Mastercard pokrenuo ‘cashback’ kampanju za sve one koji plaćaju mobilnim novčanikom

Mastercard pokrenuo ‘cashback’ kampanju za sve one koji plaćaju mobilnim novčanikom

Mobilni telefoni su važan deo naše svakodnevice, a uz pomoć NFC tehnologije ovi pametni uređaji sada imaju dodatnu funkcionalnost jer mogu da pojednostave iskustvo kupovine, učine ga još bržim, lakšim i sigurnijim.

Svi korisnici Mastercard kartica koji plaćanja izvrše mobilnim novčanikom od 1. novembra do 15. decembra 2021. imaće priliku da ostvare povrat novca na svoj račun. Ono što je potrebno da korisnici urade, jeste da izvrše tri ili više plaćanja mobilnim novčanikom u okviru kog je digitalizovana Mastercard kartica, na prodajnom mestu bilo kog domaćeg trgovca.

Potrebno je da kumulativni iznos bude od minimum 1.000 dinara i u roku od 15 radnih dana od dana poslednje kupovine i plaćanja karticom, korisnik će dobiti od banke povraćaj iznosa od 1.000 dinara na svoj račun koji je povezan sa Mastercard karticom. Sada je već jasno da iz ove kompanije nastoje da, kroz ovu kampanju, ukažu na prednosti i edukuju korisnike o korišćenju platnih kartica na različitim prodajnim mestima.

Na koji način funkcioniše ova tehnologija?

Beskontaktno plaćanje (karticom, pametnim telefonom ili satom), znatno je sigurnije od drugih načina transakcija. Sa jedne strane ovaj način plaćanja korisniku uliva poverenje kada je reč o bezbednosti njegovog računa i podataka, a sa druge strane ugostiteljima i trgovcima omogućava brži i transparentniji tok novca i naplate. Bez obzira na to što je keš u većini slučajeva i dalje zastupljeni način plaćanja, izgleda da se stvari iz godine u godinu polako menjaju u smeru ka učestalijem korišćenju platnih kartica.

U prilog tome govori tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindex Srbija, a koja je pokazala da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 81% građana. Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovana jedna trećina MasterIndex ispitanika.

Sa druge strane, ukoliko govorimo o samoj tehnologiji mobilnih novčanika, digitalizovane kartice pretvaraju pametne telefone ili satove u uređaj za plaćanje računa i usluga – mobilni novčanik. Da bi se plaćalo mobilnim novčanikom, potrebno je da korisnik poseduje Mastercard karticu, zatim da na svom telefonu ima instaliranu aplikaciju banke koja pruža ovu uslugu.

NFC tehnologija donela je novi vid bežičnog povezivanja, koja iz korena menja na koji način plaćamo račune u prodavnicama ili neke druge usluge na POS terminalima. Izvor: Mastercard

Pored toga, potrebno je uključiti NFC opciju na telefonu i uneti podatke sa kartice u aplikaciju ili odabrati oznaku “digitalizuj” koja, zahvaljujući naprednim tehnologijama tokenizacije, pretvara pametni telefon u mobilni novčanik. Samo plaćanje je veoma jednostavno i obavlja se prinošenjem mobilnog telefona u okviru koga se nalazi digitalizovana Mastercard kartica na POS terminal.

Gde god da je prisutan univerzalni simbol za beskontaktno plaćanje i gde se do sada plaćalo platnom karticom, može se plaćati karticom digitalizovanom u okviru mobilnog telefona odnosno novčanika. Svako plaćanje mobilnim novčanikom je bezbedno jer se za autentifikaciju koristi biometrija što podrazumeva prepoznavanje lica, otiska prsta ili se može ukucati kod za otključavanje telefona.

Skoro 60% korsnika plaćanje mobilnim telefonom smatra bržim i jednostavnijim

Gotovinu kao metod plaćanja, pored kartica, sada potiskuje i mobilni novčanik. Upravo zato korisnicima mobilnih novčanika sem njega neće ništa drugo biti neophodno ukoliko su krenuli u kupovinu, bilo namirnica, potrepština za kuću, odeću ili prilikom plaćanja računa. Bez obzira gde i u koju svrhu se vrši plaćanje, novac je uvek uz korisnika, siguran i sigurno digitalizovan i jedino korisnik upravlja njime sa svog  pametnog uređaja.

Kada već pominjemo načine kupovine, korisnici najčešće koriste brza i sigurna beskontaktna i mobilna plaćanja u supermarketima (80%), na benzinskim stanicama (40%) apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (39%), a tu su još i male komšijske radnje (37%) i prodavnice odeće i obuće (32%).

Mobilno plaćanje sa jedne kartice na drugu izbor je za 40% ispitanika. Prenos sredstava putem broja mobilnog telefona opcija je za 39%, dok je za registrovanje, odnosno čuvanja kartice kod trgovca ili u mobilnoj aplikacija rešenje za 30% ispitanika – isto koliko i za instant plaćanja skeniranjem QR koda.

Razvoj beskontaktne tehnologije postavio je osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika. Dodatne informacije o novoj Mastercard kampanji možete pogledati na zvaničnom sajtu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.