Kako do posla programera u Microsoftu?

Kako do posla programera u Microsoftu?

U 43. epizodi Office Talks podcasta ponovo približavamo rad programera u velikim kompanijama kao i sa kojim se profesionalnim izazovima oni suočavaju. Naš gost ovoga puta bio je Andreja Ilić, Principal Group Engineer Manager u Microsoft razvojnom centru u Beogradu.

Andreja nam je detaljno opisao kako je i na koji način započeo svoju profesionalnu karijeru u svetu programiranja i koliko su na sve to uticali edukacija i njegovo interesovanje za matematiku i fiziku tokom osnovne i srednje škole, a kasnije i fakulteta.

Naš sagovornik nam je govorio i o tome kako ga je praksa nakon fakulteta u Nišu odvela u firmu koja se bavi razvojem mašinskog učenja, što se kasnije ispostavilo kao odskočna daska za praksu u Microsoftu, na šta je uticalo i Andrejino prisustvo u Istraživačkoj stanici Petnica. On nam je detaljnije približio na čemu tačno radi u razvojnom centru ove kompanije i kako je tekao njegov profesionalni razvoj od početka prakse u ovoj velikoj tech kompaniji.

U okviru ove epizode imali smo priliku da saznamo da su prvi napredni i elegantni sistemi u Office paketu (npr. konvertovanje PDF-a u .docx) zasnovani na mašinskom učenju razvijeni upravo u Beogradu od strane tima čiji je i on deo. Pored toga, Ilić nam je govorio o razvoju nekih poznatnih Microsoft proizvoda kao što je Sway, za koji je delom bila zadužena i ekipa iz Srbije.

Kroz ovaj podcast, Andreja je pokušao da približi na koji način u jednoj velikoj kompaniji izgleda predstavljanje ideja i potencijalnih projekata, kao i koliko pojedinac može da nauči od čelnih ljudi kompanije sa kojima nema priliku da se susreće svaki dan, kao što je recimo izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela. Pričali smo i o tome kolika je važnost razvojnog centra Microsofta u Srbiji na globalnom nivou i sa kojim se izazovima tim suočavao posebno kada govorimo o zadacima koji su dolazili i SAD-a.

Na čemu sve radi tim u Beogradu?

Koliko je zapravo development deo u Srbiji važan za ovog tehnološkog giganta, najbolje pokazuje i podatak koji nam Andreja otkriva, tačnije da je njegov Office tim u našoj zemlji, i pored pandemije, prošle godine dupliran otvaranjem novih pozicija. Upravo zato, govorili smo o trenutno otvorenim pozicijama u Microsoftu u prestonici i koji su sve tehnički profili potrebni kada je reč o radu na razvoju Office i Azure proizvoda.

Office Srbija tim je fokusiran na najmodernije inovacije Microsoft Office proizvoda i servisa. Koristeći savremene tehnologije veštačke inteligencije, tim razvija napredne funkcionalnosti za milione korisnika Microsoft Office proizvoda, uključujući Word, PowerPoint, Excel, Office mobilna aplikacija itd.

Tim je posebno specijalizovan u tehnologijama razumevanja dokumenata i kroz godine iskustva je razvio brojne funkcionalnosti, tehnologije i servise, sa ciljem poboljšanja produktivnosti korisnika u svim segmentima, uključujući škole, male i velike firme. Tim je danas fokusiran ka sledećim projektima:

  • Projekat Microsoft Editor – U kolaboraciji sa timovima u Redmondu i Dablinu, tim razvija servis i funkcionalnosti za pomoć u pisanju, od rešavanja gramatičkih grešaka, sve do predikcije teksta. Takođe rade i na rešenjima i analitikama koje pomažu ljudima da razumeju kako pišu i kako da bolje pišu. Infrastrukture za ove tipove problema su jako kompleksne, svaki put kada neko od miliona korisnika napiše nešto u Office aplikacijama, mi to obrađujemo.
  • Office AI platforma – Tim se bavi demokratizacijom AI-a u Office, a iz Microsofta su poručili da je ovo pravi tim ako želite da radite na sistemima i platformi za produktizaciju ML-a na velikoj skali. Ova ekipa radi na tome da AI postane integralni deo Office-a, što znači da platforma podržava različite aplikacije, različite tipove funkcionalnosti, ekosistem komponenti, podršku za različite zahteve modela od personalizacije do MLOps-a itd.
  • Doc Understanding – Tim je specijalizovan sa ML rešenja i sisteme koja se baziraju na razumevanju dokumenta. Oni danas rade u oblasti koju zovu Designer (Designer in Microsoft WordPowerPoint Designer) – a reč je o sistemima za pomoć pri formatiranju i stilizovanju dokumenata, ali i poboljšanje aspekata kao što su čitljivost i razumevanje. Office aplikacije su jako kompleksne, imaju mnoštvo funkcionalnosti koje ne razumeju svi korisnici, tako da ovim pristupom nastoje i da pomognu korisnicima da lakše i brže koriste Office aplikacije.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

  1. Marko

    Marko

    26. 4. 2021. u 13:47 Odgovori

    Zanimljiv članak. Posebno je zanimljiva činjenica koliko važnosti Microsoft pridaje primeni AI i ML tehnologijama u razvoju svojih proizvoda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.