Kako do posla programera u Microsoftu?

Kako do posla programera u Microsoftu?

U 43. epizodi Office Talks podcasta ponovo približavamo rad programera u velikim kompanijama kao i sa kojim se profesionalnim izazovima oni suočavaju. Naš gost ovoga puta bio je Andreja Ilić, Principal Group Engineer Manager u Microsoft razvojnom centru u Beogradu.

Andreja nam je detaljno opisao kako je i na koji način započeo svoju profesionalnu karijeru u svetu programiranja i koliko su na sve to uticali edukacija i njegovo interesovanje za matematiku i fiziku tokom osnovne i srednje škole, a kasnije i fakulteta.

Naš sagovornik nam je govorio i o tome kako ga je praksa nakon fakulteta u Nišu odvela u firmu koja se bavi razvojem mašinskog učenja, što se kasnije ispostavilo kao odskočna daska za praksu u Microsoftu, na šta je uticalo i Andrejino prisustvo u Istraživačkoj stanici Petnica. On nam je detaljnije približio na čemu tačno radi u razvojnom centru ove kompanije i kako je tekao njegov profesionalni razvoj od početka prakse u ovoj velikoj tech kompaniji.

U okviru ove epizode imali smo priliku da saznamo da su prvi napredni i elegantni sistemi u Office paketu (npr. konvertovanje PDF-a u .docx) zasnovani na mašinskom učenju razvijeni upravo u Beogradu od strane tima čiji je i on deo. Pored toga, Ilić nam je govorio o razvoju nekih poznatnih Microsoft proizvoda kao što je Sway, za koji je delom bila zadužena i ekipa iz Srbije.

Kroz ovaj podcast, Andreja je pokušao da približi na koji način u jednoj velikoj kompaniji izgleda predstavljanje ideja i potencijalnih projekata, kao i koliko pojedinac može da nauči od čelnih ljudi kompanije sa kojima nema priliku da se susreće svaki dan, kao što je recimo izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela. Pričali smo i o tome kolika je važnost razvojnog centra Microsofta u Srbiji na globalnom nivou i sa kojim se izazovima tim suočavao posebno kada govorimo o zadacima koji su dolazili i SAD-a.

Na čemu sve radi tim u Beogradu?

Koliko je zapravo development deo u Srbiji važan za ovog tehnološkog giganta, najbolje pokazuje i podatak koji nam Andreja otkriva, tačnije da je njegov Office tim u našoj zemlji, i pored pandemije, prošle godine dupliran otvaranjem novih pozicija. Upravo zato, govorili smo o trenutno otvorenim pozicijama u Microsoftu u prestonici i koji su sve tehnički profili potrebni kada je reč o radu na razvoju Office i Azure proizvoda.

Office Srbija tim je fokusiran na najmodernije inovacije Microsoft Office proizvoda i servisa. Koristeći savremene tehnologije veštačke inteligencije, tim razvija napredne funkcionalnosti za milione korisnika Microsoft Office proizvoda, uključujući Word, PowerPoint, Excel, Office mobilna aplikacija itd.

Tim je posebno specijalizovan u tehnologijama razumevanja dokumenata i kroz godine iskustva je razvio brojne funkcionalnosti, tehnologije i servise, sa ciljem poboljšanja produktivnosti korisnika u svim segmentima, uključujući škole, male i velike firme. Tim je danas fokusiran ka sledećim projektima:

  • Projekat Microsoft Editor – U kolaboraciji sa timovima u Redmondu i Dablinu, tim razvija servis i funkcionalnosti za pomoć u pisanju, od rešavanja gramatičkih grešaka, sve do predikcije teksta. Takođe rade i na rešenjima i analitikama koje pomažu ljudima da razumeju kako pišu i kako da bolje pišu. Infrastrukture za ove tipove problema su jako kompleksne, svaki put kada neko od miliona korisnika napiše nešto u Office aplikacijama, mi to obrađujemo.
  • Office AI platforma – Tim se bavi demokratizacijom AI-a u Office, a iz Microsofta su poručili da je ovo pravi tim ako želite da radite na sistemima i platformi za produktizaciju ML-a na velikoj skali. Ova ekipa radi na tome da AI postane integralni deo Office-a, što znači da platforma podržava različite aplikacije, različite tipove funkcionalnosti, ekosistem komponenti, podršku za različite zahteve modela od personalizacije do MLOps-a itd.
  • Doc Understanding – Tim je specijalizovan sa ML rešenja i sisteme koja se baziraju na razumevanju dokumenta. Oni danas rade u oblasti koju zovu Designer (Designer in Microsoft WordPowerPoint Designer) – a reč je o sistemima za pomoć pri formatiranju i stilizovanju dokumenata, ali i poboljšanje aspekata kao što su čitljivost i razumevanje. Office aplikacije su jako kompleksne, imaju mnoštvo funkcionalnosti koje ne razumeju svi korisnici, tako da ovim pristupom nastoje i da pomognu korisnicima da lakše i brže koriste Office aplikacije.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

  1. Marko

    Marko

    26. 4. 2021. u 13:47 Odgovori

    Zanimljiv članak. Posebno je zanimljiva činjenica koliko važnosti Microsoft pridaje primeni AI i ML tehnologijama u razvoju svojih proizvoda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.