Konačno pretražujemo više sa mobilnih uređaja nego sa desktopa

Konačno pretražujemo više sa mobilnih uređaja nego sa desktopa

Broj pretraga sa mobilnih uređaja konačno je prestigao pretragu sa desktop računara. U mesecu oktobru korisnici Interneta širom sveta ostvarili su 51,3 odsto upita putem pametnih telefona i tableta, skinuvši desktop uređaje sa prestola apsolutnog vladara svetske informacione mreže.

d1

Pretraga putem mobilnih uređaja u porastu je od 2009. godine i ovog je oktobra konačno pretekla broj pretraga sa desktop i laptop uređaja. Tako su korisnici prethodnog meseca ostvarili čak 51,3% upita sa pametnih telefona i tableta, pri čemu su desktop uređaji zabeležili ukupnih 48,7% pretraga. Ovo je ujedno i prvi put da više pretražujemo putem mobilnih uređaja nego sa naših kompjutera.

The Guardian piše da je u pitanju uzlazni trend koji poslednjih godina potvrđuje teoriju kako će upravo mobilni uređaji dominirati Internetom u godinama koje dolaze. O responzivnim i mobile verzijama sajtova odavno smo pisali, a naš članak na tu temu i dalje predstavlja svojevrstan putokaz za mnoga mala i srednja preduzeća koji i dalje razmišljaju o ovom koraku. Dokaz o važnosti sajtova koji su optimizovani za pregled na vašim mobilnim uređajima jeste i činjenica da Google bolje rangira takve sajtove na rezultatima pretrage.

Pogledamo li za trenutak publiku Netokracije, videćemo da u ovom trenutku 46% naših korisnika konzumira sadržaj upravo putem mobilnih uređaja, podudarajući se sa opštim trendom koji će i u narednim godinama rasti.

Visok stepen mobilnih pretraga u zemljama u razvoju

No, daleko od toga da ljudi ne pretražuju Internet sa desktop uređaja na pojedinačnim tržištima. The Guardian ističe kako u Ujedinjenom Kraljevstvu pretrage sa desktop računara zauzimaju čak 55,6% ukupnih pretraga, dok u Sjedinjenim Američkim Državama taj broj iznosi 55.1%. Ipak, ne bi nas trebalo čuditi ukoliko ove brojke nastavljaju da opadaju (uprkos predivnom Surface Studiu kojeg je Microsoft nedavno predstavio i koji zaista želimo! 😄).

Nema sumnje da prodaja desktop računara beleži pad u poslednjim godinama. Za to vreme, mobilni uređaji uspeli su da dosegnu do 80% dela populacije u razvijenim zemljama – u prevodu, danas ih skoro svako ima. Međutim, tržište na kome pametni telefoni beleže ujedno najveći rast jesu upravo zemlje u razvoju koje predstavljaju nove poslovne prilike za proizvođače mobilnih telefona, ali i za service provajdere među kojima se već uveliko nalazi i Facebook sa Internet.org projektom koji nastoji da omogući povoljnu Internet konekciju u siromašnim delovima sveta.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.