. Za to vreme, mobilni uređaji uspeli su da dosegnu do 80% dela populacije u razvijenim zemljama – u prevodu, danas ih skoro svako ima. Međutim, tržište na kome pametni telefoni beleže ujedno najveći rast jesu upravo zemlje u razvoju koje predstavljaju nove poslovne prilike za proizvođače mobilnih telefona, ali i za service provajdere među kojima se već uveliko nalazi i Facebook sa Internet.org projektom koji nastoji da omogući povoljnu Internet konekciju u siromašnim delovima sveta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.