Windows 10 i ARM procesori kao nove mogućnosti za Surface Pro liniju?

Windows 10 i ARM procesori kao nove mobilne mogućnosti za Surface Pro liniju?

Otkako je Microsoft u februaru 2013. godine predstavio svoj tablet/računar Surface Pro, jasno je bilo da na tržište stiže hibridna mašina koja bi mogla da zadovolji potrebe mnogih korisnika. Oh, kako je to i uradila. Iz Redmonda sada stižu vesti da kompanija planira dodatna unapređenja za ovaj uređaj koji bi uskoro mogao da dođe u jačoj LTE varijanti, sa dužim trajanjem baterija ali i novim ARM procesorima.

surface-1

Jasno je da su današnji standardi korisnika podignuti na najviše lestvice, koji od svojih laptop računara zahtevaju izdržljivu celodnevnu bateriju, kao i kvalitetnu konekciju -bilo da je u pitanju Wi-Fi ili LTE tehnologija – Internet je tamo gde se korisnik nalazi. Svesni ovih činjenica, iz Microsofta će u narednom periodu nastojati da ulože dodatne napore kako bi liniju Surface Pro računara učinili ultimativnim mašinama za svakodnevno korišćenje.

Kako piše The Verge, gigant iz Kalifornije spreman je da rad Windows 10 operativnog sistema u narednom periodu bazira na ARM (Advanced RISC Machines) procesorima koje karakteriše RISC arhitektura, a koji se nalaze upravo u našim pametnim telefonima i tabletima. Razlog zbog koga bi ovaj potez Microsofta mogao da postane realnost, leži u činjenici da upravo ARM procesori sa sobom nose dosta benefita ukoliko ih uporedimo sa Intelovim čipsetom koji pokreće skoro svaki Windows računar.

ARM već pokazao svoju snagu

Samo neke od prednosti jesu znatno veća efikasnost potrošnje energije, kao i integracija mobilne Internet konekcije koja bi obezbedila brzi LTE prenos podataka, bez potrebe za Wi-Fi konekcijom ili korišćenjem mobilnog telefona kao modema. Pomenuti procesori bi na ovaj način svakako otvorili nove mogućnosti za Microsoft, a kompanija bi lako mogla da svoju liniju računara podeli na dva segmenta, pa bi tako Surface Pro sa ARM čipsetom služio za svakodnevnu upotrebu i obavljanje različitih poslova, dok bi moćni Surface Book laptop sa Intelovim procesorima i dalje ostao kao mašina za zahtevnije korisnike.

surface
Hoće li se nova linija Surface proizvoda iz Microsofta u budućnosti možda bazirati na ARM tehnologiji? microsoft.com

Ipak, biće zanimljivo videti na koji način će se novi računari i rad Windowsa pokazati na novim mobilnim procesorima ukoliko do njihove ugradnje bude i došlo. Iako ne možemo porediti mobilne operativne sisteme sa onima koji pokreću računare, postavlja se pitanje da li ARM čipovi imaju dovoljno snage kako bi programi na Windowsu, ali i zahtevni grafički prikazi radili nesmetano.

Odgovor na ovo pitanje, Microsoft je već dao u videu objavljenom pre dva dana, na kome se prikazuje rad na Windows 10 računaru koji pokreće četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon. Ako je za suditi prema istom – zahtevnije radnje odvijaju se bez problema, što samo pokazuje da bi ARM procesori u budućnosti mogli da pronađu put do mnogih laptop, ali i desktop računara različitih proizvođača.

https://www.youtube.com/watch?v=A_GlGglbu1U

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Sponzorisano

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Intervju

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Najava

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.